начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Вписва ли се някъде пълномощното за кола

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписва ли се някъде пълномощното за кола

Мнениеот savas » 18 Окт 2023, 15:32

Здравейте,
Накратко, аз съм собственик на автомобил и съм го предоставил на друг човек с един вид генерално пълномощно. С това пълномощно той придобива права да продава автомобила, да си го прехвърли на самия себе си и пр., включително да упълномощава трети със всички тези права. Въпросът ми е, това пълномощно влиза ли в някаква база данни? Мога ли например да разбера дали човекът, който аз съм упълномощил е упълномощил трето лице т.е. дали е направено още някакво пълномощно. Може ли който и да е нотариус да провери какви пълномощтни са в сила относно определена кола? Има ли някакъв регистър за пълномощните?
Питам най-вече, защото ако се получи такава ситуация да мога да разбера кой владее колата на мое име, понеже предполагам, че при автоматизирания контрол по пътищата на мое име ще идват разни фишове и глоби.
savas
Нов потребител

Re: Вписва ли се някъде пълномощното за кола

Мнениеот vili_spasova » 18 Окт 2023, 15:51

Здравейте, пълномощното с което сте упълномощили друго лице да управлява и се разпорежда с автомобила Ви е "влязло" в базата данни - тоест в общия регистър на нотариуса, който е удостоверил подписа Ви. Не знам да съществува подобна база данни за пълномощните за МПС. Ако обаче заедно с пълномощното не сте заверили декларации по чл. 264, ал. 2 от ДОПК и по чл. 25, ал. 8 от ЗННД трудно ще прехвърлят МПС-то без Вас. Ако в пълнмощното има клауза с която пълномощникът има право да преупълномощавна трети лица няма как да проверите това, тъй като преупълномощаването, тоест удостоверяването на подписа на пълномощника може да се извърши от всеки нотариус.
Винаги съществува възможност да "оттеглите" пълномощното, като си има ред по който се случва това.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот savas » 18 Окт 2023, 16:18

Благодаря за отговора.
Тези декларации са заверени. Ако упълномощения прехвърли собствеността добре, но проблемът ми е ако не я прехвърли, а просто упълномощи трето лице при различен нотариус и това трето лице си кара и си прави нарушения. Или пък третото лице упълномощи четвърто лице при трети нотариус...
Логично е не само нотариуса, заверил пълномощното да има информация за него, ама де да знам.
Въобще издаване на такова пълномощно явно е доста лоша идея.
savas
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 18 Окт 2023, 17:18

Оттеглете го, ако нещо Ви тревожи.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот savas » 18 Окт 2023, 18:02

Ами да, мерси - ще проуча как става оттеглянето при нотариуса.
savas
Нов потребител

Мнениеот doondie » 19 Окт 2023, 15:42

Напълно ненужно пълномощно. За да управлява чуждо МПС, водачът е достатъчно да притежава само малкия талон. Валидна шофьорска книжка, застраховка и преглед се подразбират от само себе си. Глобите с (електронен или неприсъствен) фиш ще идват на Ваше име, защото Вие сте собственикът. За да не трябва Вие да ги плащате, Ви е необходимо копие от СУМПС на водача, който е управлявал автомобила. Ако този, на когото сте дали ненужно пълномощно, е преотстъпил автомобила на някого другиго, тогава да Ви даде копие от книжката на въпросното трето лице. Най-малкото трябва да имате копие от неговата, защото ще бъдете ограничен във времето за обжалване на фиша. За да си спестите евентуални главоболия с чужди глоби, трябва(ло е) да впишете в КАТ лицето като ползвател. Тогава глобите ще се изпращат на него, а не на Вас.

По отношение на регистър на пълномощните - преди 2 седмици се интересувах от темата, тъй като имам пълномощно, което полицай искаше да върна. Аз отказах, тъй като не бях сигурен, че такъв е редът. Проверих онлайн и се оказа, че в общ регистър се вписват само т.нар. генерални пълномощни, иначе всеки нотариус си има негов личен с издадените от него. Съответно оттеглянето на обикновено пълномощно може да стане и чрез физическото му предаване обратно на упълномощителя и/или унищожаването на оригинала. Стандартният ред обаче е чрез оттегляне на пълномощното, като се изпраща нотариално известие за това до упълномощеното лице, за да може след това упълномощителят да не бъде обвързан от неговите действия.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот tochotocho » 31 Дек 2023, 20:11

Интересно: не е необходимо пълномощно, ако дадеш автомобила и малкия талон на другиго. Ако те спрат от КАТ въпрос автомобила не е твой. имаш ли пълномощно ? може да си го откраднал /хипотеза / има хора си държат малкия талон, гр.отговорност, застраховка и пр. в жабката. При справка по този въпрос в КАТ- отговорът беше -може между, баща, син, дъщеря, съпруга. т.е може без пълномощно. При липса на съответните знаци- отбиване, задържане на МПС, разправия и пр. За продажба пълномощното е задължително в съответните текстове !
tochotocho
Потребител

Мнениеот guest1 » 01 Яну 2024, 21:12

tochotocho написа:Интересно: не е необходимо пълномощно, ако дадеш автомобила и малкия талон на другиго. Ако те спрат от КАТ въпрос автомобила не е твой. имаш ли пълномощно ? може да си го откраднал /хипотеза / има хора си държат малкия талон, гр.отговорност, застраховка и пр. в жабката.

Може и без пълномощно - без значение нотариално заверено или не.
Често ползвам автомобили под наем и даването става с обикновен договор.
tochotocho написа:При справка по този въпрос в КАТ- отговорът беше -може между, баща, син, дъщеря, съпруга. т.е може без пълномощно. При липса на съответните знаци- отбиване, задържане на МПС, разправия и пр. За продажба пълномощното е задължително в съответните текстове !

Много интересно - как ще се докаже роднинската връзка? Ще искат акт за раждане, кръщелно и удостоверение за сключен граждански брак ли?
А тези, които живеят „на семейни начала“, без сключен граждански брак?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 02 Яну 2024, 14:22

Жоре, що се правиш на интересен. Казваш си ЕГН и на КАТ-аджията му излизат : баща, майка, секстпа, брат и т.н. , е не е ясно дали сина е откраднал автомобила на бащата и т.н. НО не му искат пълномощно. Във всички други случай, ако няма родствената връзка се изисква пълномощно. Направи справки в КАТ , а не по закона за .... .
ЧНГ, ЖОре, не знам защо все има против теб писания , аз лично чета и се удоволствувам .от писанията ти .
tochotocho
Потребител

Мнениеот guest1 » 02 Яну 2024, 21:37

tochotocho написа:Жоре, що се правиш на интересен. Казваш си ЕГН и на КАТ-аджията му излизат : баща, майка, секстпа, брат и т.н. , е не е ясно дали сина е откраднал автомобила на бащата и т.н. НО не му искат пълномощно. Във всички други случай, ако няма родствената връзка се изисква пълномощно. Направи справки в КАТ , а не по закона за .... .

Добре де, ама ситуацията
guest1 написа:А тези, които живеят „на семейни начала“, без сключен граждански брак?

Не забравяй, че с и без брак - нещата са изравнени.
tochotocho написа:ЧНГ, ЖОре, не знам защо все има против теб писания , аз лично чета и се удоволствувам .от писанията ти .

Живи и здрави - най-вече!
А тези, дето "палят слънцето" - тях не ги наблюдавам.
Щом са щастливи - няма проблем. Ние си коментираме според разбиранията.
Последна промяна guest1 на 03 Яну 2024, 15:01, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 03 Яну 2024, 14:23

tochotocho написа:Интересно: не е необходимо пълномощно, ако дадеш автомобила и малкия талон на другиго. Ако те спрат от КАТ въпрос автомобила не е твой. имаш ли пълномощно ? може да си го откраднал /хипотеза / има хора си държат малкия талон, гр.отговорност, застраховка и пр. в жабката. При справка по този въпрос в КАТ- отговорът беше -може между, баща, син, дъщеря, съпруга. т.е може без пълномощно. При липса на съответните знаци- отбиване, задържане на МПС, разправия и пр. За продажба пълномощното е задължително в съответните текстове !
Допреди 2 месеца карах чужди коли над 6 години, защото нямах своя. Спиран съм няколко пъти за проверка, вкл. съм глобяван за това-онова, карал съм колата на годишен технически преглед, правил съм застраховка „ГО”, обжалвал съм глоби пред съда, но никога и никъде не са ми искали пълномощно, нито питали чий е автомобилът.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот aleksi33 » 03 Яну 2024, 14:49

savas написа:...С това пълномощно той придобива права да продава автомобила, да си го прехвърли на самия себе си и пр., включително да упълномощава трети със всички тези права. Въпросът ми е, това пълномощно влиза ли в някаква база данни? Мога ли например да разбера дали човекът, който аз съм упълномощил е упълномощил трето лице т.е. дали е направено още някакво пълномощно...

Можете, но само за пълномощни от 27.05.2023 г. насетне. В Електронен регистър "Единство" на Нотариалната камара всеки нотариус може да ви направи справка по ЕГН. Виж: Наредба № 32, чл.9а, т.7.
ПП. Там се правят и справките за прехвърлени МПС /от април 2018 насетне/.
aleksi33
Младши потребител

Мнениеот aleksi33 » 04 Яну 2024, 17:26

aleksi33 написа: Можете, но само за пълномощни от 27.05.2023 г. насетне...

Допълвам. Казаното горе важи само за пълномощни, заверени от нотариус. Другите лица с нотариални функции нямат достъп до този регистър. /с изкл. на кметовете, но при тях само за пълномощни за недв.имоти./
aleksi33
Младши потребител

Мнениеот tochotocho » 05 Яну 2024, 18:48

Към Жорето- Ad multos anons !
tochotocho
Потребител

Мнениеот guest1 » 05 Яну 2024, 20:42

tochotocho написа:Към Жорето- Ad multos anons !

Искаше да кажеш ... Ad multos annos?

Върна ме 2000 години назад! Няма нищо - жив и здрав да си ... поне още толкова!

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии