начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Хората с увреждания

Дискусии и предложения по проекти за закони

Хората с увреждания

Мнениеот kichashki » 14 Дек 2009, 10:47

Изрично създавам нова тема, не искам да пиша в тема "Закони за инвалидите", защото самото понятие ме дразни. Пък и тук смятам, да развия малко по-различна гледна точка. Аз съм студент по право в Нов Български Университет и заедно с колеги от неправителствени организации в страната, подготвихме Законопроект за Лична помощ, като качествено нова услуга за хората с увреждания.

Първо, в България не се прави разлика между човек с увреждане и социално слаб. Никой властимащ не може да разпростре логичния си разсъдък върху съждението, че увреждането е функционален дефицит, т.е. увреждането представлява невъзможността определени физиологични функции да се изпълняват от тялото точно и екзактно. Това е увреждането. Докато социалното подпомагане в България, насочено към социално слабите наваксва СОЦИАЛНИ дефицити. Социалният дефицит е много различен от функционалния. Това, че човек не може да си движи ръцете, примерно, не го прави социално слаб. Не го определя като невъзможен за включване в общността. Напротив. Човека с увреждане може всичко, каквото могат и останалите хора. Проблемът е, че държавата абдикира и не желае да даде възможността на хората с увреждания да са преди всичко Хора.

Един от механизмите за предоставяне на тази възможност е да се появи услугата "Лична помощ". Това е много различно от правените до сега програми. Досегашните програми поставят човека с увреждане на последно място в собствения му живот. Той има най-малко право на глас за това как ще се управлява живота му. Това, което предлагаме е коренно различно. Смятаме, че всеки човек има правото да управлява сам живота си и решенията в него. От това кога да ставаш от кревата и кога ще се храниш, до това къде да работиш и дали да учиш. Дали ще пиеш бира или чай. Това се прави, като на хората с увреждания се даде възможността да наемата и освобождават личните си асистенти. Трябва държавата да подсигури пари за лични асистенти, които ще се разходват САМО за това, не за дограма, а човека с увреждане да наема и освобождава хората, които ще му помагат да става от кревата, да се храни, облича и т.н. ежедневни функции, които човекът не може да извършва сам. Той ще управлява асистентите, казвайки и определяйки кога, как и какво ще се случва в ежедневието му. А човек освободен от дилемата "кой ще ме вдигне от кревата?" може да насочи вниманието и енергията си към по-важните житейски решения. Може да работи, да учи, ще плаща данъци, асистентите му ще плащат данъци, роднините му няма да го обгрижват, а ще го третират равноправно и респективно ще имат време да работят и, изненада, да плащат данъци.

Хората с увреждания са един огромен неизползван ресурс. В момента държавата дава "социално подпомагане" на "социално слабите инвалиди", като по този начин разходва пари без да има ефект от тях. Те отиват за хляб и сирене, понеже за друго не стигат. Т.е. това са загубени пари и хората разчитат на тия смешни 200 лева, за да оцелеят. А ако държавата им даде възможността да управляват сами живота си, което е рожденно право на всички хора без увреждания, а на хората с увреждания видимо е забранено, тогава всички тези хора ще работят, ще изкарват пари, ще създават семейства, ще плащат данъци и то само, защото държавата е Инвестирала в тях. Инвестирала. А в момента тя налива пари от пусто в празно, не върши реално това, което трябва да се свърши и в крайна сметка всички губим. А обществото продължава да си задава въпроси, като "какво пак искат тия инвалиди?!".

За инвалидите, не знам. Хората с увреждания, като мен, искаме да се признае рожденното ни право да сме хора. Хората с увреждания, могат всичко, което можете и вие. Само инвестирайте в тях и ще разберете. Това предлагаме ние с проекта за Закон за личната помощ. Сега остава властимащите да поразсъждават върху него.
http://kichashki.blog.bg
Глътка свеж коментарен въздух.
kichashki
Нов потребител

Re: Хората с увреждания

Мнениеот katerinakuch » 05 Яну 2010, 23:25

Желая Ви успех в реализацията на проекта!
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ivan33 » 06 Яну 2010, 09:33

Поздравявам Ви и Ви желая успех!
Това е толкова красиво написано и така контрастира с грозното лице на социалната ни политика, такова , каквото аз съм го видял! Не смея дори и да мечтая за такова нещо.
Относно наливането на пари от пусто в празно ,бих искал да Ви запитам: Гледахте ли предаването Открито на В. Ахчиева на 15.09.09г.относно злоупотреби при отпускане на помощни средства за хора с увреждания. Ако не сте , може да го видите на сайта на БНТ. Разследването на екипа показа как се източват средства от ДБ и се наливат в частни фирми чрез съставяне на документи с невярно садържание и как законовата уредба създава условия за това. В тази законова уредба на първо място са поставени интересите на тези фирми доставчици, а човека с увреждане стои не на последно място , а извън нея.Тя действително се нуждае от пренаписване , зашото сама генирира икорупция.
Аз имам в дома си възрастен човек, който се нуждаеше от такива средства и затова имам поглед над нещата. Това , което се вижда и с простото око на неспециалиста при допир с проблема са завишените цени на ПС.При реална цена на един стол или количка 50 долара, те стигат до нуждаешия се на цена 300-400лв.Нали разбирате къде отива разликата.Фирмите-доставчици се нуждаят от лиценз, а лиценз не се дава на всеки, който мине покрай АСП. Дава се срещу заплащане...И всичко това го плаща бълтарския данъкоплатец.
Най-дразнещото обаче е , че тези ПС нуждаещият се получава едва когато нуждата му от тях вече е отпаднала и напрактика такива средства остават в дома му като ненужни вещи. А данъкоплатецът продължава да плаща за закупуването на нови и нови...защото за някой това е печеливш бизнис.
Има още много неща , който бих искал да коментирам. Ако желаеге дискусията ни може да продължи.
ivan33
Потребител

Мнениеот korry » 16 Яну 2010, 14:02

съд за всички крадци!
всъщност аз не искам хората ограбващи държавата задължително в затвора

аз искам парите обратно

ПАРИТЕ

парите да се върнат обратно.
това са милиони и се лесно проследими и изискуеми

запор на всички имоти на замесени
ако имота е на братовчедка на баба му - разследване и на нея - откъде са парите

ако не можеш да докажеш откъде са парите - имота се взима
точка.

абс същото и с банкови сметки - ако баш крадеца няма нищо по банковата си сметка, ще му проследя транзакциите в миналото. ще проследя транзакциите по фирмените сметки.

ДАЙТЕ МИ ВЛАСТ ДА ВИДЯ информацията - всичките откраднати пари ще ги намеря
дайте ми власт да запорирам имущество - всички намерени пари ще ги върна обратно.

и това е толкова лесно - става за секунди без да ставаш от стола.
korry
Потребител

Мнениеот bebitor » 19 Яну 2010, 21:49

Чудесно написано! Пожелавам Ви успех! Ще се радвам да прочета проекта, ако го публикувате.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот korry » 20 Яну 2010, 10:20

искам да ви дам някои насоки относно проблеми, с които реално се сблъсквам и се надявам да бъдат разрешени

Ще ми се основно мото на инвалидите, а и не само да бъде: Основно задължение на гражданите е да се научат как да използват държавата си!

Проблема с който аз се сблъсквам е факта, че нямам абс никаква информация извън интернет, която да ме насочва към средствата за социално-икономическа защита и другите интеграционни мерки предвидени в ЗИХУ и ППЗИХУ. Всъщност за наличието на тези мери и ЗИХУ аз разбрах...вчера.
(а съм инвалид с ТЕЛК от 4 дек 2009)

Така например разбрах че инвалидите имат право на безплатна винетка. Но това го разбрах вчера. А срока за подаване на молби е 31 дек! Да не говорим за другите видове добавки и подпомагане.

Ще ми се да се създадат плакати, информационни табла, брошурки - които да бъдат разположени на видно място в болниците, в ТЕЛК комисиите, в НОИ, в НАП, в дирекциите Социално подпомагане, в клубовете на инвалидите.
Те трябва да информират на достъпен език за всички видове добавки и помощи за които да се кандидатства.

Въпросните табла всеки ги знае. Един голям плакат, приканващ за внимание, а отдолу преградки пълни с всякакви брошурки, за които се следи да бъдат постоянно пълни.

Иска ми се в този проект да се заложи тотална промяна в поведението на държавата и институциите й спрямо нейните граждани. Големи билбордове и плакати с надписи: "Проверихте ли, дали може да получите социално подпомагане?". Сегашната политика е изключително отчуждена предполагаща че гражданине ще се информира от близък или интернет че примерно има право на винетка и после да почне да ходи да си търси това право. На мен никой в соц грижи не ми каза че имам право на нея, когато кандидатствам за месечна соц помощ.

Всъщност служителката ми обясни че трябва да положа 9 подписа за 9 месеца в бюро по труда преди да я получа. А аз бях този който й каза - НЕ! Имам право да получа помщта веднага! АМИ АКО НЕ ЗНАЕХ! Сега нямаше да получавам месечна помощ!

Нека всички инвалиди първо се информират за абсолютно всички конкретни социално-икономически средства за тяхната защита, и върху тази основа започнат да се трудят за пари или доброволно.

Надявам се създателите на проектите да се водят от тази основна мисъл.
korry
Потребител

Мнениеот patilan4o » 18 Май 2010, 20:03

Така например разбрах че инвалидите имат право на безплатна винетка. Но това го разбрах вчера. А срока за подаване на молби е 31 дек! Да не говорим за другите видове добавки и подпомагане.,
Срокът не е 31 декември. Провери по -добре :wink: . Молби може да се подават през цялата година, принцпно хората ги подават по рано за да могат да си ползват винетките..
patilan4o
Младши потребител

Мнениеот geo_stoilov » 04 Юни 2010, 17:00

Поздравления млади колега,
темата която сте отворил е доста интересна. Наистина в последните години у нас законодателството в областта на социалната политика се развива доста динамично. Е, като всичко ново у нас и малко хаотично. Все пак докъто има млади хора като Вас, чиято ангажираност с проблемите на обществото и инициативност ражда подобни проекти, ще има и надежда, че скоро ще се доближим до развитите страни.
Работя в сферата на социалната политика вече 2 години. Работя като юрисконсулт в общинска администрация - Дирекция "Социална политика" на Община Пловдив. Искам да изразя категоричното си съгласие с всичко написано от Вас. Иска ми се да вярвам, че скоро у нас всеки ще осъзнае собствената си роля в това общество и ще разбере колко е важен.
Бих искал да се запозная с направеният проект за въпросната услуга - "Лична помощ".

Желая успех на начинанието Ви.
geo_stoilov
Нов потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти