начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съгласие от съсобственици

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съгласие от съсобственици

Мнениеот siren » 02 Сеп 2009, 15:18

Здравейте, до сега не мога да получа твърдо становище, дори от общинските органи или адвокат, моят здрав разум ми говори друго, но това не е от значение. В съсобствен имот преди 10 г. сме извършили пристрояване и надстрояване на собствената ни сграда, която е изградена, така да се каже на калкан с тази на съседа. По ЗТСУ навремето получихме декларации-съгласие да строим без определен обем, съгласно одобрен архитектурен проект....беше наложително да започнем бързо строителство, след 2 г. получихме разрешение за строеж....нямаме строителна линия-съответно. В процеса на строителството разширихме с около 1кв.м. дневната или общо около 5кв.м., което се явява и моят проблем?!След множество консултации се стигна до извода да се обособи цялата сграда, тъй като не е съвсем ясно каква е била точната площ на първоначалната, по нот.акт пише около...и тъй като са функционално свързани и обособени, за да се изчисти всичко за в бъдеще. Направих нови архитектурни проекти-заснемане, становища....Но междувременно имам и нови съсобственици и основния въпрос е - трябва ли ми ново съгласие и от тях, за да узаконя сградата (подала съм декларация по ЗУТ- в срок, но ми отговориха, че строежа не е незаконен и прекратиха преписката???, или дали да се третира, като промяна по време на строителство? Просто искам сградата да е със статут законна. Благодаря предварително за отговорите или насоките.
siren
Младши потребител

Re: съгласие от съсобственици

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2009, 18:18

Не давате достатъчно информация. Тези нови проекти - заснемания - одобрени ли са от някого? Има ли акт за узаконяване? Тези нови съсобственици след пристрояването и надсрояването ли са придобили имота? Изминали ли са 10 години, откакто е реализирано пристрояването и надстрояването?
Най-лесно ми се вижда да намерете проектантите и да ги помолите да заверят тези заснемания като екзекутиви, в които да отразят направените отклонения от одобрените проекти. След това въведете сградата в експлоатация съгласно тези екзекутиви. След това можете да отидете при нотариус да ви състави констативен нотариален акт с актуалните параметри.
В момента не е необходимо да искате съгласие от съсобствениците, след като няма да правите нищо ново... Пък и съгласие не ви оправя - сега се изисква договор в нотариална форма...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 02 Сеп 2009, 18:31

Доколкото разбирам, проблемът е,че вече са архитектурно цяло и трябва актът да обхваща и старата , и новата част, а вие нямате строителни книжа за старата.Това ли Ви притеснява?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот siren » 02 Сеп 2009, 19:24

Ситуацията е доста заплетена и вече много време се опитвам да я оправя. Старата сграда е с редовни документи, от започването на строително -монтажните работи са изминали 10г., но от разрешението за строеж -не. Пристроеното излиза от обема на архитектурния проект, не противоречи на ПУП и не представлява самостоятелен обект. Новите съсобственици са след завършване на сградата. Направено е ново заснемане от геодезисти и архитект е изготвен нов проект вече с действителното положение, относно другите части-има становища, не са внесени, все още... при засенмането вече на цялата сграда излизат отклонения в площта и тъй като пристройката е свързана и са обособени като цяло, ме посъветваха , за да се изчисти цялата документация от три архитектурни проекта, да се разглежда сгрдата като цяло и така или да се узакони или да се разгледа като промяна по време на строителство, което не знам дали е същото. Относно съсобствениците и аз не знам защо може да ми изискват съгласие, а при вече учредено право на строеж, няма и как да го потвърдят, сградата отдавна е на лице.
siren
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2009, 19:39

siren написа:при засенмането вече на цялата сграда излизат отклонения в площта и тъй като пристройката е свързана и са обособени като цяло

В смисъл - едно цяло със сградата на съседа (съсобственик), която е "на калкан"?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот siren » 02 Сеп 2009, 20:39

Става въпрос за нашата сграда, която е наша собственост, но тъй като тя е изградена втора и става объркано с новата пристройка към пристройка към.... и за това искат да не се разглежда пристройката отделно, а цялата наша сграда, която в първоначалния си вид нямаше дори санитарен възел. Дано не звучи прекалено абсурдно, но е факт.
siren
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2009, 21:21

Можете да тръгнете само от последното издадено разрешение за строеж и одобрените към него проекти, независимо кой какво иска или не иска.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот siren » 03 Сеп 2009, 10:08

Не ми стана ясно, какво точно имате предвид ? Сградата е вече заснета и нанесена в Кадастъра като цяло с определена площ, която като цяло излиза в повече от предвиденото по разрешението за пристройката и нашата стара сграда.
siren
Младши потребител

Мнениеот zelen » 03 Сеп 2009, 12:09

В началото пишете, че не може да получите категорично мнение от адвокат - вие как се обърнахте към него?!
При изложеното дотук - сградата ви е незаконна и вашите съсобственици съвсем спокойно могат да започнат да ви притесняват - щом пишете във форум - притесняват ви, ала не достатъчно, иначе щяхте да търсите компетентен правен съвет, но не във форума.
Заплитате допълнително ситуацията и сам/а няма да я " оправите " - дори и старата ви сграда не е законна.

Какво чакате - РДНСК ли?! :roll:
Последна промяна zelen на 03 Сеп 2009, 12:20, променена общо 2 пъти
zelen
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 12:16

Кога е изградена пристройката ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот siren » 03 Сеп 2009, 13:03

До сега не са ме притеснявали нито старите, нито новите съсобственици. Сградата я декларирах и представих наличното тогава, прекратиха преписката, но нямам писмено становище от общината, дали е законна или не. Пристойката започнахме да изграждаме 1998г.
siren
Младши потребител

Мнениеот anserk » 04 Сеп 2009, 00:23

magodeoz написа:(подала съм декларация по ЗУТ- в срок, но ми отговориха, че строежа не е незаконен и прекратиха преписката???, или дали да се третира, като промяна по време на строителство?
Правилно!!!!!
1. Имате контролно геодезическо заснемане, което отговаря на ПУП и на тази база се прави констативен протокол обр.2.
2. Разрешението за строеж за да е валидно, може би една нотариално заверена декларация-кога е завършен грубия строеж, вкл. покрива.
3. Проект по чл.154 ал 6 на ЗУТ по всички части с искане до гл.архитект за допълване на разрешението за строеж. Става със заповед. Стара, нова, пристройка, надстройка и т.н. - всичко на едно. Подписи на собственика на УПИ-то и/или на отстъпилия право на строеж (в днешни дни).Адвокат ще ви каже защо.
4. НП - глоба. Не се разбира къде сте подали декларацията, но обикновенно с искане до РДНСК се наказвате с глоба за това, че не сте спазили строителни норми: без обр.2, без обр.4, без техн,ръководител и т.н. Всичко това, при условие, че не сте нагазили с градоустройството.Архитекта е за това.
5. Най-проблемен е акт обр.14 (обикновенно без протоколи) и тогава се прави техническа експертиза. Не става със становище.
6.Удостоверение за ползване от общината. (Ама има още куп неща за правене).
7. Акт за собственост при нотариус за цялата сграда.
Или наемате строителен надзор, или адвокат или оставате на това положение, защото повече от тази каша - здраве му кажи!
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 04 Сеп 2009, 08:07

siren написа:До сега не са ме притеснявали нито старите, нито новите съсобственици. ..

Ако е така, какво правите в правен форум - или просто си питате,
за да си уплътнявате времето?! :?: :!:
Спокойствието ви обаче е само временно, според мен - тепърва ви предстоят предизвикателства: имате незаконен строеж и това няма как да го отминете.
Ако решите да проявите делови подход - започнете да си поправяте правната рамка на строежа, за да си спестите бъдещите главоболия.

Незаконните положения като вашето, тепърва предстои да бъдат третирани с цялата строгост на закона - решението е ваше.
zelen
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2009, 09:41

anserk написа:
magodeoz написа:(подала съм декларация по ЗУТ- в срок, но ми отговориха, че строежа не е незаконен и прекратиха преписката???, или дали да се третира, като промяна по време на строителство?
Правилно!!!!!
1. Имате контролно геодезическо заснемане, което отговаря на ПУП и на тази база се прави констативен протокол обр.2.
2. Разрешението за строеж за да е валидно, може би една нотариално заверена декларация-кога е завършен грубия строеж, вкл. покрива./Това изобщо не го схванах. Разрешението за строеж се издава въз основа на одобрени строителни книжа ,като най-добре е в него да е посочена и площта на обекта. Какви заверки на подписа за действително построеното,ако няма преди това валидно разрешение./
3. Проект по чл.154 ал 6 на ЗУТ по всички части с искане до гл.архитект за допълване на разрешението за строеж. Става със заповед. Стара, нова, пристройка, надстройка и т.н. - всичко на едно. Подписи на собственика на УПИ-то и/или на отстъпилия право на строеж (в днешни дни).Адвокат ще ви каже защо./Такава промяна, на проектите след както се казва балдър години, при налично заснемане , според мен няма да мине,не и законно. То така всички незаконни строежи ,според Вас подлежат на узаконяване/.
4. НП - глоба. Не се разбира къде сте подали декларацията, но обикновенно с искане до РДНСК се наказвате с глоба за това, че не сте спазили строителни норми: без обр.2, без обр.4, без техн,ръководител и т.н. Всичко това, при условие, че не сте нагазили с градоустройството.Архитекта е за това.
5. Най-проблемен е акт обр.14 (обикновенно без протоколи) и тогава се прави техническа експертиза. Не става със становище.
6.Удостоверение за ползване от общината. (Ама има още куп неща за правене).
7. Акт за собственост при нотариус за цялата сграда.
Или наемате строителен надзор, или адвокат или оставате на това положение, защото повече от тази каша - здраве му кажи!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот siren » 04 Сеп 2009, 09:53

anserk, sunrise благодаря, че се включихте и ще ви помоля за ваши координати. Аз рамката се опитвам да я поправя, но това ми коства години. Декларация съм подала при влизане на ЗУТ в сроковете по параграф 16 в общината. Не съм сигурна, че може да допълним разрешението за строеж, след толкова години и най-важното е съгласие от новите съсобственици необходимо ли е и защо? В каква форма и съгласие за какво точно?
siren
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2009, 10:07

Абе тук, относно съгласието ми се върти една придобивна давност на правото на строеж, ама нека се включат и колегите!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 06 Сеп 2009, 00:04

Хайде пак да резюмираме ситуацията.
- Имаме първоначална постройка - кога е построена и на какво основание - собственост върху земята или учредено право на строеж?
- Към тази постройка някога нещо е пристроено - кога и на какво основание?
- накрая, дака дострояваната къща е пристроена и надстроена преди десет години на основание учредено право на строеж. През това време са се сменили съсобствениците в парцела (вероятно - от умора, докато са гледали как непрестанно тормозите старата къща).
Не, не ви трябва съгласие от новите ви съседи. Това, което се опитват да ви кажат общинските корифеи на нормотоворческата мисъл, в най-общи линии е следното:
1. Трябва да наемете архитект, който да направи "сравнителен опорен план" - заснемане, в което да отрази етапите на дострояване на постройката по години и съответни разрешения;
2. Трябва да наемете геодезист, който да направи контролно заснемане на сградата с нанесени имотни граници, регулационни линии и т. н. По този начин ще докажете съответствие с устройствените планове.
3. Трябва да наемете инженер - конструктор да направи становище относно техническото състояние на сградата. Той/тя ще прецени дали е необходима експертиза.
4. С горните три документа, заедно с всичко, което намерите за къщата, дори да ви се струва маловажно, отидете и се консултирайте с адвокат (но не бракоразводен такъв) относно собствеността и огроничените вещни права върху имота, и с архитект (но не този в общината) относно пълнотата и валидността на строителните книжа. Премахнете онези документи, които поменатите специалисти счетат за излишни, и, ако е необходимо, добавете каквото те преценят - например актуална скица, свидетелства относно времето на извършване на някои стр. работи, и т. н. (като готвене на супа е, с тази разлика, че от супата по-трудно се отстраняват някои неща).

Всичко изброено по-горе присъединете към едно "искане за регистриране на въвеждането в експлоатация на строеж ...", и подайте в общината.
След не много дълъг период от време (достатъчен на една посята от семе краставица да порасте и да върже) те ще ви издадат такова, или ще ви откажат, посочвайки конкретните мотиви (например: не е представено еди-какво си) - тогава ще прецените как да действате.
След получаването на Удостоверение за въвеждане в експлоатация отидете при някой Нотариус да ви признае за собственик на гореизброеното.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2009, 01:24

Съображения за sunris:
Ако приемем, че е извършен строеж по последното издадено РС и той е допустим в градоустройствено отношение, тъй като не се знае кога е започнат и кога завършен грубия строеж (няма обр.2, прави се конст.обр.2), то РС е загубило правна стойност, проектите -също. Е, за да е все още в сила и да може да се допълва с направените промени по време на строителство (разбирай отклоненията), възложителите декларират нотариално периода на започване и завършване на грубия строеж от датата на издаването му. Даже сме взимали свидетелства от помагачите. Това е начин да се избегне издаване на ново РС при положение, че сградата е изградена вече.
Няма го в закона, но го има в практиката. Закона не дава период на завършване след приемане на грубия строеж - довършителни работи, инсталации, външни връзки, кризи... вървят с години.
Това са ни съображенията. Нали не мислите, че сме минали без адвокатска консултация :D
Преди обаче да одобрят проектите, се наказват с НП от РДНСК за глупостта си (или гяволъка). При всички случаи и трябва адвокат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот siren » 06 Сеп 2009, 14:36

В отговор на magodeoz : първоначалната сграда е изградена
70-те години към нея на базата на отстъпено право на строеж тя е пристроена и надстроена, започвайки 98 г. и завършвайки някъде 2002г. грубия строеж и излизайки извън обема на РС и одобрения проект, междувременно съсобствениците се сменят. Всички ваши три точки съм ги изпълнила, без точка 4, тъй като все още не мога да намеря подходящия човек, при повечето консултации не получавам ясен и конкретен отговор. Благодаря, за мненията Ви.
siren
Младши потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2009, 10:15

siren написа:Всички ваши три точки съм ги изпълнила, без точка 4

т.4. При нотариус за декларации за време на изпълнение на строежа по РС от тези дето са го изпълнили.
т.5. Ако архитекта, който сте наели, не е в час да ви доведе нещата до край и да внесе точните искания до общината (защото ще ви трябват и строителни книжа за външните връзки) - при строителен надзор. Умишлено не посочваме какви са декларациите, защото не сме видели РС и проектите. До тук с форума. Време е за конкретни стъпки по конкретния казус.
В сайта на ДНСК има списък с лицензираните фирми за цяла България.
Успех!
Последна промяна anserk на 07 Сеп 2009, 10:30, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация