- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
стари задължения към Топлофикация
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
стари задължения към Топлофикация
Здравейте.
купувам имот, който има натрупани големи задължения към топлофикация София. Партидата се води на бившия собственик, т.е. не е прехвърлена на собственика, от който го купувам. Въпросът ми е може ли по някакъв начин Топлофикация да ме задължи с тези стари задължения.
Благодаря предварително.
купувам имот, който има натрупани големи задължения към топлофикация София. Партидата се води на бившия собственик, т.е. не е прехвърлена на собственика, от който го купувам. Въпросът ми е може ли по някакъв начин Топлофикация да ме задължи с тези стари задължения.
Благодаря предварително.
- Мариана
Re: стари задължения към Топлофикация
Според мен не дължите нищо. Длъжник за старите сметки остава продавачът. Не би трябвало да търсят нищо от Вас... ама знайш ли ги тия от Топлофикация. :-(
Я да каже някой, който има парно вкъщи, че и на мен ми е интересно! ;-)
Я да каже някой, който има парно вкъщи, че и на мен ми е интересно! ;-)
- Койчо от Конаре
От топлофикация твърдят, че дори и да се направи нова партида, ако старият собственик не си плати задълженията при закриването на старата, всички задължения се прехвърлят на новата. Това положение обаче не е регламентирано еднозначно никъде. Някой да знае нещо?
- Мариана
Излиза, че не можеш да купиш апартамент, без да поемеш и дълг. :-(
- Койчо от Конаре
Нищо чудно. Монополистите в БГ спазват вътрешните си правила, за сметка на гражданското право. Имах такъв странен проблем с енергото.
- nikifor
Всъщност какво пише във вътрешните им правила? Предполагам, подписваш с тях някакъв договор при общи условия. Какви са те?
- Койчо от Конаре
Ако се поема задължението на стария собственик, какъв е смисълът от индивидуалните партиди. Та нали в тях се вписват толкова много данни за лицето-титуляр.Скоро имах такъв случай, т.е на смяна на собственици. При прехвърлянето на партидите старият собственик трябваше да представи последната платена фактура.
- jrd.
Не съм много сигурна какво става с партидата при смяна на собственика, понеже нямам парно, но ще се постарая да разсъждавам логично.
Значи, купувате имот от лице,което има задължения към "Топлофикация".Ако в договора за покупко-продажба не пише изрично,че поемате задълженията на предишния собственик, т.е. Вие не знаете и няма откъде да знаете дали прехвълителят си е платил всички сметки, можете да бъдете спокойна. От една страна,разполагате с правата по чл.190 от ЗЗД- може да заведете дело срещу продавача за разваляне на продажбата, в случай,че не бихте сключили договора, ако знаехте за неговите задължения.Предполагам,че няма да го направите.От друга страна, дори и по някакъв странен начин да Ви задължат да платите и да започнат изпълнително производство срещу Вас, ще възразите,че не дължите,като представите съответните доказателства в 7 дневен срок от получаване на призовката за доброволно изпълнение.Изпълнителното производство ще се спре и "Топлофикация" ще трябва да предяви иск за установяване на вземането си.В противен случай издадения изпълнителен лист се обезсилва.
Може би ще е най добре да отидете намясто в "Топлофикация" и да питате.
Във всички случаи без Вашето съгласие не можете да поемате чужди задължения.
Значи, купувате имот от лице,което има задължения към "Топлофикация".Ако в договора за покупко-продажба не пише изрично,че поемате задълженията на предишния собственик, т.е. Вие не знаете и няма откъде да знаете дали прехвълителят си е платил всички сметки, можете да бъдете спокойна. От една страна,разполагате с правата по чл.190 от ЗЗД- може да заведете дело срещу продавача за разваляне на продажбата, в случай,че не бихте сключили договора, ако знаехте за неговите задължения.Предполагам,че няма да го направите.От друга страна, дори и по някакъв странен начин да Ви задължат да платите и да започнат изпълнително производство срещу Вас, ще възразите,че не дължите,като представите съответните доказателства в 7 дневен срок от получаване на призовката за доброволно изпълнение.Изпълнителното производство ще се спре и "Топлофикация" ще трябва да предяви иск за установяване на вземането си.В противен случай издадения изпълнителен лист се обезсилва.
Може би ще е най добре да отидете намясто в "Топлофикация" и да питате.
Във всички случаи без Вашето съгласие не можете да поемате чужди задължения.
- harmaiani
"Във всички случаи без Вашето съгласие не можете да поемате чужди задължения." - И аз така разсъждавам, но ако Топлофикация (В и К, Енергото) не разсъждават така, купувачът на имота ще си има разправии с тях.
- Койчо от Конаре
проблема има и един страничен, но важен аспект:
1. партидата има все още за титуляр продавача на имота. макар и сключен при общи условия, договорът с топлофикация е факт и страна по него е отново продавачът , до момента в който бъде прекратен, т.е. до закриване на партидата, която от своя страна е персонализирана не със собствеността, а с ползвателя на услугата. страна е не апартамента, а ползвателя.
2. в краен, но лесно разбираем вариант, ако предположим, че партидата на продавача все още не е закрита и той е титуляр, ползвател на услугите на топлофикация, НА ОСНОВАНИЕ НЕПРЕКРАТЕНИЯ ДОГОВОР, и вие продадете отново апартамента, то и новия собственик няма да има задължение да плати, защото не е страна по договора за ползуване на услугите на топлофикация, поне до момента на прекране на договора между топлофикация и първия продавач.
3. моя съвет е следния:
-3.1. отивате в топлофикация и взимате договорът , при общи условия, валиден за тази топлофикация.
-3.2. н а основание този договор, ги уведомявате за :
- това, че сте купили апартамента, без да сте се задължили за стари задължения.
- прилагате н.акт.
- уведомявае ги за желанието си да станете страна по договора , но с нова , индивидуална партида, вклучително искате нулиране , т.е. нови начални показания за топлия водомер и уредите за отчитане на ползуваната енергия за отопление, което ще считате за начален момент на вшата договорна отговорност по договора , при общи условия, за ползуване на услугата .
-3.3. и на края , не забравяйте, че топлофикация няма правно основание да ви откаже откриването на нова партида, защото трябва да докаже поемането на дълг.
успех!!!Мариана написа:
>
> Здравейте.
> купувам имот, който има натрупани големи задължения към
> топлофикация София. Партидата се води на бившия собственик,
> т.е. не е прехвърлена на собственика, от който го купувам.
> Въпросът ми е може ли по някакъв начин Топлофикация да ме
> задължи с тези стари задължения.
> Благодаря предварително.
1. партидата има все още за титуляр продавача на имота. макар и сключен при общи условия, договорът с топлофикация е факт и страна по него е отново продавачът , до момента в който бъде прекратен, т.е. до закриване на партидата, която от своя страна е персонализирана не със собствеността, а с ползвателя на услугата. страна е не апартамента, а ползвателя.
2. в краен, но лесно разбираем вариант, ако предположим, че партидата на продавача все още не е закрита и той е титуляр, ползвател на услугите на топлофикация, НА ОСНОВАНИЕ НЕПРЕКРАТЕНИЯ ДОГОВОР, и вие продадете отново апартамента, то и новия собственик няма да има задължение да плати, защото не е страна по договора за ползуване на услугите на топлофикация, поне до момента на прекране на договора между топлофикация и първия продавач.
3. моя съвет е следния:
-3.1. отивате в топлофикация и взимате договорът , при общи условия, валиден за тази топлофикация.
-3.2. н а основание този договор, ги уведомявате за :
- това, че сте купили апартамента, без да сте се задължили за стари задължения.
- прилагате н.акт.
- уведомявае ги за желанието си да станете страна по договора , но с нова , индивидуална партида, вклучително искате нулиране , т.е. нови начални показания за топлия водомер и уредите за отчитане на ползуваната енергия за отопление, което ще считате за начален момент на вшата договорна отговорност по договора , при общи условия, за ползуване на услугата .
-3.3. и на края , не забравяйте, че топлофикация няма правно основание да ви откаже откриването на нова партида, защото трябва да докаже поемането на дълг.
успех!!!Мариана написа:
>
> Здравейте.
> купувам имот, който има натрупани големи задължения към
> топлофикация София. Партидата се води на бившия собственик,
> т.е. не е прехвърлена на собственика, от който го купувам.
> Въпросът ми е може ли по някакъв начин Топлофикация да ме
> задължи с тези стари задължения.
> Благодаря предварително.
- nikola_p
когато писах,че искаха последната платена фактура, исках да кажа, че Енерго и ВК отказаха да прехвърлят партидите, докато всички задължения не са изплатени към момента на прехвърлянето. Незнам как стои въпроса с Топлоф.
- jrd.
имам опит с енергото но нещата са подобни
зная че отказват да прехвърлят партидата ,но нямат право според мен на това защото според еди коя си там наредба за присъединяване към електропреносните мрежи ,присъединява се собственика на имота ,след като имота има нов собственик той трябва да се присъедини ,а те да си търсят задълженията от стария /никъде няма забрана за присъединяване по причина неплатена сметка от стария собственик/
имах подобен случай само ,че с квартиранти стария собственик беше продал жилището ,а квартирантите на които беше прехвърлена и партидата /при такъв случай собственика и квартиранта отговарят солидарно / , та от енергото първо се обаждат и заявяват на стария собственик ,че бил нарушил закона и подал декларация с невярно съдържание по чл.182 от ДПК защото видите ли те били държавни и значи ............ясно ви е , на което на енергото му се обяснява че е измислио ново нотариално право , накрая се разбраха с бившите квартиранти /намери се начин да платят / , но на новия собственик му прехвърлиха партидата
зная че отказват да прехвърлят партидата ,но нямат право според мен на това защото според еди коя си там наредба за присъединяване към електропреносните мрежи ,присъединява се собственика на имота ,след като имота има нов собственик той трябва да се присъедини ,а те да си търсят задълженията от стария /никъде няма забрана за присъединяване по причина неплатена сметка от стария собственик/
имах подобен случай само ,че с квартиранти стария собственик беше продал жилището ,а квартирантите на които беше прехвърлена и партидата /при такъв случай собственика и квартиранта отговарят солидарно / , та от енергото първо се обаждат и заявяват на стария собственик ,че бил нарушил закона и подал декларация с невярно съдържание по чл.182 от ДПК защото видите ли те били държавни и значи ............ясно ви е , на което на енергото му се обяснява че е измислио ново нотариално право , накрая се разбраха с бившите квартиранти /намери се начин да платят / , но на новия собственик му прехвърлиха партидата
- donna 2
Ами аз нямах такъв проблем , просто поспорих . сложих ги на мястото им и се съгласиха да ми открият нова партида.
Куриоза е обаче ,че партидата се води на същият апартамент ,но с буквичката а накрая;)
Това е търсете си правята ако не го направите вие няма кой!
И още нещо на нотариалния акт си пише дадата на стъпване в собственост така ,че и дори да се стигне до съд се вижда кой е бил собственика.
Подобен случай имах и с ВИК , но там въобще не се опънаха
Успех!;)
Куриоза е обаче ,че партидата се води на същият апартамент ,но с буквичката а накрая;)
Това е търсете си правята ако не го направите вие няма кой!
И още нещо на нотариалния акт си пише дадата на стъпване в собственост така ,че и дори да се стигне до съд се вижда кой е бил собственика.
Подобен случай имах и с ВИК , но там въобще не се опънаха
Успех!;)
- Мариан Енчев
Някой може ли да ми каже как е ситуацията със задължения към ВиК от предишия собственик на апартамент. Аз ли съм длъжен да ги заплатя при условие, че сумата се дължи от 3 години.
- Нели
Преди няколко години имах подобен случай. Нещата бяха стигнали до там, че ми пратиха съобщение, че завеждат дело. Отидох в Топлофикация и им представих нотариалния акт за покупко-продажба. Те престанаха да ме търсят за сумите, начислени за периода, преди да стана собственик. Според мен, след като прехвърлите партидата на ваше име не могат да ви търсят за чужди задължения, независимо, че е за същия имот. Могат да ви направят проблеми при прехвърлянето на партидата и да искат да се погасят всички стари задължения.
За да сте сигурни проверете в Топлофикация какво е необходимо за прехвърляне на партида. Ако продължите да имате съмнения, направете един фиктивен договор за наем с продавача ви, с който договор отидете в Топлофикация и поискайте да си прехвърлите партидата на това основание. Ако не стане , без да сте погасили старите задължения, дначи няма да стане и с нотариалния акт и тогава се разберете с продавача и си приспаднете сумите от цената.
За да сте сигурни проверете в Топлофикация какво е необходимо за прехвърляне на партида. Ако продължите да имате съмнения, направете един фиктивен договор за наем с продавача ви, с който договор отидете в Топлофикация и поискайте да си прехвърлите партидата на това основание. Ако не стане , без да сте погасили старите задължения, дначи няма да стане и с нотариалния акт и тогава се разберете с продавача и си приспаднете сумите от цената.
- aia
- Младши потребител
Значи моя проблем е с ВиК. От там ми казват, че няма да ми сменят партидата без да заплатя старите сметки. А аз не съм изразходила тази вода. Този разход е направен от старите собственици.Не виждам къде е справедливостта, при условие, че никой не е засичал водомера от близо 3 години.Ходих при 2 адвоката и всеки ме съветва да се обърна към Вик. От там категорично ми отказват да ми сменят партидата, без да заплатя натрупаното
- Нели
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|