начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

магазин с липсващи строителни книжа

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

магазин с липсващи строителни книжа

Мнениеот margo87 » 20 Ное 2008, 17:24

здравейте,
собственик съм на магазин, строен през 1934 г. През 1975 г. фамилията ми е била принудена да го продаде на държавата, като в последствие през 1992 г. си го реституира. До момента не съм имал проблеми с отдаването на магазина под наем, но СО изисква от последния ми наемател да представи одобрени строителни книжа и въвеждане в експлоатация. След направените постъпки от техн. архив на ДАГ получих писмо, че там липсва основния проект на цялата сграда от 34 г. Имам информация, че МРРБ е издавало заповед ( 2000 - 2004), с която имоти, които дори и за определено време са били държавна собственост, се освобождават ново въвеждане в експлоатация, т.е. те вече са били държавна собственост и са били годни за експлоатация. Надявам се някой да има по-точна информация за тази заповед и как мога да я намеря.
margo87
Нов потребител

Re: магазин с липсващи строителни книжа

Мнениеот marconi » 05 Дек 2008, 19:41

Обърнете се към главния архитект на общината.
marconi
Нов потребител

Мнениеот lili575 » 10 Яну 2009, 14:24

Прави се заснемане за възстановяване на изгубени строителни книжа. Не е толкова сложно.
lili575
Младши потребител

Мнениеот zelen » 05 Фев 2009, 22:13

Струва ми се, че това едва ли е възможно. Към момента, според мен, сте в ситуация на незаконен строеж до доказване на обратното - пишете за различни по тежест и смисъл документи. Ако евентуалните наеми от магазина Ви са сериозна сума, отделете минимална част от тях за адвокат, специалист по ЗУТ - ще Ви се възвърне инвестицията.
zelen
Потребител

Мнениеот richi_rich » 11 Фев 2009, 18:30

Ако обектът по нотариален акт е магазин и е за промишлени стоки не е необходимо да се вадят нови книжа, които да доказват функциите му. Ако обаче има специфична дейност е необходимо да се направи проект за промяна на предназначението му. Ако няма такъв одобрен проект следва да се направи архитектурно заснемане и проект за дейността на новия обект. цялата прое4ктна документация подлежи на одобряване от съответната община. Ако сградата е паметник на културата, проектът се съгласува в НИПК.
richi_rich
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация