Здравейте!
Имам следния казус:
Преди време имах автомобил на лизинг който продадох преди изтичане на финансовия лизинг и сега от НАП искат да ми обложат сумата по чл.31 ал.3 от ЗДДФЛ
За да се осъществи продажбата, аз като лизингополучател заедно с купувача и лизингодателя подписахме тристранен договор в който аз се съгласявам купувача да придобие автомобила а освен това имаме и предварителен договор между мен и купувача според който аз продавам правото на придобиване на автомобила за дадена сума Х.
Фактите са следните:
Аз и купувача подписахме предварителен договор за продажба на МПС като с договора аз продавам правото на придобиване на лизинговия автомобил а купувача се задължава да изплати на лизингодателя сумата за пълно погасяване а на мен остатъка до крайната цена която съм обявил за продажна.
После заедно с купувача и лизингодателя подписахме тристранен договор в който аз се съгласявам правото на придобиване да се упражни от купувача.
Получил съм по сметката си сумата Х която е разликата от продажната цена която съм обявил и остатъка за пълно погасяване на лизинга.
Сега от НАП искат да ми обложат сумата Х по чл.31 ал.3 от ЗДДФЛ с 10% данък.
Въпроса ми е според вас това правилно ли е и въобще подлежи ли на облагане?
Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?
Благодаря и поздрави!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данък?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данък?
Последна промяна toshko0o0o на 28 Ное 2023, 18:19, променена общо 3 пъти
- toshko0o0o
- Нов потребител
Re: Продажба право на придобиване автомобил на лизинг - данъ
Вие сте поредния питащ, който смята, че цялата фактическа обстановка е ясна на тези , които ще отговарят. Пропуснал сте да уточните , то "чл. 32. ал. 3" за ЗДДФЛ ли се отнася ? Пропуснали сте и да уточните, как НАП искат да "обложат" сумата. А за отговор на последния ви въпрос трябва да се види договора, който сте сключили/т.н. "тристранен договор"/
- dimist
- Потребител
dimist написа:Пропуснал сте да уточните , то "чл. 32. ал. 3" за ЗДДФЛ ли се отнася ?
По-скоро
Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
Което отговаря и на въпроса
toshko0o0o написа:Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
Което отговаря и на въпросаtoshko0o0o написа:Също така тази сума Х не следва ли да се намали с разходите ми по първоначалната и месечните лизингови вноски?
За ваше и мое учудване не съм сгрешил номера на члена.
Точно по чл. 31 ал.3 ми облагат сумата а именно
Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Придобитите вноски по договор за лизинг, в който не е изрично предвидено прехвърляне на правото на собственост върху имуществото, се смятат за доходи от наем по ал. 1.
(3) Облагаемият доход за възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, както и по други договори за предоставяне за ползване на права, се определя по реда на ал. 1
И аз се учудих че не прилагат чл.33
- toshko0o0o
- Нов потребител
toshko0o0o написа:За ваше и мое учудване не съм сгрешил номера на члена.
Точно по чл. 31 ал.3 ми облагат сумата а именно
Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи.
(2) Придобитите вноски по договор за лизинг, в който не е изрично предвидено прехвърляне на правото на собственост върху имуществото, се смятат за доходи от наем по ал. 1.
(3) Облагаемият доход за възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, както и по други договори за предоставяне за ползване на права, се определя по реда на ал. 1
И аз се учудих че не прилагат чл.33
Не твърдя, че са прави. Единия текст е за „предоставяне за ползване“, а при Вас има продажба.
Май някой е спал.
Пп. В алиея 2 имат предвид оперативен лизинг, а при Вас е финансов. Но това е за лизингодателя.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|