начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Търся адвокат - Оспорване на дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търся адвокат - Оспорване на дарение

Мнениеот reynard » 22 Яну 2018, 21:35

Здравейте Колеги,

Търся да наема адвокат който има интереси и известен опит по темата оспорване на дарение на ид.ч. от ПИ на територията на Столична Община (София).
С него бих искал да обсъдим правните аспекти на моята ситуация и какви възможности има за оспорване на дарението .... и ако възможностите са не-лоши ще внесем съдебен иск.
Моят казус с дарението е следният :
С лицето Ю. сме съседи. Притежаваме по един апартамент (жилищен имот) в колективна жилищна сграда (съседни) и по един гараж (също съседни). Притежаваме и ид.ч. от ПИ в който е построена жил. сграда (с площ 1000 кв.м.) а също така и ид.ч. от съседен ПИ (също около 1000 кв.м.). В началото на 2017 г. лицето Ю. решава да продава изброените по-горе недв. имоти. Започваме да водим преговори по ел. поща (за целия комплект от НИ) .... за цената, разбира се. Аз предлагам някаква цена, лицето Ю. иска повече и така няколко пъти без да стигнем го споразумение. Към края на м. Октомври 2017 г. лицето Ю. ми съобщава по ел. поща, че има друг купувач и иска от мен да подпиша декларация (нотар. заверена), че се отказвам от закупуване на ид.ч. от съседния ПИ (съгласно чл.33 от ЗС). Аз му отговарям, че не се отказвам и никога не съм се отказвал и искам да ми предложи цена. След няколко дни лицето Ю. отново настоява да му предоставя декларация, че се отказвам и дори ми праща подготвена такава на файл. Аз му отговарям същото : не се отказвам и искам да ми предложи цена и ако не се съглася на цената, чл.33 от ЗС му дава право да продава. Лицето Ю. има декларации за отказ от останалите съсобственици. Следва затишие.
После научавам (справки в АВ), че на 29.11.2017 г. лицето Ю. прави сделка покупко-продажба на апартамента и ид.ч. от ПИ в който е построена сградата (знам че тогава нотар. не изискват деклар. по чл.33 ЗС) и ДАРЕНИЕ на ид.ч. от ПИ който е съседен. Лицето което купува не е съсобственик. Двата нотар. акта са при един и същи нотариус и са с поредни номера (продажбата е първа). По-късно на 19.12.2017 г. лицето Ю. продава и гаража на друго лице съсобств. в сградата.
Следните факти, според мен, биха спомогнали за едно такова оспорване на дарение :
- аз съм проявил интерес от закупуване, водил съм преговори и никога не съм се отказвал от закупуване на имота ( в комплект или самостоятелно) - по ел. поща;
- лицето Ю. и неговият купувач не са в близки или роднински отношения (проверка ?);
- покупко-продажбата и дарението са в един и същи ден;
- липсват условия и предпоставки (по закона) за осъществяване на дарение (непознато лице);
- дарението се явява прикрита покупко-продажба.
Идеята ми при едно успешно оспорване на дарението е аз да закупя ид.ч. от ПИ като се явявам съсобственик (чл.33 от ЗС) !

Благодаря
reynard
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба