начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем с изчезнали осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с изчезнали осигуровки

Мнениеот georginikolov77 » 25 Май 2021, 12:27

Здравейте, моля за съвет за следния проблем. През месец август 2017г. напуснах фирмата, в която бях работил няколко години. Напуснах по член за неизплатени заплати, защото през последната година постепенно фирмата спря изобщо да плаща. Даже имах проблем с напускането по причина, че чисто организационно нямаше, кой да ми оформи документите за напускане. Просто в последните месеци освен всички напуснали служители, беше прекратен и договора с обслужващата счетоводна фирма. След много разменени писма и увещания, някой в София ми оформи документите за напускане и от 29.08.2017 г. вече не бях служител на фирмата. При проверка чрез ПИК в НАП се оказа ,че от м. март няма и подадени документи поне за деклариране на осигуровки от м. март до м. август. Казвам поне за деклариране защото, доколкото ми е известно за няколко години, фирмата дължи по декларирани, но не внесени осигуровки, поне няколко стотин хиляди лева. След още много неприятни и трудно проведени разговори с единствения останал служител изпълняващ всички длъжности във фирмата, осигуровките най-накрая се появиха като декларирани в страницата на НАП. Дотук добре, отидох на борсата и получавах обезщетение за определения срок. След това започнах работа в друга фирма. През м. септември 2020 г. получих писмо от НАП, че за периода м. януари - м. август 2017 г., липсват здравни осигуровки, които трябва да внеса. При проверка в страницата на НАП се оказа че за периода нямам отразени здравини и соц. осигуровки за м. януари -м. август 2017 въпреки, че до 29.08.2017 г. бях служител на фирмата и би следвало тези, осигуровки да са декларирани от фирмата. Отидох до офиса на НАП с въпроса, как така изведнъж изчезват тези месеци при положение, че през 2017 когато проверявах всичко беше декларирано и отразено. Получих уклончиво обяснение, че най-вероятно има допуснати грешки в подадените декларации, или са подадени от неупълномощен представител на фирмата, или са подадени по неподходящия начин –например с невалиден електронен подпис и т.н. Но като краен резултат НЯМА ПОДАДЕНИ ДЕКЛАРАЦИИ. Изведнъж се оказах с 8 месеца липсващ трудов стаж и задължение за плащане на здравни осигуровки .Опитах се де се свържа с някой от фирмата. Оказа се, че макар и юридически- в търговския регистър все още съществува- физически фирмата просто я няма. Офисът отдавна е закрит, фирмата е прехвърлена на чуждестранен гражданин и както се оказва изпълнителните листи от различни служители и фирми са на стойност няколко хиляди лева. Фирмата е осъждана десетки пъти, но поради липса на каквото и да е имущество, никой от потърпевшите и спечелили делата, не е успял да получи нищо. Няма никакъв шанс да намеря някой, с когото да говоря, а още по- фантастична изглежда възможността, някой да се занимава с поправка на грешни декларации и подаването им към НАП по подходящия начин. Моля за съвет как да постъпя. Никак не искам да се примиря с това, че 8 месеца трудов стаж просто ще изчезнат при положение, че през това време съвестно съм работил.
georginikolov77
Нов потребител

Re: Проблем с изчезнали осигуровки

Мнениеот guest1 » 26 Май 2021, 19:54

Здравейте!
По въпроса има становище на НОИ (не на НАП), за липсващи данни в „Регистъра на осигурените лица“
„Когато вписаната продължителност на трудовия стаж в трудовата книжка е заверена с подписите на главен счетоводител и ръководител на предприятието, и е подпечатана с печата му, не е необходимо да се издава удостоверение. Осигурителният стаж ще се зачете по надлежно оформената трудова книжка.“
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Осигурително право