начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

какви права имам срещу строителя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какви права имам срещу строителя

Мнениеот vili72 » 04 Яну 2010, 15:09

Здравейте!
Преди 3 години подписах договор със строителна фирма за покупка на апартамент.Няма да Ви занимавам с това колко време и как беше строен блока,но от септември 2009г. има акт16.Обадих се във фирмата ,за да попитам каква е последната вноска ,която е платима след акт 16 за апартамента.Те ми отговориха,ча за ателие 14 сумата е .......лв.Изумлението ми беше пълно,тъй-като аз съм сключила договор за покупка на апартамент, а не за ателие!!!От фирмата обаче ми казаха,че се е наложило да сменят статута на апартамента в ателие, но това не било проблем и нямало за какво да се притеснявам. Ужасена съм , тъй-като зная,че ателието е предназначено за творческа дейност,а не за живеене с произтичащите всички последствия от това, вкл. и данъчни. Не смятам,че е редно да се злоупотребява с клиентите по такъв начин, още повече до този момент никой от строителната фирма не си беше направил труда да ме уведоми и да поиска моето съгласие.Какво даправя???Помогнете ми
vili72
Младши потребител

Re: какви права имам срещу строителя

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Яну 2010, 16:15

Не са изрядни, с всички произтичащи последици.

Можете да си искате парите обратно, но може да искате и реално изпълнение на друг обект, както и обзщетение за разликата в обектите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vili72 » 04 Яну 2010, 17:55

Пропуснах да отбележа,че апартамента е на 3-ти етаж от 5 етажна жилищна сграда, няма никакви скосявания , нито се намира в някакво подпокривно пространство и т.н.Недоумявам защо са решили да променят плана и да го впишат като "ателие"?!
vili72
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Яну 2010, 19:32

Причините може да са три (или повече, нямам претенции за изчерпателност):
1. Обектът не съответства на изискването на чл. 110 (1) от Наредба 7;
2. Обектът не съответства на изискванията на чл. 114 (2) от същата;
3. Обектът спрямо разположението си в сградата не съответства на изискването на чл. 110 (3) от същата;
Изобщо - обектът не съответства на някое от изискванията на Раздел ІІІ от Глава 26 на Наредба 7 - в този случай проблемът е Ваш, а отношенията с предприемача - гражданско-правни. При всички случаи, ако имате договор за продажба на жилище, а Ви се предлага ателие - можете да развалите договора поради порок в предмета му, и да търсите връщане на заплатените суми.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот vili72 » 05 Яну 2010, 10:45

А при положение, че аз съм направила довършителни работи на "апартамента" и съм вложила доста средства????Никой не ме е предупредил,уведомил и никой не ми е искал съгласието за промяната в "ателие". Аз научих съвсем случайно затова .Платила съм 95% от стойността на "апартамента".Какво да направя в този случай?И в крайна сметка аз недоумявам как изобщо може да се допусне от контролиращите органи такова нещо?Май наистина живеем в абсурдна държава!!!
vili72
Младши потребител

Мнениеот vili72 » 05 Яну 2010, 10:48

Някой може ли да ми препоръча адвокат,който има опит в такива случаи? Предварително благодаря на всички,които ми помагат да се справя в тази нелепа ситуация!
vili72
Младши потребител

Мнениеот lijii2 » 05 Яну 2010, 13:02

vili72 написа:Някой може ли да ми препоръча адвокат,който има опит в такива случаи? Предварително благодаря на всички,които ми помагат да се справя в тази нелепа ситуация!

Подобни препоръки са вид недопустима реклама и са забранени от закона !
lijii2
Нов потребител

Мнениеот vili72 » 05 Яну 2010, 14:43

:D :D :D
vili72
Младши потребител

Мнениеот vili72 » 05 Яну 2010, 14:47

А как така закона позволява с нас да си правят гавра разни строителни предприемачи???
vili72
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2010, 21:23

vili72 написа:А как така закона позволява с нас да си правят гавра разни строителни предприемачи???

Правото е на страната на БДЯЩИТЕ, а не на СПЯЩИТЕ!

И нека се разберем - ЗАКОНЪТ не Ви е виновен. Не сте положила дължимата грижа да опазите интереса си! А казвате, че се платила 95% от цената, нали?
Не е луд, който яде баницата..... Бъдете благодарна, че апартамента Ви (ателие) ВСЕ ОЩЕ не е продаден на 3-то лице. Защото и такива работи се случват....., и то съвсем правомерно! Друг е въпросът, че са Ви ползвали безлихвено парите, считайки Ви като Банка Антинари.

И накрая, съвсем добронамерен съвет :arrow: Намете си адвокат, ама моменталически :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nikonik » 06 Яну 2010, 13:43

magodeoz написа:Причините може да са три (или повече, нямам претенции за изчерпателност):
1. Обектът не съответства на изискването на чл. 110 (1) от Наредба 7;
2. Обектът не съответства на изискванията на чл. 114 (2) от същата;
3. Обектът спрямо разположението си в сградата не съответства на изискването на чл. 110 (3) от същата;

Това е точният отговор -нещата стоят точно така съгласно ЗУТ. Но аз не разбирам-
vili72 написа:А при положение, че аз съм направила довършителни работи на "апартамента" и съм вложила доста средства????Никой не ме е предупредил,уведомил и никой не ми е искал съгласието за промяната в "ателие". Аз научих съвсем случайно затова .

Това означава ли че това е същото жилище съгласно сключиният предварителен договор за закопуване, като място, квадратура брой и вид помещения. И би трябвало да е така щом сте направила довършителни работи на "апартамента". От това следва ли че е променено само името от апартамент в ателие. Разликата по закона между 1 стаен апартамент и ателие е че за ателието не се изизква баня(душ) а само тоалетна с мивка. При вас ако нямате баня(душ) с тоалетна и изводи водопровод и канализация за кухненски бокс в стаята а по договора купувате жилище имате право да оспорвате неизпълнението на договора. Ако е променено само името а са спазени изискванията за жилище нямате никакъв проблем.
Никъде в закона не е записано изрично че ателието не е предназначено за живеене. Не мога да разбера какво точно имате в предвид "с произтичащите последствия от това, вкл. и данъчни". Ако чак толко Ви безпокои, ако са изпълнени законовите изисквания за 1стайно жилище може да се промени предназначението от ателие на жилище но е безсмислонно.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот anserk » 06 Яну 2010, 14:03

vili72 написа:Аз научих съвсем случайно затова .Платила съм 95% от стойността на "апартамента".Какво да направя в този случай?И в крайна сметка аз недоумявам как изобщо може да се допусне от контролиращите органи такова нещо?Май наистина живеем в абсурдна държава!!!

От тук на татък на ход е АДВОКАТ :idea:
Да погледне тук и там по книжата и документите и разбере: как така "случайно" се дават хиляди евра за ........., описано в ......, съгласно ......., щото и аз недоумявам някои хора как си купуват имоти в тази наша "абсурдна" държава :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 06 Яну 2010, 14:22

В някои от нормалните държави тези неща стават дори и без договор. Но в нашите условия и за най малката работа за да си сигурен че ще стане трябва да търсиш освен надежден договор и котрагент задължително и консултация от компетентно лице и то по добре от две та то било техническо или юридическо. Но какво да се прави Такъв е живота
nikonik
Младши потребител

Мнениеот vili72 » 06 Яну 2010, 14:37

Ами гледала съм "книжата" и тук и там съм гледала.Май някой от Вас,които ми отговарят не са си направили труда да прочетат внимателно това,което съм написала.Но все пак Ви благодаря.Подписала съм договор за покупко-продажба на "апартамент" с обособена баня+тоалетна, спалня и дневна +кухненски бокс.Плащането ставаше разсрочено, в зависимост от етапите на изграждане на блока.Промяната от "апартамент" в "ателие" са я направили без да ме уведомят и аз научавам съвсем случайно за това!!!!Тъй като предстоеше изповядване на сделка при нотариус.Както и да е! Ще търся добър адвокат.А ,че има какво да ме притеснява има:1.При положение,че е "ателие"-немога да ползвам 50% данъчно облекчение за основно жилище/ ателието не е за живеене/
2.Няма да мога да си сменя адресната регистрация,респективно личните документи!
3.При евентуална продажба след години- материални загуби....
vili72
Младши потребител

Мнениеот anserk » 06 Яну 2010, 15:59

vili72 написа:Ами гледала съм "книжата" и тук и там съм гледала.Май някой от Вас,които ми отговарят не са си направили труда да прочетат внимателно това,което съм написала.

Не приемайте поста ми за обиден към вас :)
Още при подписване на предварителния договор е трябвало не вие, а някой друг и непременно с адвокат (от ваша страна) да гледа, защото не се знае какво са ви показвали и на какво сте се разписвали!
И от бегъл прочит на поста ви се разбира, че щом чак сега (след РП) сте разбрали, значи до днес вие имате само ПД и ако е имало промени по време на строителството (законни), те не са зависели от вас, а само от тези с НА (даже и на груб строеж).
vili72 написа:1.При положение,че е "ателие"-немога да ползвам 50% данъчно облекчение за основно жилище/ ателието не е за живеене/
2.Няма да мога да си сменя адресната регистрация,респективно личните документи!
3.При евентуална продажба след години- материални загуби....

Права сте! А става въпрос и за пари (доста) и необходимост от акт за собственост (предприемача след акт 16 упражнява само действие събиране) и затова ви е необходим адвокат и то добър.... - не само да спестите 5%, но и да си върнете от договорената цена (ако има основание и няма друго решение). :?
То си е за ядосване, но ДЕЙСТВАЙТЕ и УСПЕХ :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот vili72 » 06 Яну 2010, 17:02

Много Ви благодаря!Имам само още един въпрос : тъй-като разговарях вече няколко пъти с управителя на строителната фирма по въпроса, та той ме уверява, че ще предприеме всички необходими действия и ще направи промяната от " ателие" в "апартамент" и тогава ще се изповяда сделката пред нотариус./ всичко това за 10 календарни дни!?! / Аз не вярвам това да се случи,още повече за толкова кратко време.

Смятате ли,че това е възможно или ще се опитат да ме измамят ? :roll:
vili72
Младши потребител

Мнениеот anserk » 06 Яну 2010, 17:43

За 10 к. дни се съмнявам да стане, освен ако искането е подадено още преди Нова година. Но то трябва да е по общия ред: проект, у-ние от кадастъра ... и т.н. Не е голяма болка, но си има досадна процедура по ЗУТ.
Има нещо ....., а то може да се разбере само като се видят наличните книжа за сградата и разрешението за ползване. Защо сега ще сменява статута и ще си усложнява живота, а не го е направил по време на строителството и то безпроблемно. Нали го е продал като жилище още преди 3 години?
Съвет: нека все пак да погледне архитект плановете (от вашата камбанария)!
При всички случаи преди изповядване на сделката от ваша страна да има адвокат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот exhatoh » 06 Яну 2010, 18:23

Само да допълня, че и в Удостоверението за въвеждане в експлоатация е отразено като ателие и невиждам друга причина да е в тази форма, освен при липса на прилежащо помещение, прехвърлено на друг съсобственик в сградата примерно. По горе е написано, че има и мазе, което ми говори, че нещо има разминаване и с придобитата площ + мазе преди три години, без мазе сега примерно. Поискайте копие от образец 16, от евентуалния Нотариален акт и предполагам ще ви се дадат насоки малко по обстойно.
На предприемача явно му е било съвсем лесно да прави промени по чл.154 от ЗУТ при подобни договори с плащания без да се прехвърля собствеността ! И въпреки липсата на прилежащо помещение е можела да се запази формата апартамент с изчертаване на такова вътре в апартамента, за да изпълни задълженията си по договора ! Може пък да е заради паркоместа или друго ..........
Просто размишлявам. Но според мен може и за 10- на дни да се изпълни задачката, стига архитекта да движи нещата в Общината или поне негов човек. Поне преди акт 16 е въпрос само на картинка с подписи и печати /при положение че е един собственика на целия имот-сграда/ !
exhatoh
Младши потребител

Мнениеот vili72 » 07 Яну 2010, 11:07

Сградата има вече Акт 16, от септември 2009.Наистина е възможно обаче всички тези "гимнастики" да са ги правили заради липса на паркоместа.Гаражите в сградата са твърде малко,а и около самата сграда няма паркоместа.Ще изчакам 10 дни и ако нещата след това не са променени ще си търся адвокат.Също така предупредих фирмата, че искам когато дойде момента сделката да се изповяда при мой /доверен/ нотариус.Благодаря на всички Вас. :) Страхотни сте!
vili72
Младши потребител

Мнениеот mlad_nl0 » 07 Яну 2010, 12:09

vili72 написа: .Ще изчакам 10 дни и ако нещата след това не са променени ще си търся адвокат.

Явно започваш да поумняваш ! ... Мъдреци ли ти поникнаха вече ?
mlad_nl0
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация