начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Fizichesko nasilie ot doveden bashta

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Fizichesko nasilie ot doveden bashta

Мнениеот i.ivanov » 25 Ное 2002, 20:56

Zdraveite, imam dushterq koiato e na 15 godini. Predi 4 godini se razvedohme s bivshata mi sapruga i roditelskite prava nad dushterq mi ostanaha v neq. Sled razvoda mi tq se omuji povtorno i ima pochti 4 godini vtori brak ot koito ima 2 godishen sin. Vtoriq i saprug obache ot blizo godina izvurshva fizichesko i psihichesko nasilie nad dushterq mi. Vuprosat mi e sledniq. Imam li shans da spechelq delo za promqna na roditelski prava pri polojenie che bivshata mi sapruga i vtoriq i muj sa v mnogo po dobro materialno polojenie ot men i ako se stigne do sud shte ima li znachenie mnenieto na dushterq mi, kakto i nujno li e da se izvadi medicinsko svidetelstvo za da se dokaje nasilieto pri polojenie che nqma drugi svideteli osven maika i? Prevaritelno blagodarq na vsichki koito iskat da pomognat.

nai dobri pojelaniq
i.ivanov
Нов потребител

Re: Fizichesko nasilie ot doveden bashta

Мнениеот Анонимен » 25 Ное 2002, 23:03

разказът Ви звучи покартително. Смятам, че при това положение няма защо да се колебаете - действайте и то по-бързо. Изгледи за успех има винаги, стига човек да се захване. Консултирайте се подробно с адвоката си. Желая Ви успех!
Анонимен

Мнениеот Анонимен » 25 Ное 2002, 23:04

Разказът Ви звучи покъртително. Смятам, че при това положение няма защо да се колебаете - действайте и то по-бързо. Изгледи за успех има винаги, стига човек да се захване. Консултирайте се подробно с адвоката си. Желая Ви успех!
Анонимен

Мнениеот Stef » 26 Ное 2002, 11:15

Можете да поискате от съда да промени определените по-рано мерки и да възложи упражняването на родителските права на Вас. Основанието е чл. 106, ал. 5 от Семейния кодекс. Тази норма изисква обстоятелствата да са се променили след постановяване на съдебното решение за развода. От Вашия разказ е очевидно, че това е така. По делото за родителските права съдът задължително ще изслуша и дъщеря Ви, щом е навършила 14 години.
На второ място, физическото насилие във всички случаи е престъпление - дори когато нанася лека телесна повреда на детето, изразяваща се в болка и страдание без разстройство на здравето. Ако е увредено здравето - наказанието за дееца е по-тежко. Предполагам, че в случая става дума за лека телесна повреда със или без разстройство на здравето. В първия случай е добре, ако е възможно, да се извади медицинско от съдебен лекар.
Освен иск за промяна на мерките относно упражняването на родителските права, Вие като законен представител на дъщеря си можете да подадете тъжба до районния съд за извършено престъпление лека телесна повреда - чл. 130, ал. 1 (с разстройство на здравето) или чл. 130, ал. 2 (без разстройство на здравето) от Наказателния кодекс.
Но най-напред - още сега - можете да се обърнете към ръководителя на общинската служба за социално подпомагане, който по административен ред може временно да настани дъщеря Ви при при роднини (баба, дядо), като сезира районния съд за постановяване на постоянно настаняване. Законът говори само за роднини извън семейството, но считам, че по аргумент на по-силното основание детето може да бъде настанено и при Вас.
Дерзайте!
Stef

Мнениеот i.ivanov » 26 Ное 2002, 15:18

Izkluchitelno sum vi blagodaren za pomoshta vi. Blagodarenie na vas pridobih predstava za serioznosta na polojenieto. Otnovo vi blagodarq.

Best Regards
i.ivanov
Нов потребител

Мнениеот annna » 26 Ное 2002, 17:08

Razkazat vi deistvitelno e pokartitelien!

Imate palni osnovania da zavedete delo za ogranichavane na roditelski prava po chl.74 i chl.75 ot SK i posledvashtite gi alinei.Moiat savet e da zavedete dashteria si na sadeben lekar,koito da udostoveri fizicheskoto nasilie izvarsheno nad deteto vi,koeto pak e nakazuemo po NK.
Ne se bavete!Vzemete vazmojno nai-barzite merki.Dori seziraite paralelno s drugite deistvia sozialnata slujba vav vashata obshtina,za da se predpriemat predvaritelni efektivni merki!
Pojelavam vi uspeh!
annna

Мнениеот mau » 28 Яну 2003, 22:50

Лесно е да се дават съвети без да има човек практически опит в делата.Има служба към Общината-Общинска служба за закрила на детето.А ако детето е 14 год. може и то да се оплаче в нея.Медицинското ако не е подкрепено с доказателства -гласни,не е достатъчно като доказателство нито пред граждански нито пред наказателен съд.Да не стане така да водите дела без резултат за вас,освен да доведете до друг резултат савсем да се разстрои детето.
mau
Младши потребител

Мнениеот Илиева » 29 Яну 2003, 01:08

Всичко зависи от това в какво се изразява физическото насилие.
Винаги може да се води дело за промяна на родителските права, но решението зависи и от свидетелските показания. Без свидетели и без потвърждение на обстоятелствата трудно ще се стигне до успех.
Илиева

Мнениеот preslava » 26 Мар 2003, 19:05

Razbira se,4e shte e ot zna4enie mnenieto i v sada.Izvadete medicinsko i osadete tezi izrodi,koito si pozvoliavat da maltretirat taka deteto ti.Kakva e tazi maika????????Nepozvoliavai da se darjat taka s neia zashtoto tia strada mnogo pomogni i da se osvobodi ot tova.Ne iskam da te plasha,no tia e po4ti jena i ti neznaesh tozi mrasnik kakvo oshte shte si pozvoli da i stori.Mislia,4e materialnoto polojenie ne e po-vajno ot tova,koeto sa i storili.Bori se za neia,zashtoto ako ti si premal4ish i nishto ne napravish za neia kak shte ia nau4ish tia da se bori edin den.Izviniavai,4e taka ti govoria,no sam mnogo vazmutena.Ako mojesh si nameri po-dohodna rabota ili izmisli niakakav variant da dokajesh po-visoki dohodi.Mislia,4e shtom se darjat taka s neia ne ia iskat pri tiah.Imash shansove samo se bori.Shte mislia za teb i ti pojelavam uspeh i shtastie.
preslava
Нов потребител

Мнениеот remo » 28 Мар 2003, 04:12

Уважаеми Иванов,

случаят действително е покъртителен и - уви - доста актуален.
Имайки предвид, че все пак се намираме в юридически сайт, мисля, че следва да се абстрахираме от емоциите и да се спрем на фактите.
Те, обаче са доста малко към настоящият момент. Защото, според мен следва да се вземат предвид няколко основни моменти, които не са посочени от Вас:
- поради каква причина и по чия вина е разтрогнат бракът Ви;
- само едно дете ли имате и какви са били мотивите на съда за да предостави родителските права на майката;
- какво е било Вашето отношение към детето през изминалите 4 години;
- тормозът налаган на детето Ви инцидентен ли е или системен;
- коя е причината за този тормоз;
- какви са отношенията в новото семейство;
- тормозът само от страна на пастрокът ли е, или и майката има отношение - и какво е то;
- има ли свидетели - съседи,съученици, учители, приятели - които да потвърдят думите на дъщеря Ви;
- какво е становището на училищният психиатър и въобще информиран ли е за това положение;
- какви са Вашите отношения с дъщеря Ви и съгласна ли е тя да живее при Вас;
- и пр. и пр.;
Морално-емоционалната подкрепа на повечето от колегите преди мен, е нещо много хубаво и ще Ви даде кураж. За да се сборите с действителността обаче, ще Ви е нужно нещо повече - а именно - високо квалифицирана помощ. Съветът ми е да разговаряте с дъщеря си, с комисията към съответната Община, с инспектора ДПС към съответното РПУ, с училищният психиатър, и ако все пак решите, че следва да се намесите, постарайте се да си намерите свестен адвокат, защото сам няма да успеете. И не забравяйте, че Lex.bg винаги може да Ви подкрепи в труден момент! Успех! ;-))))
remo

Мнениеот mkoleva » 07 Апр 2003, 16:39

ucazaemi demo, ve4e po njakolko temi sre6nah va6 komentar i za moe suzalenie ustanovih, 4e njama kakvo pove4e da dobavja. iskreno se zabavljavam s bzaimootno6enijata vi s preslava iiztzalo vi podkrepjam. tova naistina e uridi4eski sait i koito iaska prosto su4uvstvie da se oburne kum prijateli.
va6a mkoleva
mkoleva
Младши потребител

Назад към Семейни казуси