начало

Започва търсенето на нов градски прокурор на София Започва търсенето на нов градски прокурор на София

Мога ли да купя паркомясто, когато нямам апартамент в блока

Казуси за недвижими имоти

Мога ли да купя паркомясто, когато нямам апартамент в блока

Мнениеот ostavime » 12 Мар 2025, 10:17

Искам да закупя паркомясто в новостроящ се блок. Аз живея в съседство и ми е удобно. Оказва се обаче, че не е съвсем ясно дали мога или не мога да го закупя. На какво точно ще стана собственик? Едни казват можеш, други казват не можеш. Трябвало да има собствен идентификатор и т.н. А то е просто "две бели черти с боя". :)
Аз помолих агенцията да ми изпрати нотариалния акт на въпросното паркомясто и те ми го пратих, обаче не го разбирам. От агенцията естествено ме убеждават, че няма проблем, защото целият паркикг на Ниво -2 (подземно е мястото) е бил на отделен нотариален акт и всичко било ОК. Други ми казват, че паркомястото е част от апартамента и няма как да се дели от него.
На страница 4 точка 6 пишело точно това, че мога да станат собственици и други хора.
Не мога да разбера.
Ще прикача този нот. акт. Ако някой може да даде съвет, ще съм много благодарен.

Нотариален акт пм 39 без данни.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ostavime
Нов потребител

Re: Мога ли да купя паркомясто, когато нямам апартамент в бл

Мнениеот vdiviq » 12 Мар 2025, 11:32

След запознаване с НА установявам, че е сключена нищожна сделка, тъй като предмет на продажбата е паркомясто, което не е самостоятелен обект. Действително в уводната част на НА се описва прехвърлянето на идеални части от самостоятелен обект в сграда, представляващ гараж, което принципно е допустимо, тъй като в НА е посочено, че гаражът е със статут на самостоятелен обект в сградата, НО впоследствие в НА е описано, че тези идеални части представляват паркомясто със съответен номер и граници. Т.е. действителната воля на страните е, че предмет на сделката е паркомясто, което влече нищожност на представения НА, защото паркомястото не е годен предмет на прехвърлителна сделка. В този смисъл е и трайната практика на ВКС.
В заключение, независимо какво Ви говорят брокерите, ако сключите сделка за това "паркомясто", то почти сигурно при оспорване на същата, съдът ще я обяви за нищожна.
Съвет - избягвайте предложения за продажба на паркоместа (оградени с боя площи от поземлени имоти), та дори и същите да притежават идентификатори в кадастрална карта, щото и такова чудо съм виждал, тъй като това не са самостоятелни обекти и не могат да се прехвърлят. При определени предпоставки могат да се прехвърлят идеални части от поземлени имоти, но тогава вие ставате собственик на идеална част от поземления имот без яснота къде се намира тази идеална част върху повърхността на поземления имот. В тези случаи следва да се разпределя ползване, което не е удачно и винаги може да възникнат конфликти със съсобствениците, съответно и предявяване на искове в съда. Консултирайте се с адвокати, специализирани във вещното право, и най-добре закупувайте гаражи, които представляват самостоятелни обекти по смисъла на закона.
vdiviq
Нов потребител

Мнениеот dimist » 12 Мар 2025, 11:57

По темата има монография от нотариус Димитър Танев, по добре я потърсете. Всъщност , има множество такива сделки, нотариусите ги изповядват, вписват се в АВ. Нямах време да чета НА, така, че не възприемайте това като становище
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 12 Мар 2025, 12:51

ostavime написа:Искам да закупя паркомясто в новостроящ се блок. Аз живея в съседство и ми е удобно. Оказва се обаче, че не е съвсем ясно дали мога или не мога да го закупя. На какво точно ще стана собственик?

Самостоятелно паркомясто не може да се продава - без значение, дали е в сградата или в съседство. подават се само гаражи!
Но в случая може да придобиете дял от въпросния СОС - подземен паркинг!
Което означава, че заедно с другите съсобственици ще ожете а ползвате този СОС и да паркирате на всяко едно СВОБОДНО към момента паркомясто. Няма да имате собствено запазено такова.
ostavime написа:Други ми казват, че паркомястото е част от апартамента и няма как да се дели от него.

Съгласно ЗУТ
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

Изискване за гараж няма! Може в един момент - към въпрос апартамент да е имало и мазе, и таванско помещение, и гараж. Но това не означава, че тези помещения не могат се отделят като СОС и продадат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ostavime » 12 Мар 2025, 13:18

guest1 написа:
ostavime написа:Искам да закупя паркомясто в новостроящ се блок. Аз живея в съседство и ми е удобно. Оказва се обаче, че не е съвсем ясно дали мога или не мога да го закупя. На какво точно ще стана собственик?

Самостоятелно паркомясто не може да се продава - без значение, дали е в сградата или в съседство. подават се само гаражи!
Но в случая може да придобиете дял от въпросния СОС - подземен паркинг!
Което означава, че заедно с другите съсобственици ще ожете а ползвате този СОС и да паркирате на всяко едно СВОБОДНО към момента паркомясто. Няма да имате собствено запазено такова.
ostavime написа:Други ми казват, че паркомястото е част от апартамента и няма как да се дели от него.

Съгласно ЗУТ
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

Изискване за гараж няма! Може в един момент - към въпрос апартамент да е имало и мазе, и таванско помещение, и гараж. Но това не означава, че тези помещения не могат се отделят като СОС и продадат.

С други думи, ако някой ми паркира на уж моето паркомясто с определен номер, аз няма какво да направя. Реално в НА, който ще ми бъде издаден ще пише, че съм собственик на едни 15 кв.м. идеални части и това, че ще е упоменато като номер №39 няма никакво значение? Това е много странно.

А и нали ясно е казано навсякъде, че: Паркомястото не е самостоятелен обект на собственост, не може да се нанася в кадастрална карта като самостоятелен обект и не може да бъде обект на прехвърлителна сделка.

Значи, не би следвало да може да се направи сделка при нотариус.

Консултирах се с адвокат и нотариус и ми казват, че такава сделка е много рискова и може да бъде обявена за нищожна. Да, може и да нямам никакви проблеми, но ако някой реши може просто да паркира на това, което уж съм придобил и аз няма какво да направя. Ако се стигне до съд, пак губя.
ostavime
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 12 Мар 2025, 13:31

ostavime написа:С други думи, ако някой ми паркира на уж моето паркомясто с определен номер, аз няма какво да направя. Реално в НА, който ще ми бъде издаден ще пише, че съм собственик на едни 15 кв.м. идеални части и това, че ще е упоменато като номер №39 няма никакво значение? Това е много странно.

С други думи ... колкото места за паркиране има в този паркинг - толкова съсобственици ще има и токова автомобила могат да се паркират. Така е на всички паркинги!
Ако някои реши да вкара два автомобила - става кофти!

За да има конкретика - трябва да се обособят отделни гаражни клетки, със стени и врати!

ostavime написа:А и нали ясно е казано навсякъде, че: Паркомястото не е самостоятелен обект на собственост, не може да се нанася в кадастрална карта като самостоятелен обект и не може да бъде обект на прехвърлителна сделка.
Значи, не би следвало да може да се направи сделка при нотариус.

В случая не се продава/купува паркомясто, а дял от СОС-подземен паркинг!
Ако двора на имота е моя собственост - мога да си направя паркинг и ситуацията е същата!

guest1
Активен потребител

Мнениеот ostavime » 12 Мар 2025, 14:58

guest1 написа:В случая не се продава/купува паркомясто, а дял от СОС-подземен паркинг!
Ако двора на имота е моя собственост - мога да си направя паркинг и ситуацията е същата!

Така е, но в нотариалния акт нали пише №39 или това няма никакво значение?
ostavime
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Мар 2025, 15:35

Без претенции за правота, но работата май е оцапана изначално. Доколкото разбирам в сградата има самостоятелен обект "Гараж", намиращ се в подземен етаж. В този гараж има идеални части, които са разделени на обекти наречени паркоместа, едно от които е предмет на продажба. Тези идеални части, именувани паркоместа със съответен номер, нямат самостоятелни идентификатори, което е естествено за идеални части. ЗУТ позволява да има самостоятелен обект гараж, в който да има паркоместа. Като такъв самостоятелен обект е посочен и въпросния гараж. Прави впечатление, че и.ч. предмет на продажбата са равни на площта на самото паркомясто - 13.38 м2 или 13.38/1150.98., няма собственост върху пътищата между паркоместата, като обикновено паркомястото и съответните пътища са около 25 м2. Тези пътища ги няма, но предложените за продажба идеални части вървят с 0.107% от идеалните части на сградата. На цялата сграда, а не на самостоятелния обект Гараж, което навежда, че пътищата в самостоятелния обект са обща част към сградата, което не говори за много самостоятелност на обекта, но главния кахър е, че е трудно да имаш идеални части от сградата, без да имаш самостоятелен обект в нея.
Видно от НА едни идеални части се продават с прилежащи към тях други идеални части, което е много, много рядка практика, затова е най-добре да не влизаме в приключения.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vdiviq » 12 Мар 2025, 16:46

ostavime написа:
guest1 написа:В случая не се продава/купува паркомясто, а дял от СОС-подземен паркинг!

Така е, но в нотариалния акт нали пише №39 или това няма никакво значение?

Каквото и да пише в нотариалния акт, ако написаното противоречи на закона до степен нищожност, то не поражда правни последици.
vdiviq
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 12 Мар 2025, 18:20

ivanov_p написа:Видно от НА едни идеални части се продават с прилежащи към тях други идеални части, което е много, много рядка практика, затова е най-добре да не влизаме в приключения.

По този въпрос може да се разсъждава, защото зависи от гледната точка! Пример - трима съсобственици притежават и.ч. от СОС апартамент, към който има и.ч. от цялата сграда

ostavime написа:Така е, но в нотариалния акт нали пише №39 или това няма никакво значение?

Хубаво пише номер, ама ... в каква посока се брои?
Имот се идентифицира със съседите - не с номер. В нашия блок АГКК бяха направили такава номерация - според която излизаше, че всеки живее у комшиите! Понеже жилищата са през 1,50 м. във височина - няма междинна стълбищна площадка. № 1 е южен, десен, № 2 северен, ляв и № 3 среден, източен.
Те бяха гледали „от ляво на дясно“ и № 2 беше станал № 1, № 3 - № 2, а № 1 - № 3.

Пп. Има едно друго нещо - „Разпределяне на ползването“ - и тогава може и антипаркинг скоба да си монтирате! Това не зависи от продавача и НА, а от съседите/съсобственици!

guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси