начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ревандикационен иск

Казуси за недвижими имоти

Ревандикационен иск

Мнениеот Костова » 06 Мар 2002, 15:57

Какво означава ревандикационен иск ?
Костова

RE: Ревандикационен иск

Мнениеот дамяно » 30 Май 2002, 23:24

На въпросът ви ще отърна с въпрос ! И то не един , а няколко : -първи : колега ли сте ? -втори : майтапите ли се ?( защото това е едно азбучно правило ) . -трети : ако все пак сте в първи курс , ще ви отговоря . Най-напред , вземете учебника по Римско право ( което и да е издание ) . Там ( не знам точно на коя страница ) ако добре потърсите , ще откриете израза REI VINDICACIO , което означава иск за връщането на една вещ . Този институт се е запазил и до днес . Реивиндикационният иск , най-общо казано е искът на невладеещият собственик на една вещ , който той притежава спрямо владеецият същата вещ несобственик ( бил той владелец или държател ). Ако не се лъжа , текстът се намира във чл.101 ЗС ( най-добре , проверете си по закона ).
дамяно

RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот znajko » 31 Май 2002, 01:12

Може би не знаеш, но форума се посещава не само от юристи и студенти по право. А пък и идеята на цялото това писане тук не е да си премерим ..... знанията, а да си бъдем полезни. Кое повече ти се иска- да бъдеш полезен или да демонстрираш знания. Ако е второто- май нямаш много какво да покажеш, освен една мнооого постна дефиниция
znajko

RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот hebigatsu » 31 Май 2002, 16:40

Просто уточнение: Определено се лъжете "колега" чл.101 от ЗС урежда отчуждаването на имоти за държавна и обществена нужда, докато Rei vindicatio(а не vindicacio)или сега наричан ревандикационен иск се предявява на основание чл.108 от ЗС.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот дамяно » 06 Юни 2002, 23:09

Драги ми Знайко , а също и ти , Небигацу ! Има една поговорка "каквото повикало , такова се обадило " . Така задеден въпроса , може да получи такъв отговор . А относно това по кой член е реивиндикационният иск , е не знам наизуст ЗС , но мога да си служа с него .
дамяно

RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот znajko » 07 Юни 2002, 00:10

Не знам дали аз съм ти "драг", но ти със сигурност не си ми. Но сега като ли че ли те разбрах- всъщност не е бил кофти отговора ти, а въпросът не бил правилен- интересно, някъде в несигурното бъдеще, потенциалните ти клиенти само правилни въпроси ли ще ти задават? А доводът ти е страхотен- как ли ще погледне съдията на такова фриволно "послужване" със ЗС- или ти описателно ще му обясниш какво точно иска клиента ти?
znajko

RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот дамяно » 14 Юни 2002, 22:35

Окей , БАСТУН !
дамяно

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот дамяно » 14 Юни 2002, 22:38

Специално за многознайко : Абе ако знаеше отговора на въпроса , със сигурност щеше да дадеш отговор , но явно обичаш спора .
дамяно

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот hebigatsu » 16 Юни 2002, 12:09

Това, струва ми се е не особено възпитано пораженческо поведение,което определено не прави чест на един юрист.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот znajko » 17 Юни 2002, 00:00

Не мога да разбера на какъв принцип, но циклично се появява един такъв като теб, дето много трябва да му се обяснява, че първо трябва да мисли, а после да говори /или пише/. И че има въпроси на които не се отговаря с две изречения. Но какво да се хабя, като се вижда че правната, а и изобщо културата ти свършва някъде около дефинициите. И да те питам- тоя отговор цяла седмица ли го мисли или те пускат до компютъра веднъж седмично?
znajko

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск

Мнениеот advocat 76 » 17 Юни 2002, 09:14

Е, айде сега... "многознайко", "тоя отговор цяла седмица ли го мисли" и прочие подобни. Някой друг някъде по форума много точно го беше казал - каквото и да правим, колкото и добронамеренео да започваме - накрая ние юристите все стигаме до това да си ги мерим ... и го обръщаме на лични квалификации и психоанализи. В такива случаи все наум ми идват думите на добрия кот Леополд от едноименния съветски мултик (да не се бърка с "мултак" :-)): "Ребята, давайте жить дружно" :-)))
advocat 76

Re: Ревандикационен иск

Мнениеот ZIZU » 01 Юли 2002, 11:47

abe vie kvo ebavatwe li se ili samo si drankate tia raboti se u4at o6e ot ve6tnoto
pravo posle po grajdansko a posle i po obligatzioono i ....
a mejdu drugoto studenti po pravo li ste????????
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот webmaster » 01 Юли 2002, 13:03

ZIZU,
Този форум е за хора всякакви - и юристи, и неюристи; и студенти и бивши такива. Обикновено незнаещите питат, а знаещите отговарят.
Общото между всички тези хора е, че се държат възпитано и дружелюбно, дори когато използуват nick-ове във форума или чата.
Ако искаш да пишеш и ти в този форум, ще е хубаво да се изпълниш с добро възпитание и отношение към другите членове и да се въздържаш от недотам обмислени реплики.

Поздрави:
webmaster
webmaster

Мнениеот milen » 02 Юли 2002, 16:20

ами като си толкова отворен не знаеш ли, че първо се учи гражданско и после вещно право? а в облигационното ревандикацията не влиза.

или ти си по индивидуална програма?

каруцарският език част от нея ли е?
milen
Младши потребител

Мнениеот ZIZU » 03 Юли 2002, 13:50

MNOGO SAJALIAVAM MILEN4O da ne bi da sam te obidil i li sam razvalil nastapiliat
uteb du6even mir 4e si spetzalist po vsi4ko i si super razbira4
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот ZIZU » 03 Юли 2002, 13:57

mersi za pozdravite dagi webmasteriu no ne vijdam s kakvopovedenieto i darjaneto mi e nevazpitano i nedrujelubno...I TUK V IASNO SAZNANIE NA UMA SI BEZ DA STRADAM
OT NIAKAKVI PSIHI4NI OTKLONENIA ZAIAVIAVAM 4E SA ME VAZPITALI DOBRE
a replikite mi savsem ne sa nevazpitani i nedodialani dovijdane i priaten ti den
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот webmaster » 03 Юли 2002, 14:25

И аз благодаря за поздравите и на теб желая приятен ден,
webmaster
webmaster

Мнениеот milen » 03 Юли 2002, 17:16

точно ти трудно ще ми развалиш "душевния мир".
приемам извиненията ти.
приеми и ти един съвет:
нищо няма да спечелиш като псуваш непознати.
а за "специалист по всичко" не смея да се мисля изобщо, ама поне знам към кой правен отрасъл е ревандикацията. чети и ти книжки, да ти дойде акъла в главата.
milen
Младши потребител

RE: Ревандикационен иск

Мнениеот Darkkingdom Lord » 05 Юли 2002, 22:38

O6te edno uto4nenie samo, po vuprosa, za da sme suvsem to4ni. Iskut ne e na nevladee6tiqt sobstvenik, a na liceto, koeto TVURDI, 4e e takuv - dostatu4no e da tvurdi tova bez da e takuv, za da e procesualno legitimiran da go predqvi.
Darkkingdom Lord

Мнениеот bgjurist » 10 Окт 2002, 17:53

От латински rei vendicatio. Което на български език ще рече "от невладеещия собственик срещу владеещия несобственик".
bgjurist
Потребител

Назад към Имотни казуси