начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Право на ползване и претенции за реституция

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на ползване и претенции за реституция

Мнениеот avok01 » 01 Апр 2012, 15:45

Здравейте,

Моите родители имат къща в София. Разбрали сме се да ме запишат като ползвател на единия етаж.
Къщата обаче не е напълно узаконена в смисъл, че няма акт 16. Аз сега ще правя реконструкции и се надявам, накрая да извадя разрешение за ползване заедно с промените. Има ли начин инвестицията ми да бъде подсигурена срещу искания за реституция, каквито дочух, че може да има за част от територията, на която е строена къщата?

Търся също и компетентен в тази материя адвокат, който да ме консултира и да оформи необходимите документи. Моля, ако сте такъв, пишете ми на лични с информация за връзка с Вас.
Последна промяна avok01 на 02 Апр 2012, 21:20, променена общо 2 пъти
avok01
Младши потребител

Re: Право на ползване върху още не напълно узаконен имот

Мнениеот julyanvonemona » 02 Апр 2012, 15:05

Ако къщата Ви е построена преди 1992г и не е резултат от държавно строителство въобще не би следвало да има акт 15 или 16. Имаше една общинарска форма КС-27 с която такива обекти се приемаха, ама едва ли се пазят архиви с такива протоколи.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Право на ползване върху още не напълно узаконен имот

Мнениеот avok01 » 02 Апр 2012, 21:04

julyanvonemona написа:Ако къщата Ви е построена преди 1992г и не е резултат от държавно строителство въобще не би следвало да има акт 15 или 16. Имаше една общинарска форма КС-27 с която такива обекти се приемаха, ама едва ли се пазят архиви с такива протоколи.

Тогава не се е казвало акт 16 ами нещо от сорта разрешение за ползване или експлоатация по тогавашния закон. Само че, родителите им не са си извадили такова ами за узаконили къщата с акт за узаконяване и някаква глоба, тогава са ги излъгали, че това е достатъчно.

Както и да е, сега разбрах, че всъщност имат нотариален акт, извадили са миналата година на базата на този акт за узаконяване. Така, че проблема с ползването отпада. Ще отидем да ме запишат в нотариалния акт и готово.

А искането за реституция е за част от двора и парче от къщата, един голям парцел, който обхваща и много други места и къщи. Навремето човека от който баба ми е купила мястото е бил обещетен с него от ТКСЗ в замяна на отнетите му ниви на друго място. А на кого е бил парцела преди това не знам. Преди 5-6 години са викали родителите ми в общината да им кажат, че има реституционна претенция. Същата е отбелязана и в кадастралния план в общината. От тогава няма развитие.

Въпроса ми е, дали може държавата да ни отчужди част от двора и къщата на мен като ползвател и на родителите ми като собственици, за да го върне на реститутите. При условие, че ние не сме съгласни? Тоест да ни принудят да си разрушим къщата и да я преместим на останалата част от двора или нещо подобно? Защото за мен е по-логично в случая просто да обезщетят реститутите. За тези неща ще се наложи ли да се води дело срещу държавата (общината)?
avok01
Младши потребител

Re: Право на ползване и претенции за реституция

Мнениеот julyanvonemona » 02 Апр 2012, 21:28

Само че, родителите им не са си извадили такова ами за узаконили къщата с акт за узаконяване и някаква глоба, тогава са ги излъгали, че това е достатъчно.

Кога е станало това защото някак си не се връзва с
А искането за реституция е за част от двора и парче от къщата

Еле пък с това
Въпроса ми е, дали може държавата да ни отчужди част от двора и къщата на мен като ползвател и на родителите ми като собственици, за да го върне на реститутите. При условие, че ние не сме съгласни? Тоест да ни принудят да си разрушим къщата и да я преместим на останалата част от двора или нещо подобно? Защото за мен е по-логично в случая просто да обезщетят реститутите. За тези неща ще се наложи ли да се води дело срещу държавата (общината)?

Нещата стават направо шеметни. Изправяте цялята аудитория на форума пред страшна криптограма и като начало в дешифрирането нека кажем, че държавата отчуждава при определени със закон условия, нещо което не виждам да го има в поста Ви. Така че трябва да преспите на спокойствие поне ден два и да формулирате причинно-следствени връзки между въпросите си!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот avok01 » 02 Апр 2012, 21:47

Благодаря Ви за отговора. Аз не съм юрист и не познавам процедурите за отчуждаване и реституция, с термини които се използват и тн. Мислех, че е станало ясно от предишното ми писание. Забравете въпроса за разрешението за ползване (акт 16) и правото ми на ползване. Съвсем простичко.

1. Може ли държавата да ни принуди да си разрушим къщата за да върне на реститутите парчето земя върху които тя е построена?
2. Може ли държавата да ни отнеме част от двора за да го върне на реститутите?

Вместо да обезщети реститутите парично и въпреки нашето желание.

При положение, че мястото е продобито законно от предишния собственик - частно лице и впоследствие е законно застроено. А съвсем скоро ще послужи и за семейно жилище.
avok01
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Апр 2012, 07:28

1. Може ли държавата да ни принуди да си разрушим къщата за да върне на реститутите парчето земя върху които тя е построена?
след като за къщата имате акт за узаконяване - не!
2. Може ли държавата да ни отнеме част от двора за да го върне на реститутите?.
При определени условия - да
Вместо да обезщети реститутите парично и въпреки нашето желание.
Вашето желание си е само Ваше. Държавата не е длъжна да знае за него!

ПП. Този казус ме провокира да хвърля в пространството забележката, че нагласата на човека свикнал с потребителната стойност на двора си, не иска да търси еквивалент във финикийски знаци. Ако между съфорумците има убедени монетаристи нека се позамислят!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот avok01 » 03 Апр 2012, 10:43

Мда, значи поне къщата да не я мисля :lol:

А двора в моя случай бих препочел все пак да не ми го взимат, защото той въобще не е много голям и ако отделят половината, на другата половина е къщата и нищо няма да остане. За какво ми е къща без двор?
Обещетението, което ще ми дадат дори и да е адекватно за момента, не се знае как ще се движи цената на района в бъдеще. Най-вероятно нагоре, имота е до околовръстния път в района на Камбаните. Колко до държавата аз ще се погрижа тя да разбере за желанието ми като го внеса в съда. :)
avok01
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Апр 2012, 10:55

avok01 написа: Мда, значи поне къщата да не я мисля :lol: ...

Съдейки по начина, по който реагирате, горещо Ви препоръчвам да си намерите адвокат възможно най-бързо ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 03 Апр 2012, 10:58

emilgrigorov написа:
avok01 написа: Мда, значи поне къщата да не я мисля :lol: ...

Съдейки по начина, по който реагирате, горещо Ви препоръчвам да си намерите адвокат възможно най-бързо ...

А може би и психолог да си намеря? Да ми коригира начина по който реагирам? Или и адвоката може да ми каже, че не съм в час?
avok01
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Апр 2012, 11:03

Исках да кажа, да не се успокоявате. Дори за къщата не е ясно ... Според мен, адвокат Ви е напълно достатъчен на този етап, нямах намерение да Ви засегна.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 03 Апр 2012, 11:46

emilgrigorov написа:Исках да кажа, да не се успокоявате. Дори за къщата не е ясно ... Според мен, адвокат Ви е напълно достатъчен на този етап, нямах намерение да Ви засегна.

:) Да, няма проблем, сигурно е добра идея все пак да направя и една консултация. Намерих една кантора където се занимават с имотни казуси. Ще говоря с тях да видим какво ще кажат.
avok01
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 03 Апр 2012, 12:37

avok01 написа:Навремето човека от който баба ми е купила мястото е бил обещетен с него от ТКСЗ в замяна на отнетите му ниви на друго място

Ако това е така - реституция не може да има.
Нивите се реституираха по ЗСПЗЗ. Имотите в регулация по реда на няколко други закона - в едни случаи реституцията настъпваше по силата на самия закон, в други имаше срок в който да са предявят реституционните претенции, и последния - обезщетяване за тия на които, в случаите изброени в закона Лучников, не можеше реално да се върнат национализираните имоти.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот avok01 » 03 Апр 2012, 14:56

karanedeff написа:
avok01 написа:Навремето човека от който баба ми е купила мястото е бил обещетен с него от ТКСЗ в замяна на отнетите му ниви на друго място

Ако това е така - реституция не може да има.
Нивите се реституираха по ЗСПЗЗ. Имотите в регулация по реда на няколко други закона - в едни случаи реституцията настъпваше по силата на самия закон, в други имаше срок в който да са предявят реституционните претенции, и последния - обезщетяване за тия на които, в случаите изброени в закона Лучников, не можеше реално да се върнат национализираните имоти.

Много благодаря, най-вероятно ще отида в общината да ми издадат справка и да видя какво е положението.
avok01
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация