начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследство , откази ,реституция

Казуси за недвижими имоти

Наследство , откази ,реституция

Мнениеот olin » 23 Юли 2004, 19:57

Колеги ако искате дайте мнение казуса е следния .

Видно от удостоверение на Районния съд става ясно , че единия от наследниците "Б", се е отказал да приеме наследството оставено от родителите си наследодатели -"А".Това става през 1990г. През 1992г. с Решение на Общината е реституиран имот на наследниците на "А" , въпроса е тук може ли да има отказ от нещо което реално не е съществувало към момента на вписването на отказа. Считам , че не може да има отказ от нещо което не е съществувало , но тук има и реституционни закони. Правилно ли е да приема позицията ,че нито "Б" нито неговите наследници "Г","Д" и т.н. имат право да получават дял от наслествената маса на "А". Аз считам ,че това е така , но каква и е практиката?Ако искате посочете решения на ВКС в тази посока.
olin

Re: Наследство , откази ,реституция

Мнениеот shveda » 23 Юли 2004, 21:43

Р. 207/08.06.96 г. по гр.д. № 70/96 г. I ГО. Ако отказът е направен след одържавяването на имотите, то той няма отношение към възстановените след това одърж. имоти.
shveda
Потребител

Мнениеот лунатик » 23 Юли 2004, 22:51

Съгласен. Без да съм то чел това решение, вътрешното ми чувство казва: Да.
лунатик

Мнениеот olin » 26 Юли 2004, 19:17

Да прочетох 91 а от ЗН и решения доста смятям наистина ,че спрямо новооткрито наследство отказа няма действие така,че внука ще дели по едно втора идеална част от имота с леля си колкото и да не се иска на нея. това наистина е новооткрито наследтво ,в момента когато ме запитаха също отговорих ,че не можеш да се откажеш от нещо което не съществува най-малкото било то бъдещ иск или ново открито наследство ,така че отказа е направен преди наследството преди да бъде открито и няма касателство към него.
olin

Мнениеот рери » 28 Юли 2004, 11:04

така е, но откадът от наследство трябва да е ивършен след одържавяванети и преди възстановяването на имота. ЗСПЗЗ влиза в сила 1991 година ако не ме лъже паметта, а ЗВСОНИ - 92г, ЗВСОНИ по ЗТСУ,ЗПИНМ също 92г. Във въшия случай отказът е направен 1990 год. така че няма действие за реституираните имоти
рери

Мнениеот olin » 29 Юли 2004, 09:19

За жалост на клиента не му се иска да е така и пита и разпитва допълнително и други колеги в това число и нотариуси ,за да му се осъществи желанието и да купи имот от единия наследни само.
olin

Мнениеот shveda » 29 Юли 2004, 12:43

То почти всички клиенти са такива недоверчиви, не им се плащат адвокатски хонорари и все им се струва, че няма начин да не може да стане това, което искат. Това не трябва да те притеснява. С времето се свиква.
shveda
Потребител

Мнениеот рери » 02 Авг 2004, 09:25

ужасни са. когато честно и откровенно им кажеш че нещо няма да стане и няма смисъл да му взимаш парите, за нещо което е обречено, веднага те изкарват некомпетентен и хукват при друг адвокат, който безскруполно им взима парите, за нещо което никога няма да се осъществи, но накрая са спокойни. Това е като бабите дето ходят на лекар, ако не им предпише доктора хапче, значи е некадърен. Ами като са такива, вземайте им парите колеги. При мен са идвали баби, който са платили по 100 лева за да им напише адвокат жалба, която се явява просрочена с няколко години
рери

Назад към Имотни казуси