начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Преместване на дете в друг град

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преместване на дете в друг град

Мнениеот trigamy » 30 Яну 2025, 08:17

Здравейте случаят е следният-разведох се наскоро имам дете на 8,правата са дадени на мен.Бащата има право да го вижда както е стандартно.Въпроса ми е как стоят нещата ако искам да се изместя да живея в друга държава.Бившият ми няма да ми даде съгласие така си мисля,тъй като не сме в добри отношения.Какво е необходимо да направя и имам ли шанс ако заведа дело за заместващо съгласие.Какво трябва да докажа.Само да вметна,че бабата и дядото (моите родители)имат декларация за извеждане на детето ми в чужбина от мен и бившия ми.
А как стои въпросът ако реша да се изместя с детето в друг град в България(не на адреса,който е упоменато,че ще живеем с детето в решението),мога ли да го направя без негово съгласие
trigamy
Нов потребител

Re: Преместване на дете в друг град

Мнениеот berto » 30 Яну 2025, 11:32

Може да се заведе дело по чл. 123 или 126 или 127 от Семейния кодекс. Районният съд ще изслуша и ще реши. За чужбина едва ли би станало лесно, даже невъзможно. За друг град в България е възможно да стане. Следва да се има предвид целия текст на чл. 59 от кодекса.
berto
Потребител

Мнениеот dimist » 30 Яну 2025, 11:54

Първо си вижте решението за прекратяване на брака /или утвърденото споразумение/. Обикновено се изписва , че детето ще живее при майката, без да се упоменава адреса.
dimist
Потребител

Мнениеот advrusinova » 30 Яну 2025, 15:47

Здравейте,

За да се преместите с детето в друга държава, след като имате бракоразводно решение, трябва да заведете ново дело за изменение на местоживеенето на детето по чл.59 ал.9. Дело за заместващо съгласие само по себе си не е достатъчно, тъй като то не Ви дава право да определяте местоживеене на детето в чужбина, а само да го извеждате временно извън границите на България за определен период или до определена държава.

За да спечелите такова дело обаче, намеренията Ви да живеете в друга държава не са достътатъчни. Трябва да докажете, че преместването е в интерес на детето, както и че имате реални шансове да намерите работа, да осигурите на детето адекватни жилищни условия, и т.н. Ако нямате нищо установено, като предложение за работа, родтели живеещи в чужбена, нов партньор с желание да Ви осигури и съдейств - шансовете не са никак големи.

За друг град в България е възможно, но зависи от това имате ли определен адрес в съдебното решение, както и трябва да имате предвид, че преместването може да доведе до ново дело за изменение на режима на лични контакти с бащата, ако той стане неизпълним.
advrusinova
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Яну 2025, 16:21

Явно няма да ме послушате - но - да си родител носи отговорност, първото е - здравето на детето, но второто е - душата му - едно лошо изградено като личност дете страда от вътрешна пустота и е на практика самотно през целият си живот, което може да го доведе до - борба със живота - вместо - в победа над житейските несгоди и т.н. - малко си давам от собствената философия - но е така.

Разбира се - че ако вземете детето - то ще има - 3 минути разговор с баща си и - това ще му е възпитанието. Спокойните деца също не са гаранция - че ще успеят, но - неспокойните могат да изостават в училището, за тях има приказка - че са на разведени, това ги вгорчава житейски и цялата мъдрост е в това - не се дразнете, не плашете детето, то трябва да бъде и с двамата - за съжаление.

Най-вероятно имате тежки преживявания и сте разочаровани от ситуацията - това е най-тежкото изпитание в живота - има една книга - става въпрос за това - да четете и вие нещо успокояващо по темата, но трябва да сте храбрец, водил съм поне 4 бракоразводни и аз също съм участвал един вид покрай темата - разбирам и двете страни.

Не завеждайте санкционни дела срещу мъжа си - мъжете не са виновни за това - че са мъже и т.н., това е нещо там - Дарвин, ако искате много - ще получите малко, другият може да Ви заведе дело за промяна на упражняване правата, има и мъжки съюзи за закрила на ситуацията около развода - мъжете сме толерантни до един момент - нито искаме да сме силния пол - нито да сме - гадни и т.н.

Не се учете от Анджелина Джоли.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси