начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

замени в съсобствен имот

Казуси за недвижими имоти

замени в съсобствен имот

Мнениеот КАМИ » 14 Мар 2005, 12:33

Мои съсобственици са заменили своите идеални части от имота,който представлява дворно място с къща за апартамент.Има ли вариант тази сделка да бъде атакувана в съда.Новите съсобственици искат да изкупят и моите идеални части,но аз не продавам,защото имам възможност сама да строя.Ако те не приемат моето контрапредложение за изкупуване на техните части,какво следва?При съдебна делба имам ли шансове имотът да ми бъде присъден на мен при положение,че живея там,че не притежавам никакво друго жилище и съм наследничка на прадядо ми,който е закупил имота и е построил къщата.
КАМИ

Re: замени в съсобствен имот

Мнениеот enigma » 14 Мар 2005, 15:50

Може да се оспори замяната, но на практика е най-вероятно да не постигнете нищо.

Ако не се разберете - остава само делбата.

При делба е принципно възможно, ако жилището е неподеляемо - чл. 288, ал. 3 ГПК. Ако е поделяемо - ще го делите.
enigma

Мнениеот protekta » 14 Мар 2005, 17:27

Защо не опитате да се разберете да строите заедно? Иначе нищо няма да стане. Нито ще успеете да оспорите замяната, нито ще продадете, нито ще купите, нито пък ще можете да строите сам/а/.
protekta
Потребител

Мнениеот з » 14 Мар 2005, 17:39

Замяната е начина за заобикаляне на чл. 33, ал. 1 ЗС, иск по ал. 2 не може да се предявява от съсобственик, т. к. не е извършена продажба
з

Мнениеот scribtor » 14 Мар 2005, 20:56

Аз се присъединявам към казаното от enigma. Остава делбата.
Ако имотът е неподеляем и Вие ОТГОВАРЯТЕ на предпоставките за възлагане - ако ПОИСКАТЕ възлагане - ще Ви се възложи. За купувача - той със сигурност не може да иска възлагане по чл. 288. Така че на пръв поглед Вие сте в по- добра позиция. Не му се давайте на навлека!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот samеl » 15 Мар 2005, 18:58

Аз пък имам решение от въззивен съд ,с което поради това ,че един от съсобствениците не е наследник,ставайки съсобственик на основание замяна за автомобил,при случай,че имотът е неподеляем, отказват възлагане и обявявят публична продан.
samеl

Мнениеот scribtor » 16 Мар 2005, 00:08

Значи да изясним казаното:
Ако си съсобственик, не по наследство, а чрез придобиване на дял в съсобствеността чрез сделка/примерно както е при твоя казус чрез замяна на ид.ч. с МПС/ - възлагане не може да се иска. Дотук мисля че семе на едно мнение.
Това, че другия е съсобственик по наследство, не означава, че имотът ще му се възложи АВТОМАТИЧНО - затова по-горе писах, "ако отговаряш на изискванията" и "ако си поискал" - двете предпоставки са кумулативни. А при няколко поискали и отговарящи на условията, има конкуренция. Дотук също трябва да нямаме спор.
Ако имотът е неподеляем, и няма лице което да иска и отговаря на изискванията за възлагане, напълно логично е, и правилно, имотът се изнесе на публична продан - така че решението на въззивния съд не ми се струва странно.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот nz » 16 Мар 2005, 14:39

За да намери приложение и да е основателно искане за възлагане по чл. 288, ал. 3 от ГПК, имотът предмет на делбата трябва да е придобит по наследство и страните по делбеното производство да са наследници на наследодателя, който е бил собственик на имота, т.е. касае се само за делба на наследство. Така както е изложен казуса, не са налице изискванията на закона за приложението на чл. 288, ал. 3 от ГПК.
nz

Мнениеот адресат » 16 Мар 2005, 14:54

Имам идея- Има ли и други имоти от наследството? Ако има -искайте съд. делба и възлагане в дял на този имот.. Ако "заменения имот не се падне" в дял на съсобственика "заменител", замяната му е недействителна- имаше някаква практика в тази насока относно продажба на ид.ч. от насл. имот.
адресат

Мнениеот scribtor » 16 Мар 2005, 21:33

Напротив, така както е изнесен казуса, струва ми се, че става дума за делба на имот от наследството на дядото на КАМИ.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси