начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

КАЗУС С НЕДВИЖИМ ИМОТ

Казуси за недвижими имоти

КАЗУС С НЕДВИЖИМ ИМОТ

Мнениеот trov » 29 Мар 2007, 14:15

ЗДРАВЕЙТЕ

Може ли някой да ме посъветва какво да сторя. Имам нотариален акт за собственост на земеделска земя от 49 година. Оказа се обаче, че мой съсед си е бил извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка със свидетели и впоследствие го е продал.

Как мога да се защитя аз като собственик? С какъв вид иск и към кого да го насоча - към продавача или и към добросъвестния купувач ? Това иск по чл.108 от ЗС ли е ? Може ли да се потърси и отговорност и от нотариуса заверил сделката ? Колко време може да мине в дела и може ли по някакъв ред да се скъси процедурата ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРЯТ !
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Мар 2007, 14:41

Ако нотариалният акт за земята ви е от 1949г., същият днес няма стойност, защото земите са одържавени и следва да бъдат възстановени чрез поземлена комисия. Ако не сте си ги поискали досега, последната ви възможност да го направите е до 12.05.2007г., след която дата НИКОГА повече няма да можете да ги търсите.
Успех
tedi_2
Потребител

отговор

Мнениеот ganev_d09 » 29 Мар 2007, 21:10

Нотариалният Ви акт от 1949год. не е титул за собственост, именно поради одържавяването, но освен че може да го ползвате като доказателство пред Общинска служба ,, Земеделие и гори" и при неговото уважаване от Общинската служба, то Вие бихте се ползвали и от чл. 431 ал.2 ГПК, защото издаденият нотариален акт по обстоятелствена проверка е един охранителен акт и може да предявите установителен или осъдителен акт срещу лицето, което се ползва от акта.
ganev_d09
Младши потребител

Назад към Имотни казуси