Здравейте,
Имам заведено досъдебно производство по чл 216 от НК за увреждане,повреда на стойност 2600 лева на машина в игрална зала-ядосах се и ударих машината,не го отричам,има и видеозапис на случката.
Повредил съм машината афектиран от яд.
Въпроса ми е-ако възстановя щетите,зашлатя ремонта на машината-възможно ли е да се прекрати досъдебното производство?
Какви са условията за подобно нещо ако изобщо е възможно?
Потерпевшият в случая собственика на машината няма против да си изтегли жалбата ако му платя щетите.
Но разследващият който води досъдебното казва че не е сигурен че ще се прекрати защото това го решава прокурора.
Моля за съвет в описаната ситуация какво е правилно да направя.
Благодаря Ви!
- Дата и час: 16 Апр 2025, 02:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Досъдебно прозиводство по чл 216 от НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Досъдебно прозиводство по чл 216 от НК
Трудна работа. По начало нашето наказателно законодателство, което е по съветски тертип
е писано преди близо век, а сегашните законотворящи полу-дебили нямат нито капацитета, нито
желанието да извършат някакви промени и да го доближат до европейското такова.
При твоя казус, ако се потърси маловажност (ал.4), защото ми беше попаднало решение, в което
като критерий за маловажността бяха посочени три минимални заплати, то тогава прокурора ще прекрати (като първо го спре за да се изчака шестмесечен срок, в който собственика на машината може да подаде молба до съда) наказателното производство.
Но за да сте сигурен в това трябва първо да заплатите щетите, а след това ножа е в прокурора.
е писано преди близо век, а сегашните законотворящи полу-дебили нямат нито капацитета, нито
желанието да извършат някакви промени и да го доближат до европейското такова.
При твоя казус, ако се потърси маловажност (ал.4), защото ми беше попаднало решение, в което
като критерий за маловажността бяха посочени три минимални заплати, то тогава прокурора ще прекрати (като първо го спре за да се изчака шестмесечен срок, в който собственика на машината може да подаде молба до съда) наказателното производство.
Но за да сте сигурен в това трябва първо да заплатите щетите, а след това ножа е в прокурора.
- marek972
- Потребител
Здрав удар е било.Вие не знаете ли,че тези машини са манипулирани има видеонаблюдение.Не знам как е калкулирана тази сума 2600лв.но ми се вижда малко преувеличена.Дисплеят ли беше пръснат или има и по–големи щети?
- rabotoholic
- Младши потребител
rabotoholic написа:Здрав удар е било.Вие не знаете ли,че тези машини са манипулирани има видеонаблюдение.Не знам как е калкулирана тази сума 2600лв.но ми се вижда малко преувеличена.Дисплеят ли беше пръснат или има и по–големи щети?
Здраво я ударих машината да,че ме хвана яд че заби изведнъж,и се ядосах много.Знам и че има видеонаблюдение но в яда си човек реагира по друг начин знаете.Дисплея не е счупен,собственика е представил фактура за ремон на стойност 2600 лева.
Ясно е че е много вероятно да е завишена цената на ремонта и частите,ще искам експертиза на това.
Въпреки че е доста завишена цената на щетата-аз съм склонен да я заплатя ако може да се прекрати досъдебното производство.
- gero10
- Нов потребител
Ами не е сигурно дали е завишена цената на щетата. Примерно за счупване на двете странични огледала на лек автомобил "Форд Фокус", знам един случай, оторизираният сервиз на "Мото Пфое" е оценил щетата на 1300 лв. приблизително. Така че кой знае какви компоненти има. Обикновено в наказателното производство, когато има причинени вреди, винаги се назначава оценителна експертиза, която би следвало обективно и независимо да определи някаква оценка, е... в конкретния случай имам съмнение, че вещото лице е преписало директно "оценката" на сервиза, но това е друг въпрос.
Съмнително е дали ще може да се издейства благоприятен резултат с повторна експертиза, защото който бъде признат за виновен, той ще плаща всичко накрая, включително и разходите по делото. Така една експертиза би "смъкнала" цената, но може да се наложи като обща сума пак да платите същата стойност, защото трябва да платите и разхода за експертизата.
Не може да се прекрати наказателното производство само с плащането на щетите. При стойност от 2600 лв. не съм убеден, че има прокурор, който да счете случая за маловажен по смисъла на чл. 216, ал. 4 НК, освен ако няма някакви адски добри или твърде много смекчаващи обстоятелства. В последния случай потърпевшият трябва да съди Вас чрез съда и би могъл да бъде склонен и да не се занимава и да оттегли тъжбата си и няма никой да Ви съди. В първия случай обаче, ако е престъпление по чл. 216, ал. 1 НК, мърдане да няма дЯло няма. На практика няма основание за прекратяване на досъдебно при престъпление от общ характер (такива, в които участват прокурор и разследващ полицай), ако потърпевшият си оттегли жалбата, поне не за повечето престъпления, включително и това по чл. 216 НК. Изявлението на потърпевшия в този случай, че не иска да има разследване или да се прекрати не обвързват прокурора и той най-вероятно ще внесе обвинителен акт след като разследването приключи.
Иначе е вярно това, което е казал marek972, но не знам дали действително и къде има такава практика за вреди до три минимални заплати. Вече, ако беше до една... по би било възможно, но в София на моменти има доста снизходителни магистрати. Е, за каране с алкохол 1,2 до 1,5 промила често им дават минимални наказания, в провинцията - хич не.

Съмнително е дали ще може да се издейства благоприятен резултат с повторна експертиза, защото който бъде признат за виновен, той ще плаща всичко накрая, включително и разходите по делото. Така една експертиза би "смъкнала" цената, но може да се наложи като обща сума пак да платите същата стойност, защото трябва да платите и разхода за експертизата.
Не може да се прекрати наказателното производство само с плащането на щетите. При стойност от 2600 лв. не съм убеден, че има прокурор, който да счете случая за маловажен по смисъла на чл. 216, ал. 4 НК, освен ако няма някакви адски добри или твърде много смекчаващи обстоятелства. В последния случай потърпевшият трябва да съди Вас чрез съда и би могъл да бъде склонен и да не се занимава и да оттегли тъжбата си и няма никой да Ви съди. В първия случай обаче, ако е престъпление по чл. 216, ал. 1 НК, мърдане да няма дЯло няма. На практика няма основание за прекратяване на досъдебно при престъпление от общ характер (такива, в които участват прокурор и разследващ полицай), ако потърпевшият си оттегли жалбата, поне не за повечето престъпления, включително и това по чл. 216 НК. Изявлението на потърпевшия в този случай, че не иска да има разследване или да се прекрати не обвързват прокурора и той най-вероятно ще внесе обвинителен акт след като разследването приключи.
Иначе е вярно това, което е казал marek972, но не знам дали действително и къде има такава практика за вреди до три минимални заплати. Вече, ако беше до една... по би било възможно, но в София на моменти има доста снизходителни магистрати. Е, за каране с алкохол 1,2 до 1,5 промила често им дават минимални наказания, в провинцията - хич не.
- bvoykov
- Потребител
Към момента няма все още оценка на вещо лице,има само представена фактура от някоя си фирма за извършен ремонт на въпросната машина на стойност 2630 лева това е точната сума.
Аз ще изисквам оценка на вещо лице да видиме какви части и какво е сменено фактура всеки може да извади за каквато цена си иска.
Имам съмнения че водещият досъдебното производство е в близки отношения с собственика на машината.
Мога ли да искам отвод на този разследващ и как?Идеята е друг разследващ да поеме досъдебното.
Пак да кажа че собственика на машината няма претенции никакви и е склонен да си изтегли жалбата но досъдебното си продължава както разбирам.
Ясно е че ако се стигне до съд ще ме осъдат на пробация или условно.
Въпроса е дали изобщо е възможно да бъде прекратено всичко ако се платят щетите и собственика на машината си изтегли жалбата,доколкото разбирам не?
А къде мога да прочета това за размер на щетите в размер на три минимални заплати в кой закон е регламентирано ако може да посочите?
Аз ще изисквам оценка на вещо лице да видиме какви части и какво е сменено фактура всеки може да извади за каквато цена си иска.
Имам съмнения че водещият досъдебното производство е в близки отношения с собственика на машината.
Мога ли да искам отвод на този разследващ и как?Идеята е друг разследващ да поеме досъдебното.
Пак да кажа че собственика на машината няма претенции никакви и е склонен да си изтегли жалбата но досъдебното си продължава както разбирам.
Ясно е че ако се стигне до съд ще ме осъдат на пробация или условно.
Въпроса е дали изобщо е възможно да бъде прекратено всичко ако се платят щетите и собственика на машината си изтегли жалбата,доколкото разбирам не?
А къде мога да прочета това за размер на щетите в размер на три минимални заплати в кой закон е регламентирано ако може да посочите?
- gero10
- Нов потребител
bvoykov написа:но не знам дали действително и къде има такава практика за вреди до три минимални заплати. Вече,
Самото решение не успях да намеря...засега..но виж тук също са посочени три заплати като критерий за маловажност.
tfb.bg/2023/03/25/кражба-същност-ограничаване-от-гра/
- marek972
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|