начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

построяване на втори етаж на къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: построяване на втори етаж на къща

Мнениеот stefi2 » 02 Мар 2012, 10:01

anserk, и аз точно това не разбрах, защо ни иска нотариална заверка на съседите че са съгласни.Преди ми бяха казали, че ако искаме да вдигаме нагоре етаж няма проблеми, само ако искаме настрани да отпускаме къщата, ще трябва съгласи от съседите или трябва да има 3 метра от тяхното место.Аз говорих с този,който е да нас и неговата къща е залепена за нашата.Той каза че няма никакви проблеми от негова страна, стига да не надвишаваме неговата височина.От другата страна на къщата е празно дворно място, от което 1/2 е моя собственост, а другата част е на 5 наследника!От тези 5 наследника не се знае дали ще получим разрешение!
А защо да не е необходима виза?Вчера ми казаха, че първият документ, който трябва да ни издадат е виза за разрешение за строеж.
stefi2
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Мар 2012, 10:44

stefi2 написа:...но невиждам нищо лошо в това да си платим и да ни изготви проекта.Предполагам,че той си има служители, нищо че фирмата е негова.Дали ще е на него или на някой друг, какъв е проблема?Аз не се възприемам като корумпираща....

Лошото е точно това, че Вие не виждате нищо лошо в това и че не се чувствате корумпираща.
Но да продължим по темата.
Виза за проектиране наистина не Ви трябва. Не знам кой точно Ви е казал обратното, но явно не е достатъчно компетентен.
Моят съвет е- обърнете се към опитен архитект във Вашето малко градче или в съседното по- голямо градче, който не е свързан с общински служители, той ще се запознае с проблема Ви и ще ви подготви необходимите документи. Едва ли ще има някакви проблеми с одобряването на проекта, ако е изготвен както трябва. Вариантът с възлагане на поръчката на този, който така или иначе ще одобрява своята работа, има свои предимства, ама наистина крие доста рискове, за които Вие дори и не подозирате. Както вече Ви каза julyanvonemona, ако сте успели да вникнете в това, което той Ви написа някъде по- горе. Претеглете предимствата и рисковете и тогава действайте.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот stefi2 » 02 Мар 2012, 10:57

Виза за проектиране ми казаха от техническа служба че трябва да се извади.
stefi2
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 02 Мар 2012, 11:29

Защо само за миг не си представите, че има специалисти, които са доста по- компетентни от тези, работещи в техническата служба на Общината, заместили мисленето с обикновена рутина. Точно това Ви съветвам, да се обърнете към такъв специалист. Това се отнася и за главния архитект. Той е "главен" като длъжност в общинската йерархия, но в никакъв случай не е по- компетентен от един архитект с богат проектантски опит. Виждал съм такива недоразумения, подписани от главни архитекти, че свят може да Ви се завие.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот stefi2 » 02 Мар 2012, 11:56

Е добре и да се обърнем към архитект като от Общината казват ,че трябва виза, архитекта какво ще направи?На едни познати също първото нещо което иска за надстройване е виза!Не съм си ги измислила тези неща аз.Отивам и питам какво е необходимо и те ми казват, че първо трябва виза.Насочете ме кък кой специалист да се обърнем.Приемам предложения.
stefi2
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2012, 12:33

Е добре и да се обърнем към архитект като от Общината казват ,че трябва виза, архитекта какво ще направи?

Ако е опитен колега и знае, че закона допуска нещата да се случат и без виза въобще няма да се притесни от това какво казва главния архитект. За София ли става дума или за провинцията - в зависимост от това ще Ви дам различни предложения.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот stefi2 » 02 Мар 2012, 12:41

По принцип ние живеем в провинцията, в Софийска област гр.Етрополе.Може предложенията да бъдат и за София.Благодаря!
stefi2
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Мар 2012, 12:43

Обърнете се към elter[@]mail.bg иначе Етрополе е готино място, макар и с кофти път до там. Може би именно кофтия път прави Етрополе готино място!
Последна промяна julyanvonemona на 06 Мар 2012, 21:38, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Мар 2012, 15:32

Дори да се окаже, че е необходима виза (да речем, за застрояванео на имотна граница (по калкана), за изгребна яма или ако не е приложена регулацията), най-добре е проектантът-архитект да прецени какво е необходимо, преди да подавате искания за каквото и да било. Прочетете всъщност първия ми пост. И, ако проектант Ви каже по телефона, преди да се е запознал конкретно с нещата - дайте визата, просто си търсете друг, не е компетентен :D
Да не забравя, много полезно ще Ви бъде, ако откриете:
-одобрения проект на съществуващата сграда,
-декларациите, с които предишните собственици са си позволявали със съседа застрояване на имотна граница,
-Разрешението за строеж (или позволителния билет) на съществуващата сграда, която сте купили
-евентуално одобрения проект на съседа с къщата, и неговото Разрешение за строеж (позволителен билет)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот aspida » 02 Мар 2012, 18:06

Бях началничка отдел ТСУ в община от Северозападна България. Пенсионирах се точно, когато закона се промени и визата престана да бъде задължително условие за проектиране. Това че в повечето общини я карат по старо му има две предполагаеми причини:
1. не искат да си нарушават рахатлъка понеже гражданите са свикнали по стария начин или;
2. Главните архитекти продължават да я изискват за да Ви карат да проектирате през близки на тях техни колеги с които имат някакви финансови уговорки.
До колкото имам преживяни доста години в тая система, мисля че точка втора е основния мотив за да Ви искат виза за проектиране!
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот stefi2 » 02 Мар 2012, 19:17

emilgrigorov, тези документи за които казвате, мисля, че няма как да ги открием, защото тази къща ние я купихме чрез съдия изпълнител.Старите собственици просто няма да ни предоставят тези документи.
aspida,мисля, че си много прав.
stefi2
Младши потребител

Мнениеот anserk » 02 Мар 2012, 19:57

aspida, привет и на теб :D
Прави сте, че чл. 140 ал.1 на ЗУТ регламентира с "може да поиска ..." , т.е. задължителна е само за строежите, изброени в ал.3. Но, за да се разбере къде попада имота ти, дали има кадастрална карта, действащи регулации ... т.е. т.н. ППП (предпроектни проучвания) - това всичко възложителя (а той не го знае и разбира) трябва да заплати на наетия архитект за времето и висенето по общината - някъде там ...
Е, тия Гл.Архитекти за какво са 8) - не проектират (към фирми са на издръжка)... плановете всичките са в общината ... аде нещо и те да свършат за заплатите поне, веднъж влезнали в системата, не излизат ...
Подали са вече за виза, нека им излезе и тогава ... появи се и калкан... до втория етаж с кран няма да се качват ... та като нищо и пристройка може да се наложи ...
Ако желае, може ни осведоми какво пише във визата :D

P.S. probcho, с тоя занаят и ще си умра :D но... пък е доста ценен по всички краища и континенти :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот rozablue » 02 Мар 2012, 20:09

Здравейте!
Как да се пресече изнудването и тормоза от съсобственици с минимални дялове -абсурдно минимални, които не стават за нищо /190 кв., 60 квм.,90 квм/ ? Без да се влиза в делба - защото при делба трябва да се изнесе на продан всичко.
Не продават и не се съгласяват.
rozablue
Потребител

Мнениеот anserk » 02 Мар 2012, 20:16

rozablue написа:Как да се пресече изнудването и тормоза от съсобственици с минимални дялове

Нали те са ви в съседния имот, а надсреойката е във вашия :shock: Оставете ги, даже да имат възражения ... ще му мислите тогава и дали архитекта ще се съобрази с тях ...
Засега гледайте си във вашата имотна паница :D нали не ви пречи съседния празен парцел ...
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 02 Мар 2012, 21:16

anserk написа:Прави сте, че чл. 140 ал.1 на ЗУТ регламентира с "може да поиска ..." , т.е. задължителна е само за строежите, изброени в ал.3. Но, за да се разбере къде попада имота ти, дали има кадастрална карта, действащи регулации ... т.е. т.н. ППП (предпроектни проучвания) - това всичко възложителя (а той не го знае и разбира) трябва да заплати на наетия архитект за времето и висенето по общината - някъде там ...
Е, тия Гл.Архитекти за какво са 8) - не проектират (към фирми са на издръжка)... плановете всичките са в общината ... аде нещо и те да свършат за заплатите поне, веднъж влезнали в системата, не излизат ...

Прави сме, я, прави сме! И за другото, дето каза aspida сме прави.
А наетият от питащата архитект така или иначе трябва сам да проучи действащия план и съвсем нормално е това да влиза в цената на неговия хонорар. С две думи- едва ли някой архитект ще поиска допълнителна сума за това, че му се е наложило да посети Общината, за да си направи съответната справка.
А онова за непроектиращия гл. архитект, дето щял да свърши някаква си работа- по- добре да не се грижим да му създаваме работа, поне не по този начин, щото солено ще ни излезе...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Мар 2012, 00:24

stefi2 написа:emilgrigorov, тези документи за които казвате, мисля, че няма как да ги открием, защото тази къща ние я купихме чрез съдия изпълнител.Старите собственици просто няма да ни предоставят тези документи.
aspida,мисля, че си много прав.

По отношение старите документи, те се съхраняват в общината. С искане от Ваша страна са длъжни да Ви предоставят заверени копия. Или да Ви отговорят писмено, че такива не се съхраняват, ако ги няма в архива. Това е основание за последващо проектиране на надстройка, евентуално пристройка (защото ще се появят питания за едно стълбище за втория етаж). Ако няма стари проекти, ще се увеличи почти двойно обемът на проектните работи, има и такси. А калканът на съседа подлежи на покриване, само ако е законен, тоест ...
Това е важно, може да го свърши и наетият от Вас проектант, но е важен елемент от предпроектните проучвания, да не го забравите.
Ако не Ви представлява проблем, дръжте ни в течение как вървят нещата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2012, 10:18

Или да Ви отговорят писмено, че такива не се съхраняват, ако ги няма в архива.

През времето на късния палеозой една моя колежка - по онова време зам председател на ИК на ОбНС- Русе се закле в децата си, че при една реорганизация лично е участвала в ликвидирането и изгарането на архива с проектите и РС от преди 09.09.1944г. ......... Разбира се моето служебно положение тогава ми позволяваше да огъна волята и и да ги...намеря в крайна сметка. На всеки русенец който прочете това, мога да му услужа с информация. А за всички останали давам съвет. Не вярвайте на информации за унищожени архиви!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Мар 2012, 10:27

julyanvonemona написа:
Или да Ви отговорят писмено, че такива не се съхраняват, ако ги няма в архива.

През времето на късния палеозой една моя колежка - по онова време зам председател на ИК на ОбНС- Русе се закле в децата си, че при една реорганизация лично е участвала в ликвидирането и изгарането на архива с проектите и РС от преди 09.09.1944г. ......... Разбира се моето служебно положение тогава ми позволяваше да огъна волята и и да ги...намеря в крайна сметка. На всеки русенец който прочете това, мога да му услужа с информация. А за всички останали давам съвет. Не вярвайте на информации за унищожени архиви!

Ха, ако знаете колко загубени строителни книжа от времето на РСО съм намирал в БНБ.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 03 Мар 2012, 12:39

julyanvonemona написа:Не вярвайте на информации за унищожени архиви!

Унищожени може би не са, но не се съхраняват. Като казвам "съхраняват" нямам предвид съхраняване във вид на струпани някъде камари от папки, а съхраняване така, че съответната папка да може да бъде намерена тогава, когато потрябва. Това е доста сложна архиварска дейност, познавам Общини, които я вършат доста коректно, поне от определен исторически момент насам. Но за съжаление за повечето Общини съхранението на камарите с папки е само едно досадно задължение и никой практически не може да намери това, което се търси.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Мар 2012, 12:55

На мен досега колкото пъти ми се е налагало да питам за такава документация в общините, отговорът винаги е" Тези документи не се съхраняват или документите са унищожени, защото е минало много време." Или директно те изпращат да търсиш някъде си някакъв архив, който и те не знаели къде точно се намира. :?
nk7702n
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация