начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Поставена Скоба - нарушение 13 секунди преди заплащане

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поставена Скоба - нарушение 13 секунди преди заплащане

Мнениеот potreb240712 » 13 Юли 2024, 21:18

Добър ден,

На 13.06.2024 Служители на ЦГМ ми поставиха скоба в зелена зона на бул.Ал. Стамболийски.

При слизане от автомобила заплатих за 1 час в зона и получих потвърждение в 13:52 валидно до 14:52. След 30 метра се обърнах да проверя дали съм заключил и видях служителите да поставят скобата. Върнах се и показах активна сесия в приложение Sofia Plus от повече от 2 мин, но ми беше отказано скобата да бъде свалена преди да заплатя. На фиша също пишеше 13:52.

Бързах и казах веднага да ми свалят скобата и платих глобата с идеята да разговарям в последствие с контактния център. Свърших си работата и в 14:20 се върнах при автомобила. Имаше друга поставена скоба в 14:08. Обадих се и ми е свалиха безвъзмездно, но трябваше да изчакам 15 минути.

Писах веднага на Комисия по транспорт в СОС и на контактния център на ЦГМ. Отговорът беше, че нарушението е констатирано 13:52:10, а заплащането е в 13:52:23 и по ЗДвП и НОДТСО те са си в правото да поставят скоба.

Видях, че има дело на първа инстанция, което ги осъжда за подобен случай с аргумента, че секундите, които ЦГМ предоставят, не са валидно доказателство. Също така приложението не би следвало да ме остави да си заплатя при констатирано нарушение. Би следвало да ми съобщи, че съм в нарушение. https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... 892b9e1c12 . Не успях да се ориентирам дали е последвало обжалване и решение на ВАС. Мисля че делото още не е минало във ВАС.

Въпросът сега е - струва ли си рискът да ги съдя. При загуба таксите за адвокати на ответника са около 500лв. Какъв би бил процентния шанс за успех на такова дело?

Другият въпрос е дали съм изпуснал 14 дневния срок. Скобата е поставена на 13.06, писмото с което ЦГМ отговарят е датирано на 02.07, а аз получих отговор на 09.07 от контактния им център. Все още не са изтекли 14 дни след получен отговор от контактен център. Какво би било решението на съда в случая.

Като основание за ПАМ се цитира чл. 123 ор НОДТСО и чл. 167, ал. 2 , т. 2 от ЗДвП.

Благодаря за помощта!
potreb240712
Нов потребител

Re: Поставена Скоба - нарушение 13 секунди преди заплащане

Мнениеот guest1 » 13 Юли 2024, 23:04

Здравейте!
Тези са за "Рекордите на Гинес ", посмъртно.
В нашия град се плаща по два начина - с СМС и в определени търговски обекти. Затова има толеранс от десетина минути. Отделно, че трябва да дойде един служител и да констатира, после идват други и слагат скобата. Това отнема поне 15-20 минути!
В чл. 55, ал. 1 на цитираната наредба пише
... заплащането за паркиране се извършва веднага при заемане на място ...

Не знам колко време е "веднага", но има и технологично време за обработване на транзакцията .
Тази глупост
нарушението е констатирано 13:52:10, а заплащането е в 13:52:23

Нямам думи!

Пп. Сега разгледах сайта на Столична община и четейки това
Как плащаме за паркирането?
По някои от следните начини:
- С талон, закупен от контрольор, от кабини на "ЦГМ" ЕАД за продажба на билети и абонаментни карти, от търговски обекти;

си мисля - отивайки до кабинка или търговски обект, няма ли да съм в нарушение?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Юли 2024, 08:17

Как е било констатирано нарушението?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2024, 11:19

Аз успешно ги осъдих, но всеки случай е конкретен. Един мой клиент се беше качил без билет на автобус - от Софийската централна част, човекът е бил на бизнес-среща, уморен, тъмно времето, не е наясно с квартала и докато отиде до шофьора - те го "щракнали". Накрая в решението си - Административен съд постанови - че даже и Наредба няма като хората.

Фундаментално.

Според мен - адвокати няма да се ползват при процеса, юрисконсулти на общината.

Ваша е преценката.

Аз бих подходил така - внасям по пощата - неподписана (неподписана), жалба - неподписана - така няма ефект на действие.

Или нещо в този порядък - не знам дали имате време за "гимнастики".

Обидно е - за мен е необяснима "стръвта", на все пак наши общински служби.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 14 Юли 2024, 11:33

ivan_lawyer написа:Според мен - адвокати няма да се ползват при процеса, юрисконсулти на общината.

Не разбрах логиката в това съждение?
Ако става дума за адвокатския хонорар - тези на юрисконсултите също не са малки.
А съм виждал и друго - "страната се представлява от гл. експерт с юридическо образование" (цитирам протокол от ОСЗ).
Какво животно е този "експерт с юридическо образование"?

ivanov_p написа:Как е било констатирано нарушението?

Най-вероятно - по общия ред.
Идва контрольор, снима номера на МПС-то и прани проверка за плащане.

По-интересно е - как е документирано нарушението?
В цитираното съдебно решение се говори за 5 (пет) снимки.
Последна промяна guest1 на 14 Юли 2024, 11:39, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот berto » 14 Юли 2024, 12:55

Ако колата си е у вас и не сте плащали глоба, не ги съдете, защото ще трябва да платите за адвокат, а и не си струва времето.
berto
Потребител

Мнениеот potreb240712 » 14 Юли 2024, 14:29

... Затова има толеранс от десетина минути ...

... си мисля - отивайки до кабинка или търговски обект, няма ли да съм в нарушение? ...

Четейки на техния сайт (https://sofiatraffic.bg/bg/info-center/ ... -chrez-sms)

- Талоните се закупуват предварително
- В момента на напускане на автомобила трябва да е платено

Без да разбирам нищо от право, мога да си представя че с тези аргументи съд може да отсъди че глобата е валидна.

Интересното е ако разликата е по малко от секунда? Вече има часовници с много висока точност. В някакъв момент и теорията на относителността може да има влияние върху давността на глобата. Шегата на страна, колата ми е под наем с варненска регистрация, а адресната ми регистрация е извън София. Трябва ли да съм информиран в такива детайли за разпоредбите във всеки един град в България? За пример в някои градове в Белгия има еко изисквания за различните модели автомобили. Автомобилът трябва да е регистриран иначе камерите го засичат като нерегистриран и следва глоба. Като гост в града имам 24 часа след влизането да извърша регистрация.

От етична гледна точка считам че изискванията на ЦГМ са неприемливи.

Как е било констатирано нарушението?

Аз заплатих и напуснах автомобила. Явно служителят ме е видял да паркирам и е направил проверката веднага. Системата е отчела нарушение, най-вероятно поради техническа неизправност в софтуера. След като се върнах и им показах активна сесия те не можаха да установят нарушението след поставянето на скоба. Аз не съм получил потвърждение че скобата е поставена. Въпреки това ЦГМ отказва да признае грешка.
potreb240712
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Юли 2024, 15:05

Имате предвид, че сте паркирали автомобила и сте платили по телефон, след което сте напуснали автомобила, а преди това някой е направил проверка, като е изписал номера на автомобила ви в съответната система и това изписване се е приело за констатирано нарушение?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2024, 15:17

Имам предвид, че - рискът от разноски е минимален, общината няма да прати адвокатска кантора, аз за това казах - да не се подписва жалбата. Тогава - какви последствия ще има.

Бих го направил така - "сондажно", дали няма да направят нещо смислено - самоотмяна.

Самоотмяната е могъщо средство.

Може да се предизвика - един вид - административен "рефлукс" - тоест - връщане.

Може.

Мненията са ми компетентни - опитен "боец" съм.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 14 Юли 2024, 15:20

ivanov_p написа:Имате предвид, че сте паркирали автомобила и сте платили по телефон, след което сте напуснали автомобила, а преди това някой е направил проверка, като е изписал номера на автомобила ви в съответната система и това изписване се е приело за констатирано нарушение?

От жегата ли или от друго, ама днес не мислите!
Даже не преди това, а едновременно с плащането!
Ако проверката е ПРЕДИ - системата няма да приеме плащане.
При едновременни действия - системата обработва плащането и в същото време отчита автомобила като нередовен!

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2024, 15:54

Не ни работят добре нещата, това си е произвол, както е установено много отдавна - от самият професор Иван Дерменджиев, но както и да е - яли-пили.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот potreb240712 » 14 Юли 2024, 17:24

Имате предвид, че сте паркирали автомобила и сте платили по телефон, след което сте напуснали автомобила, а преди това някой е направил проверка, като е изписал номера на автомобила ви в съответната система и това изписване се е приело за констатирано нарушение?

Платих с приложението Sofia Plus. Там имам отчетена сесия 13:52-14:52.

След това напуснах автомобила.

Не знам кога е направена проверката. Но като е направена е изписано че автомобила е в нарушение. Това се приема за констатирано нарушение да. ЦГМ твърди че проверката е направена 13:52:10 а плащането е минало 13:52:23

Имам предвид, че - рискът от разноски е минимален, общината няма да прати адвокатска кантора, аз за това казах - да не се подписва жалбата. Тогава - какви последствия ще има.

Благодаря за съвета!
potreb240712
Нов потребител

Назад към Административно право