начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот laptop2 » 07 Яну 2017, 16:35

Здравейте,

Ще разкажа съвсем накратко (доколкото е възможно) за казуса, който имам. Собственик съм на апартамент на физически втори (първи жилищен) етаж, под него има магазини. Към апартамента има около 20 кв.м. балкон, включен в описанието на стаите в нотариалния акт, т.е. е собствен, а не е общи части. Преди около 15 години от предишния собственик е бил изграден ламаринен навес с дървени греди и стъкла от лявата и дясната страна, като цялата предна част на балкона е открита и без стъкла. Под балкона се намира заведение, чиято предна стена е на около 40 см навътре от предната стена на балкона и на около 60 см от края на ламаринения покрив.

Проблемът е, че наемателката на заведението се оплаква, че от ламаринения покрив й капе пред вратата и зимно време замръзва. Иска да ме задължи да й изградя отделна козирка над предната фасада или да поставя улук, за да не й капе и замръзва. Улукът според мен не е решение, защото първо голата ламарина не би го понесла като тежест щом се напълни със сняг и второ при заснежаване отново би капало от предния му ръб, а не би се оттичал (впрочем чинно чупя висулките по два пъти на ден, когато се образуват). А собствен навес, който е на нивото на моя под (респ. нейния таван) не мисля, че аз трябва да изграждам.

Накратко въпросите ми са:
- Аз ли трябва да осигуря не-капане зимно време в зоната след 60-ина см от фасадата на заведението?
- Необходимо ли е разрешение от етажната собственост за изграждане на желаната от заведението допълнителна козирка?
- Заведението по-долу ми пречи с безброй неща от типа на задимяване с цигари на банята, падащи билярдни топки по плочки след 22 ч под спалнята ми, периодично слушане на Слави в 1 ч., окупиране на паркоместата пред блока и т.н. (от всичко това основателно е може би само шумът след 22 ч), мога ли да направя нещо по този въпрос, освен да ги дебна и да викам полиция за шум всеки път като нарушават часовите забрани следобед и ноещм?

Не се стискам, просто наемателите на заведението са единствените, които не си платиха ремонта на покрива в блока, преди години разбрах са присвоили касата и т.н., иначе казано са "проблемните" съседи, а никак не обичам да ми правят скандали за глупости. И направя ли това ще почнат още капризи, "ама капе ми върху масите, аз си плащам тротоарно право", "шуми ми климатикът" и т.н.
Т.е. ако можех за малко пари да си реша проблема и да забравя - бих, но това няма да се случи.

Благодаря на всички, включили се с мнение / съвет!
laptop2
Нов потребител

Re: Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот vesii » 21 Яну 2017, 17:30

Е за малко пари няма как да стане.
vesii
Младши потребител

Re: Козирка / улук - кой трябва да го изгради?

Мнениеот laptop2 » 26 Яну 2017, 21:02

Ето това е отговорът, който чаках - благодаря сърдечно!

Стига с иронията, спокойствието струва повече от няколкостотин лева, сега сериозно - направих справка в общината и с единия от архитектите на квартала, не съм длъжен нищо да изграждам или да правя каквото и да е различно от това да си чупя висулките.

Така че, да - в случая не става с малко пари, ами безплатно :P
laptop2
Нов потребител

Назад към Етажна собственост