начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изплащане на кредит по време на война

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на кредит по време на война

Мнениеот mazarot » 10 Апр 2023, 16:10

Здравейте!
Предвид сложната международна обстановка, и особено покачващото се напрежение около Тайван (Украйна-Русия ме притеснява далеч по-малко), снощи докато се въртях в леглото и се опитвах да заспя, изведнъж в главата ми увисна въпросът "Ако България влезе във война, какво се случва с ипотечните кредити?".
Има ли в Закона предвиден вариант за такива случаи?
mazarot
Младши потребител

Re: Изплащане на кредит по време на война

Мнениеот bozyo » 10 Апр 2023, 19:37

mazarot написа:особено покачващото се напрежение около Тайван

Май питате на грешното място. Ипотеките върху тайванските ви имоти ще се разглеждат според тайванските закони.
bozyo
Потребител

Мнениеот mazarot » 11 Апр 2023, 15:53

Радбам се, че съм успял да Ви развеселя!
Хайде сега малко по-сериозноо! Ако Китай влезе със сила в Тайван, и ние като член на НАТО се окажем въвлечени във военен конфликт, икономиката започне да се свива и т.н., длъжни ли са гражданите да продължат да обслужват кредитите си, както в мирно време, или за времето на война има други условия?
mazarot
Младши потребител

Мнениеот dimist » 11 Апр 2023, 16:31

Закон за задълженията и договорите:
115. Давност не тече:
.................
Ако давностният срок изтича по време, когато кредиторът или длъжникът са военно мобилизирани, искът може да бъде предявен до изтичане на 6 месеца от демобилизирането им.

Законодателят се е погрижил да не се скътаваш от плащането на вноските по заема.
dimist
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Апр 2023, 11:16

mazarot написа:Радбам се, че съм успял да Ви развеселя!
Хайде сега малко по-сериозноо! Ако Китай влезе със сила в Тайван, и ние като член на НАТО се окажем въвлечени във военен конфликт, икономиката започне да се свива и т.н., длъжни ли са гражданите да продължат да обслужват кредитите си, както в мирно време, или за времето на война има други условия?

Въпросът е лишен от логика и здрав разум. Ако след започване на война кредитополучателите имат правото на спрат да си плащат кредитите, това ще доведе до фалити на банките и още по-тежки последици за икономиката, която от Ренесанса не може да функционира без банкови кредити.
Има една категория в търговското право, която се нарича "стопанска непоносимост" - чл. 307 ТЗ. Ето една статия:
https://news.lex.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8% ... %81%D1%82/
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mazarot » 21 Апр 2023, 17:09

kalahan2008, явно имаме различни разбирания за логига и здрав разум. За мен Вашият коментар е такъв.
Ако кредитът (потребителски, ипотечен, бизнес и т.н.) е взет в мирно време, при "нормални" условия, при драстична промяна на условията (дано поне се съгласите, че войната е една такава драстична промяна),
би следвало да се променят и договорките!
Само за пример, според Вас нормално ли ще е при тези изравнени със земята украински градове, хората които са имали закупено с кредит жилище, да продължават да го изплащат? По тяхна "вина" ли е изчезнало жилището, могат ли да го възстановят след като цели сгради са сринати?
Ако съм теглил кредит за да отворя ресторант, мислите ли, че по време на военни действия, стрелба по улиците, падащи бомби и т.н. (преувеличавам, за да схванете мисълта ми) на някого много ще му се ходи по ресторанти? Аз мога да нося отговорност за това, че бизнесът ми се е провалил поради собствена некадърност, грешки и т.н., но с такова нещо не можеш да се бориш! По същия начин и банките трябвало да носят някакъв риск!
Фалити на банките не означава задължително по-тежки последици за икономиката. Банката е точно толкова частна фирма, колкото и моята. Не разбирам това раболепно отношение на хората към банките! Ако фалират тези, когато войната свърши (в условието на въпроса за войната), ще дойдат други от страни в които няма война!
mazarot
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Апр 2023, 19:32

Не ми се навлиза в безсмислени спорове, защото това е разговор за дървени философи без никаква правна стойност.
Ако има ипотека върху ударения от бомба имот, към нея има и имуществена застраховка. Така че тогава кредитополучателят не е ощетен - банката ще си вземе парите от застрахователя.
А ако има престрелки по улиците, вероятно няма да има и много съдии, които да ходят на работа и да отсъждат в полза на банките, нито съдебни изпълнители, които да ходят да описват и продават имотите на длъжниците.
Приказвате неща като за трета световна война, а в такава ситуация плащането на кредита ще Ви е последната грижа. В такава ситуация става въпрос за оцеляване, а не за пари.
Хайде спете спокойно и си пуснете друг филм.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mazarot » 25 Апр 2023, 18:08

kalahan2008, зададох съвсем нормален въпрос на който първите двама решиха да си тренират остроумието - "имоти в Тайван", "да не се скътаваш от плащането на вноските по заема", и после Вие с Вашето "Въпросът е лишен от логика и здрав разум", при все че статията към която сте дали линк по-скоро подкрепя моята теза.
Изрично съм написал че "преувеличавам, за да схванете мисълта ми", защото за съжаление явно е нужно.
Не става дума за жилищен ипотечен кредит, просто исках да илюстрирам по-ясно мисълта си. Имам определена идея за осъществяването на която ще трябва да тегля сериозен заем. Не съм юрист и не знам отговора, затова реших да питам тук. Не ми е известно форумът да е изключително само за юристи. Не разбирам хората на които им тежи толкова много да напишат два реда с нормален тон. В края на краищата не принуждавам никого да отговаря; след като намирате въпросът за безсмислен, просто подминете!
mazarot
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Апр 2023, 11:09

От въпросите и изказванията Ви става ясно, че принципно имате негативно мнение към банките, въпреки че възнамерявате да теглите банков кредит, т.е. да вземете чужди пари, с намерение евентуално да не ги връщате. По народному това се нарича "кражба", а политкоректният израз е"недобросъвестен длъжник". Аз също нямам добро мнение за някои от практиките на банките, но обективните факти са, че те са необходими за функциониране на капиталистическата икономика, каквато е нашата. Ако всички разсъждаваха като Вас, банките нямаше да могат да функционират, а икономиката щеше да се върне в Средновековието. Но Вас това май не Ви интересува, не виждате голямата картина, а единствено собствения си интерес. Вашият начин на разсъждения показва недобросъвестност, а аз лично не мога да търпя подобно нещо. Именно защото е форум, имам право да изразя своето мнение, вкл. и негативното си мнение към Вас. А това, че сте недобросъвестен, е видно и от факта, че аз единствен Ви насочих към института на стопанската нипоносимост, който има някакво отнишение към въпроса Ви. Благодарност явно няма на изпитате, нито ще се погледнете отстрани какъв сте. Но аз имам право да Ви дам обратна връзка, а тя е негативна. И Вие не сте в позицията да ми забраните, дори и да не Ви харесва. Отивайте да мрънкате в бгмама.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mazarot » 26 Апр 2023, 13:28

С такова богато въображение, което Ви кара да виждате несъществуващи неща, сте готов за писател или измамник!
Нямам негативно отношение към банките. Те предоставят услуга, която никой не ме принуждава да ползвам. Напротив, аз съм изключително добросъвестен и именно заради не искам да поемам дълг, който не мога да изплатя. Ако една хипотетична война прекъсне развитието на проекта, който имам наум, има два варианта:
1. банката си иска вноските без да отчита промяната в обстоятелствата, проектът не носи пари, съответно трябва да изплащам от лични спестявания или да разпродавам имущество, което не ми е дошло от баба и дядо, а съм се блъскал 20 години за да придобия.
2. банката отчита промяната в обстоятелствата, спира изискването на вноски за времето на (пак казвам ХИПОТЕТИЧНАТА) война; вноските се възобновяват примерно 2 месеца след приключването на войната (всяка война има край).
Обещавам Ви, че в момента в който ми прехвърлите в банковата сметка достатъчно за да издържам семейството си, или подпишем договор, че Вие ще го издържате, веднага ще спра да търся собствения си интерес и ще започна да се грижа за по-възвишени неща, големи картини и т.н. (Пирамидата на Маслоу). Дотогава ще трябва да си остана заровен в калта!
Какъв съм аз във Вашите очи не ме е грижа. За мен има стойност само мнението на тези, които уважавам и обичам.
Благодаря за линка, който дадохте! Именно той доказва, че въпросът ми всъщност не е лишен нито от логика, нито от здрав разум, щом Законодателят е решил, че трябва да се предвиди подобен институт.

Успех с писателстването, или с измамите!
mazarot
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Апр 2023, 15:44

Ами дайте си сметката де. Нахалник.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 26 Апр 2023, 21:15

Без да Ви се меся в спора, само да припомня.
При доста по-лека ситуация (покрай Ковид) се прие Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и доста неща „отидоха във фризера“!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mazarot » 24 Окт 2023, 16:36

За умниците, които ми се присмиваха!
https://businessnovinite.bg/svjat/centr ... ge_break_1
mazarot
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Окт 2023, 13:45

О, да, мораториум за "цели" 3 месеца. И то на базата на споразумение на израелските банки, а не по силата на някаква правна норма.
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Общи дискусии