- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какви права имам срещу строителя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
какви права имам срещу строителя
Здравейте!
Преди 3 години подписах договор със строителна фирма за покупка на апартамент.Няма да Ви занимавам с това колко време и как беше строен блока,но от септември 2009г. има акт16.Обадих се във фирмата ,за да попитам каква е последната вноска ,която е платима след акт 16 за апартамента.Те ми отговориха,ча за ателие 14 сумата е .......лв.Изумлението ми беше пълно,тъй-като аз съм сключила договор за покупка на апартамент, а не за ателие!!!От фирмата обаче ми казаха,че се е наложило да сменят статута на апартамента в ателие, но това не било проблем и нямало за какво да се притеснявам. Ужасена съм , тъй-като зная,че ателието е предназначено за творческа дейност,а не за живеене с произтичащите всички последствия от това, вкл. и данъчни. Не смятам,че е редно да се злоупотребява с клиентите по такъв начин, още повече до този момент никой от строителната фирма не си беше направил труда да ме уведоми и да поиска моето съгласие.Какво даправя???Помогнете ми
Преди 3 години подписах договор със строителна фирма за покупка на апартамент.Няма да Ви занимавам с това колко време и как беше строен блока,но от септември 2009г. има акт16.Обадих се във фирмата ,за да попитам каква е последната вноска ,която е платима след акт 16 за апартамента.Те ми отговориха,ча за ателие 14 сумата е .......лв.Изумлението ми беше пълно,тъй-като аз съм сключила договор за покупка на апартамент, а не за ателие!!!От фирмата обаче ми казаха,че се е наложило да сменят статута на апартамента в ателие, но това не било проблем и нямало за какво да се притеснявам. Ужасена съм , тъй-като зная,че ателието е предназначено за творческа дейност,а не за живеене с произтичащите всички последствия от това, вкл. и данъчни. Не смятам,че е редно да се злоупотребява с клиентите по такъв начин, още повече до този момент никой от строителната фирма не си беше направил труда да ме уведоми и да поиска моето съгласие.Какво даправя???Помогнете ми
- vili72
- Младши потребител
Re: какви права имам срещу строителя
Не са изрядни, с всички произтичащи последици.
Можете да си искате парите обратно, но може да искате и реално изпълнение на друг обект, както и обзщетение за разликата в обектите.
Можете да си искате парите обратно, но може да искате и реално изпълнение на друг обект, както и обзщетение за разликата в обектите.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Пропуснах да отбележа,че апартамента е на 3-ти етаж от 5 етажна жилищна сграда, няма никакви скосявания , нито се намира в някакво подпокривно пространство и т.н.Недоумявам защо са решили да променят плана и да го впишат като "ателие"?!
- vili72
- Младши потребител
Причините може да са три (или повече, нямам претенции за изчерпателност):
1. Обектът не съответства на изискването на чл. 110 (1) от Наредба 7;
2. Обектът не съответства на изискванията на чл. 114 (2) от същата;
3. Обектът спрямо разположението си в сградата не съответства на изискването на чл. 110 (3) от същата;
Изобщо - обектът не съответства на някое от изискванията на Раздел ІІІ от Глава 26 на Наредба 7 - в този случай проблемът е Ваш, а отношенията с предприемача - гражданско-правни. При всички случаи, ако имате договор за продажба на жилище, а Ви се предлага ателие - можете да развалите договора поради порок в предмета му, и да търсите връщане на заплатените суми.
3. Обектът спрямо разположението си в сградата не съответства на изискването на чл. 110 (3) от същата;
Изобщо - обектът не съответства на някое от изискванията на Раздел ІІІ от Глава 26 на Наредба 7 - в този случай проблемът е Ваш, а отношенията с предприемача - гражданско-правни. При всички случаи, ако имате договор за продажба на жилище, а Ви се предлага ателие - можете да развалите договора поради порок в предмета му, и да търсите връщане на заплатените суми.
- magodeoz
- Активен потребител
А при положение, че аз съм направила довършителни работи на "апартамента" и съм вложила доста средства????Никой не ме е предупредил,уведомил и никой не ми е искал съгласието за промяната в "ателие". Аз научих съвсем случайно затова .Платила съм 95% от стойността на "апартамента".Какво да направя в този случай?И в крайна сметка аз недоумявам как изобщо може да се допусне от контролиращите органи такова нещо?Май наистина живеем в абсурдна държава!!!
- vili72
- Младши потребител
Някой може ли да ми препоръча адвокат,който има опит в такива случаи? Предварително благодаря на всички,които ми помагат да се справя в тази нелепа ситуация!
- vili72
- Младши потребител
vili72 написа:Някой може ли да ми препоръча адвокат,който има опит в такива случаи? Предварително благодаря на всички,които ми помагат да се справя в тази нелепа ситуация!
Подобни препоръки са вид недопустима реклама и са забранени от закона !
- lijii2
- Нов потребител
А как така закона позволява с нас да си правят гавра разни строителни предприемачи???
- vili72
- Младши потребител
vili72 написа:А как така закона позволява с нас да си правят гавра разни строителни предприемачи???
Правото е на страната на БДЯЩИТЕ, а не на СПЯЩИТЕ!
И нека се разберем - ЗАКОНЪТ не Ви е виновен. Не сте положила дължимата грижа да опазите интереса си! А казвате, че се платила 95% от цената, нали?
Не е луд, който яде баницата..... Бъдете благодарна, че апартамента Ви (ателие) ВСЕ ОЩЕ не е продаден на 3-то лице. Защото и такива работи се случват....., и то съвсем правомерно! Друг е въпросът, че са Ви ползвали безлихвено парите, считайки Ви като Банка Антинари.
И накрая, съвсем добронамерен съвет Намете си адвокат, ама моменталически
-
Melly - Старши потребител
magodeoz написа:Причините може да са три (или повече, нямам претенции за изчерпателност):
Това е точният отговор -нещата стоят точно така съгласно ЗУТ. Но аз не разбирам-
vili72 написа:А при положение, че аз съм направила довършителни работи на "апартамента" и съм вложила доста средства????Никой не ме е предупредил,уведомил и никой не ми е искал съгласието за промяната в "ателие". Аз научих съвсем случайно затова .
Това означава ли че това е същото жилище съгласно сключиният предварителен договор за закопуване, като място, квадратура брой и вид помещения. И би трябвало да е така щом сте направила довършителни работи на "апартамента". От това следва ли че е променено само името от апартамент в ателие. Разликата по закона между 1 стаен апартамент и ателие е че за ателието не се изизква баня(душ) а само тоалетна с мивка. При вас ако нямате баня(душ) с тоалетна и изводи водопровод и канализация за кухненски бокс в стаята а по договора купувате жилище имате право да оспорвате неизпълнението на договора. Ако е променено само името а са спазени изискванията за жилище нямате никакъв проблем.
Никъде в закона не е записано изрично че ателието не е предназначено за живеене. Не мога да разбера какво точно имате в предвид "с произтичащите последствия от това, вкл. и данъчни". Ако чак толко Ви безпокои, ако са изпълнени законовите изисквания за 1стайно жилище може да се промени предназначението от ателие на жилище но е безсмислонно.
- nikonik
- Младши потребител
vili72 написа:Аз научих съвсем случайно затова .Платила съм 95% от стойността на "апартамента".Какво да направя в този случай?И в крайна сметка аз недоумявам как изобщо може да се допусне от контролиращите органи такова нещо?Май наистина живеем в абсурдна държава!!!
От тук на татък на ход е АДВОКАТ
Да погледне тук и там по книжата и документите и разбере: как така "случайно" се дават хиляди евра за ........., описано в ......, съгласно ......., щото и аз недоумявам някои хора как си купуват имоти в тази наша "абсурдна" държава
- anserk
- Активен потребител
В някои от нормалните държави тези неща стават дори и без договор. Но в нашите условия и за най малката работа за да си сигурен че ще стане трябва да търсиш освен надежден договор и котрагент задължително и консултация от компетентно лице и то по добре от две та то било техническо или юридическо. Но какво да се прави Такъв е живота
- nikonik
- Младши потребител
Ами гледала съм "книжата" и тук и там съм гледала.Май някой от Вас,които ми отговарят не са си направили труда да прочетат внимателно това,което съм написала.Но все пак Ви благодаря.Подписала съм договор за покупко-продажба на "апартамент" с обособена баня+тоалетна, спалня и дневна +кухненски бокс.Плащането ставаше разсрочено, в зависимост от етапите на изграждане на блока.Промяната от "апартамент" в "ателие" са я направили без да ме уведомят и аз научавам съвсем случайно за това!!!!Тъй като предстоеше изповядване на сделка при нотариус.Както и да е! Ще търся добър адвокат.А ,че има какво да ме притеснява има:1.При положение,че е "ателие"-немога да ползвам 50% данъчно облекчение за основно жилище/ ателието не е за живеене/
2.Няма да мога да си сменя адресната регистрация,респективно личните документи!
3.При евентуална продажба след години- материални загуби....
- vili72
- Младши потребител
vili72 написа:Ами гледала съм "книжата" и тук и там съм гледала.Май някой от Вас,които ми отговарят не са си направили труда да прочетат внимателно това,което съм написала.
Не приемайте поста ми за обиден към вас
Още при подписване на предварителния договор е трябвало не вие, а някой друг и непременно с адвокат (от ваша страна) да гледа, защото не се знае какво са ви показвали и на какво сте се разписвали!
И от бегъл прочит на поста ви се разбира, че щом чак сега (след РП) сте разбрали, значи до днес вие имате само ПД и ако е имало промени по време на строителството (законни), те не са зависели от вас, а само от тези с НА (даже и на груб строеж).
vili72 написа:1.При положение,че е "ателие"-немога да ползвам 50% данъчно облекчение за основно жилище/ ателието не е за живеене/
Права сте! А става въпрос и за пари (доста) и необходимост от акт за собственост (предприемача след акт 16 упражнява само действие събиране) и затова ви е необходим адвокат и то добър.... - не само да спестите 5%, но и да си върнете от договорената цена (ако има основание и няма друго решение).
То си е за ядосване, но ДЕЙСТВАЙТЕ и УСПЕХ
- anserk
- Активен потребител
Много Ви благодаря!Имам само още един въпрос : тъй-като разговарях вече няколко пъти с управителя на строителната фирма по въпроса, та той ме уверява, че ще предприеме всички необходими действия и ще направи промяната от " ателие" в "апартамент" и тогава ще се изповяда сделката пред нотариус./ всичко това за 10 календарни дни!?! / Аз не вярвам това да се случи,още повече за толкова кратко време.
Смятате ли,че това е възможно или ще се опитат да ме измамят ?
Смятате ли,че това е възможно или ще се опитат да ме измамят ?
- vili72
- Младши потребител
За 10 к. дни се съмнявам да стане, освен ако искането е подадено още преди Нова година. Но то трябва да е по общия ред: проект, у-ние от кадастъра ... и т.н. Не е голяма болка, но си има досадна процедура по ЗУТ.
Има нещо ....., а то може да се разбере само като се видят наличните книжа за сградата и разрешението за ползване. Защо сега ще сменява статута и ще си усложнява живота, а не го е направил по време на строителството и то безпроблемно. Нали го е продал като жилище още преди 3 години?
Съвет: нека все пак да погледне архитект плановете (от вашата камбанария)!
При всички случаи преди изповядване на сделката от ваша страна да има адвокат!
Има нещо ....., а то може да се разбере само като се видят наличните книжа за сградата и разрешението за ползване. Защо сега ще сменява статута и ще си усложнява живота, а не го е направил по време на строителството и то безпроблемно. Нали го е продал като жилище още преди 3 години?
Съвет: нека все пак да погледне архитект плановете (от вашата камбанария)!
При всички случаи преди изповядване на сделката от ваша страна да има адвокат!
- anserk
- Активен потребител
Само да допълня, че и в Удостоверението за въвеждане в експлоатация е отразено като ателие и невиждам друга причина да е в тази форма, освен при липса на прилежащо помещение, прехвърлено на друг съсобственик в сградата примерно. По горе е написано, че има и мазе, което ми говори, че нещо има разминаване и с придобитата площ + мазе преди три години, без мазе сега примерно. Поискайте копие от образец 16, от евентуалния Нотариален акт и предполагам ще ви се дадат насоки малко по обстойно.
На предприемача явно му е било съвсем лесно да прави промени по чл.154 от ЗУТ при подобни договори с плащания без да се прехвърля собствеността ! И въпреки липсата на прилежащо помещение е можела да се запази формата апартамент с изчертаване на такова вътре в апартамента, за да изпълни задълженията си по договора ! Може пък да е заради паркоместа или друго ..........
Просто размишлявам. Но според мен може и за 10- на дни да се изпълни задачката, стига архитекта да движи нещата в Общината или поне негов човек. Поне преди акт 16 е въпрос само на картинка с подписи и печати /при положение че е един собственика на целия имот-сграда/ !
На предприемача явно му е било съвсем лесно да прави промени по чл.154 от ЗУТ при подобни договори с плащания без да се прехвърля собствеността ! И въпреки липсата на прилежащо помещение е можела да се запази формата апартамент с изчертаване на такова вътре в апартамента, за да изпълни задълженията си по договора ! Може пък да е заради паркоместа или друго ..........
Просто размишлявам. Но според мен може и за 10- на дни да се изпълни задачката, стига архитекта да движи нещата в Общината или поне негов човек. Поне преди акт 16 е въпрос само на картинка с подписи и печати /при положение че е един собственика на целия имот-сграда/ !
- exhatoh
- Младши потребител
Сградата има вече Акт 16, от септември 2009.Наистина е възможно обаче всички тези "гимнастики" да са ги правили заради липса на паркоместа.Гаражите в сградата са твърде малко,а и около самата сграда няма паркоместа.Ще изчакам 10 дни и ако нещата след това не са променени ще си търся адвокат.Също така предупредих фирмата, че искам когато дойде момента сделката да се изповяда при мой /доверен/ нотариус.Благодаря на всички Вас. Страхотни сте!
- vili72
- Младши потребител
vili72 написа: .Ще изчакам 10 дни и ако нещата след това не са променени ще си търся адвокат.
Явно започваш да поумняваш ! ... Мъдреци ли ти поникнаха вече ?
- mlad_nl0
- Младши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|