- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с плътна ограда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с плътна ограда
Здравейте, имам следния проблем, искаме да направим ограда плътна с тухли до 2м на нашата къща,като ще я направим без да искаме да навлизаме в съседните имоти изцяло от нашата страна,съседите разбира се не са съгласни и от общината първо казаха, че няма проблем и днес пак се обаждам и друг човек от общината каза" ЕЛАТЕ НА РАЗГОВОР ЗАЩОТО ПОПРИНЦИП НЕМОЖЕЛО", а аз разбрах , че има нов закон който разрешава до 2м в нашия имот без разрешение на съседите? Моля помогнете
- desi55555
- Нов потребител
Re: Проблем с плътна ограда
Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
Не става ясно за какво населено място става въпрос, но плътна ограда от два метра?
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
Не става ясно за какво населено място става въпрос, но плътна ограда от два метра?
- sunrise
- Активен потребител
Става въпрос за село Церово до град Своге на мен ще ми направят такъв план за ограда от проектант, но защо от общината се дърпат, че независимо от проекта ако съседите не искат неможело да я направим. Оградата ще е 60см камъни смесени със зид и отгоре 4 реда духли за да стане 2 метра.Ние не искаме да я делим с техния двор. В момента е с телена ограда.
- desi55555
- Нов потребител
60 см.,камъни със зид и четири реда тухли,както и да ги редите не стават два метра. А защо от общината "се дърпат", можете да Ви отговори чл.48,ал.3:(Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
- sunrise
- Активен потребител
Защо да не стават, няма значение оградата така ли иначе няма да е повече от 2м висока.От това което сте ми извадили не разбирам какво значи- в смисъл пише че е допустомо до 2.20м и се разполага изцяло в имота на възложителя.Нещо не ми е много ясно как така толкова много къщи около София са с огромни зидове и са законни и когато им предоставя заверен план от проектант защо да не може и доколкото знам има от 2008 или 2009 някакъв нов закон, но незнам къде да го търся.
Последна промяна desi55555 на 29 Юни 2009, 16:23, променена общо 1 път
- desi55555
- Нов потребител
Искам да знам имам ли законово право или не за да знам дали да търся помоща на юрист
- desi55555
- Нов потребител
Ами ,след и като Ви го пратих два пъти, дори в синьо Ви го направих,не разбрахте , дано някой Ви го обясни по-добре.
- sunrise
- Активен потребител
Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти в случея не засяга ме техния имот, това не ми е ясно!
- desi55555
- Нов потребител
Нещо се премълчава в казаното от кметството. Проблема на desi55555не е във вида на масивната ограда, а в мястото.Нещо да са и казали за протокол за строителна линия на ограда. Дали имотните граници са трасирани на място-към съседите и уличната регулация? Това е важно, защото ще се издава разрешение за строеж за ограда (чл.153 ал.1 ЗУТ). В разрешението за строеж ще се запише, че оградата е по чл.147 ал.1 ЗУТ, а към конструктивното становище (проект) се прилага и трасировъчен карнет, изготвен от геодезист или протокол за стр.линия за ограда.Ако няма се прави, преди да се разреши масивна ограда.
А иначе повече от това, което е цитирал sunrise, в ЗУТ няма.
А иначе повече от това, което е цитирал sunrise, в ЗУТ няма.
- anserk
- Активен потребител
desi55555 написа:Искам да знам имам ли законово право или не за да знам дали да търся помоща на юрист
desi55555 написа:... от общината първо казаха, че няма проблем и днес пак се обаждам и друг човек от общината каза" ЕЛАТЕ НА РАЗГОВОР ЗАЩОТО ПОПРИНЦИП НЕМОЖЕЛО" ...
Госпожо/Госпожице,
Само последният цитат е достатъчен, за да си отговорите на първия.
Предполагам, че и вие сама разбирате, че има нещо неизказано, а това е достатъчно основание да се обърнете към адвокат - специалист по ЗУТ: той ще защити вашите интереси най-добре.
В противен случай рискувате с незаконно строителство - актове, глоби, събаряне и пр.
- potrebitel
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|