- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ревандикационен иск
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
RE: Ревандикационен иск
На въпросът ви ще отърна с въпрос ! И то не един , а няколко :
-първи : колега ли сте ?
-втори : майтапите ли се ?( защото това е едно азбучно правило ) .
-трети : ако все пак сте в първи курс , ще ви отговоря . Най-напред , вземете учебника по Римско право ( което и да е издание ) . Там ( не знам точно на коя страница ) ако добре потърсите , ще откриете израза REI VINDICACIO , което означава иск за връщането на една вещ . Този институт се е запазил и до днес . Реивиндикационният иск , най-общо казано е искът на невладеещият собственик на една вещ , който той притежава спрямо владеецият същата вещ несобственик ( бил той владелец или държател ). Ако не се лъжа , текстът се намира във чл.101 ЗС ( най-добре , проверете си по закона ).
- дамяно
RE: RE: Ревандикационен иск
Може би не знаеш, но форума се посещава не само от юристи и студенти по право. А пък и идеята на цялото това писане тук не е да си премерим ..... знанията, а да си бъдем полезни. Кое повече ти се иска- да бъдеш полезен или да демонстрираш знания. Ако е второто- май нямаш много какво да покажеш, освен една мнооого постна дефиниция
- znajko
RE: RE: Ревандикационен иск
Просто уточнение: Определено се лъжете "колега" чл.101 от ЗС урежда отчуждаването на имоти за държавна и обществена нужда, докато Rei vindicatio(а не vindicacio)или сега наричан ревандикационен иск се предявява на основание чл.108 от ЗС.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Драги ми Знайко , а също и ти , Небигацу !
Има една поговорка "каквото повикало , такова се обадило " . Така задеден въпроса , може да получи такъв отговор . А относно това по кой член е реивиндикационният иск , е не знам наизуст ЗС , но мога да си служа с него .
- дамяно
RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Не знам дали аз съм ти "драг", но ти със сигурност не си ми. Но сега като ли че ли те разбрах- всъщност не е бил кофти отговора ти, а въпросът не бил правилен- интересно, някъде в несигурното бъдеще, потенциалните ти клиенти само правилни въпроси ли ще ти задават? А доводът ти е страхотен- как ли ще погледне съдията на такова фриволно "послужване" със ЗС- или ти описателно ще му обясниш какво точно иска клиента ти?
- znajko
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Специално за многознайко :
Абе ако знаеше отговора на въпроса ,
със сигурност щеше да дадеш отговор ,
но явно обичаш спора .
- дамяно
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Това, струва ми се е не особено възпитано пораженческо поведение,което определено не прави чест на един юрист.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Не мога да разбера на какъв принцип, но циклично се появява един такъв като теб, дето много трябва да му се обяснява, че първо трябва да мисли, а после да говори /или пише/. И че има въпроси на които не се отговаря с две изречения. Но какво да се хабя, като се вижда че правната, а и изобщо културата ти свършва някъде около дефинициите.
И да те питам- тоя отговор цяла седмица ли го мисли или те пускат до компютъра веднъж седмично?
- znajko
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ревандикационен иск
Е, айде сега...
"многознайко", "тоя отговор цяла седмица ли го мисли" и прочие подобни.
Някой друг някъде по форума много точно го беше казал - каквото и да правим, колкото и добронамеренео да започваме - накрая ние юристите все стигаме до това да си ги мерим ... и го обръщаме на лични квалификации и психоанализи.
В такива случаи все наум ми идват думите на добрия кот Леополд от едноименния съветски мултик (да не се бърка с "мултак" :-)):
"Ребята, давайте жить дружно" :-)))
- advocat 76
Re: Ревандикационен иск
abe vie kvo ebavatwe li se ili samo si drankate tia raboti se u4at o6e ot ve6tnoto
pravo posle po grajdansko a posle i po obligatzioono i ....
a mejdu drugoto studenti po pravo li ste????????
pravo posle po grajdansko a posle i po obligatzioono i ....
a mejdu drugoto studenti po pravo li ste????????
- ZIZU
- Младши потребител
ZIZU,
Този форум е за хора всякакви - и юристи, и неюристи; и студенти и бивши такива. Обикновено незнаещите питат, а знаещите отговарят.
Общото между всички тези хора е, че се държат възпитано и дружелюбно, дори когато използуват nick-ове във форума или чата.
Ако искаш да пишеш и ти в този форум, ще е хубаво да се изпълниш с добро възпитание и отношение към другите членове и да се въздържаш от недотам обмислени реплики.
Поздрави:
webmaster
Този форум е за хора всякакви - и юристи, и неюристи; и студенти и бивши такива. Обикновено незнаещите питат, а знаещите отговарят.
Общото между всички тези хора е, че се държат възпитано и дружелюбно, дори когато използуват nick-ове във форума или чата.
Ако искаш да пишеш и ти в този форум, ще е хубаво да се изпълниш с добро възпитание и отношение към другите членове и да се въздържаш от недотам обмислени реплики.
Поздрави:
webmaster
- webmaster
ами като си толкова отворен не знаеш ли, че първо се учи гражданско и после вещно право? а в облигационното ревандикацията не влиза.
или ти си по индивидуална програма?
каруцарският език част от нея ли е?
или ти си по индивидуална програма?
каруцарският език част от нея ли е?
- milen
- Младши потребител
MNOGO SAJALIAVAM MILEN4O da ne bi da sam te obidil i li sam razvalil nastapiliat
uteb du6even mir 4e si spetzalist po vsi4ko i si super razbira4
uteb du6even mir 4e si spetzalist po vsi4ko i si super razbira4
- ZIZU
- Младши потребител
mersi za pozdravite dagi webmasteriu no ne vijdam s kakvopovedenieto i darjaneto mi e nevazpitano i nedrujelubno...I TUK V IASNO SAZNANIE NA UMA SI BEZ DA STRADAM
OT NIAKAKVI PSIHI4NI OTKLONENIA ZAIAVIAVAM 4E SA ME VAZPITALI DOBRE
a replikite mi savsem ne sa nevazpitani i nedodialani dovijdane i priaten ti den
OT NIAKAKVI PSIHI4NI OTKLONENIA ZAIAVIAVAM 4E SA ME VAZPITALI DOBRE
a replikite mi savsem ne sa nevazpitani i nedodialani dovijdane i priaten ti den
- ZIZU
- Младши потребител
точно ти трудно ще ми развалиш "душевния мир".
приемам извиненията ти.
приеми и ти един съвет:
нищо няма да спечелиш като псуваш непознати.
а за "специалист по всичко" не смея да се мисля изобщо, ама поне знам към кой правен отрасъл е ревандикацията. чети и ти книжки, да ти дойде акъла в главата.
приемам извиненията ти.
приеми и ти един съвет:
нищо няма да спечелиш като псуваш непознати.
а за "специалист по всичко" не смея да се мисля изобщо, ама поне знам към кой правен отрасъл е ревандикацията. чети и ти книжки, да ти дойде акъла в главата.
- milen
- Младши потребител
RE: Ревандикационен иск
O6te edno uto4nenie samo, po vuprosa, za da sme suvsem to4ni. Iskut ne e na nevladee6tiqt sobstvenik, a na liceto, koeto TVURDI, 4e e takuv - dostatu4no e da tvurdi tova bez da e takuv, za da e procesualno legitimiran da go predqvi.
- Darkkingdom Lord
От латински rei vendicatio. Което на български език ще рече "от невладеещия собственик срещу владеещия несобственик".
- bgjurist
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|