начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Узаконяване на жилищна сграда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на жилищна сграда

Мнениеот evren17 » 18 Яну 2010, 04:05

Построил съм /в собствен имот - земеделска земя,граничеща с населено място/ двуетажна жилищна сграда ,по технически проект , но без строително разрешение .Строителството е започнато преди 30.06.1998 г и на 16.12.1998 г съм подал декларация по $ 27 от ПЗР ЗИД ЗТСУ за узаконяване на строежа по чл.180 от ЗТСУ . Общината не започна процедура по узаконяването.

На 25.11.2003 отново подадох заявление по $ 184 от ПЗР ЗИД ЗУТ за узаконяване на строежа по реда на ал.1 на $ 184.

До този момент - януари 2010 / повече от 10 години/ от подаването на първата декларация ,общината не е започнала процедура по узаконяване на строежа.

Отказват да приемат представената от мен декларация по чл.14 от ЗМДТ за облагане с данък сгради ,поради липса на разрешение за ползуване ?

Моля за съвет - трябва ли по съдебен път да искам узаконяване на строежа и
какви са последиците от ползуване на сграда,за която не се плаща данък поради отказ на общинската администрация да приеме декларация по чл.14 от ЗМДТ
evren17
Нов потребител

Re: Узаконяване на жилищна сграда

Мнениеот magodeoz » 18 Яну 2010, 13:48

Формално погледнато, трудно ще узаконите такава сграда, поради следните причини:
1. §184 (1) от ПР към ЗИД на ЗУТ предполага незаконните строежи да са били допустими съгласно нормите, действали по времето на тяхното изграждане. Вие обаче пишете, че сте строили върху земеделска земя. За да е бил допустим строеж върху земеделска земя по ЗТСУ е било необходимо да има градоустройствена основа - частично застроително решение по чл. 98 от ППЗТСУ.
2. Подаването на декларация по §16 от ПР на ЗУТ не е основание за откриване на процедура по узаконяване - такова основание е подаване на заявление по §184 (2), но това е трябвало да стане в шестмесечен срок от влизане на закона в сила, т. е. до 30.09.2001 г., а Вие сте го подали на 25.11.2003 г.
В случая може да разглеждате непроизнасянето на общината по Вашето заявление като мълчалив отказ, и да го обжалвате пред административен съд. Обаче рискувате общината да Ви откаже писмено, с мотиви в горния смисъл, което не е във Ваш интерес. Опитайте просто да раздвижите преписката си с повече настоятелност.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот evren17 » 18 Яну 2010, 16:16

§ 184 е приет със ЗИД ЗУТ /Д.в-к бр.65 22.07.2003 / и шестмесечен срок по ал.2 тече от влизането в сила на този закон / ЗИД / - т.е. заявлението ми от 25.11.2003 г е подадено в срок?
evren17
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Яну 2010, 17:00

Прав(а) сте - в първоначалния текст на закона няма посочен срок за подаване на искане за узаконяване в условията на §16. Налице са обаче изискванията за приложимост.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 19:23

Опитайте просто да раздвижите преписката си с повече настоятелност.

magodeoz, в светлината на казаното от теб до тук и след това, с което поне аз съм напълно съгласен, как да се разбира горния цитат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2010, 19:32

Кой както иска - така да го разбира. Не е хубаво да се упражнява физическо насилие върху държавен / общински чиновник, но понякога помага. Може и чрез трети лица. Може също и чрез компромати. Може също и с буркани / компоти / пари / прасета / друга живнина (според предпочитанията). Важното е да се постигне търсения резултат.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 19:48

magodeoz, сигурен бях, че именно нещо подобно имате предвид, а и аз самият разполагам с тежко въоръжение от оперативни методи за огъване на общинарски и дръжавни чиновници, но все пак съм значително по свенлив от Вас.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация