Здравейте,
Изчетох много по темата за електронните фишове но не видях отговор на моя въпрос. Ако съм пропуснал - моля за извинение.
Въпроса ми е: Има ли давност на електронен фиш за превишена скорост ако не ви е бил връчен?
Дали по долното се тълкува относно моя въпрос или не?
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения,......
След като в този тип фишове се упоменава че има 7 дневен срок за обжалване и 14 за плащане ако не става акт.... след като не ми е връчен - има ли законово основание са се превърне в акт и административно наказателно производство или не?
И как точно времето в този случай може да се тълкува в съответствие със закона?
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
Благодаря предварително за отделеното време.
Светлин
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност на Електронен фиш за превишена скорост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност на Електронен фиш за превишена скорост
Прилага се абсолютната давност от 4 години и половина. Ти как разбра, че имаш издаден ЕФ ?
- kolegat
- Потребител
Чрез приятели в Данъчното.
А мога ли да ви попитам от къде взимате тази цифра 4 и половина години?
А мога ли да ви попитам от къде взимате тази цифра 4 и половина години?
- sfilipov
- Нов потребител
Не, няма.
Но твоя случай май е по-различен...
Но твоя случай май е по-различен...
errare humanum est
-
nikolov__ - Младши потребител
Без да претендирам максимално изчерпателни и задълбочени познания в материята на административното наказване, бих искал да изложа своето мнение.
Щом сте го разбрали от приятели в данъчното, е много вероятно вече да е започнало изпълнението срещу Вас и давността да не може да бъде приложена изобщо. До колко е законосъобразно да започнат изпълнение, без да Ви е връчен фишът, аз не мога да ви кажа със сигурност. Моето лично мнение е, че това е незаконосъобразно, защото е предприето изпълнение, без да Ви се осигури правото на защита, освен ако не сте способствали недобросъвестно за последното. (принципно говоря, не правя никакви инклинации)
П.П. Преди да обърна внимание на "приятели от Данъчното" изписах следното, но тъй като това се касае за момента преди изпълнението, мисля че няма смисъл от него, затова ще го скрия.
Щом сте го разбрали от приятели в данъчното, е много вероятно вече да е започнало изпълнението срещу Вас и давността да не може да бъде приложена изобщо. До колко е законосъобразно да започнат изпълнение, без да Ви е връчен фишът, аз не мога да ви кажа със сигурност. Моето лично мнение е, че това е незаконосъобразно, защото е предприето изпълнение, без да Ви се осигури правото на защита, освен ако не сте способствали недобросъвестно за последното. (принципно говоря, не правя никакви инклинации)
П.П. Преди да обърна внимание на "приятели от Данъчното" изписах следното, но тъй като това се касае за момента преди изпълнението, мисля че няма смисъл от него, затова ще го скрия.
- bvoykov
- Потребител
Когато нарушителят не се намери на посочения от него адрес, наказващият орган отбелязва това върху
наказателното постановление и то се счита за връчено
от деня на отбелязването.
errare humanum est
-
Какъв смисъл влагате в израза - "Когато нарушителя не се намери на посочения от него адрес".
- neutralen
- Активен потребител
Административнонаказващият орган е положил усилия, но не е успял да издири нарушителя на посочения от него адрес за да му връчи лично постановлението.
errare humanum est
-
По смисъла на закона, горецитирания израз означава че лицето не живее на посочения от него адрес и местоживеенето му е неизвестно за наказващия орган.
Иначе по смисъла който влагате, наказващия орган без да е "положил усилия", на всяко НП, или електр.фиш може да си пише, че лицето не е намерено на посочения адрес, без изобщо да ходи да го търси.
Хората обикновено стоят у дома си само вечерно време, а не и през деня за да чакат някой от десетките наказващи органи в тази държава да дойде за да получат някакъв фиш, НП или призовка от съда. Обикновено през деня хората ходят на работа.
Иначе по смисъла който влагате, наказващия орган без да е "положил усилия", на всяко НП, или електр.фиш може да си пише, че лицето не е намерено на посочения адрес, без изобщо да ходи да го търси.
Хората обикновено стоят у дома си само вечерно време, а не и през деня за да чакат някой от десетките наказващи органи в тази държава да дойде за да получат някакъв фиш, НП или призовка от съда. Обикновено през деня хората ходят на работа.
- neutralen
- Активен потребител
nikolov__ написа:Когато нарушителят не се намери на посочения от него адрес, наказващият орган отбелязва това върху
Г-н Николов, аз не съм юрист и за това и зададох въпросите си в този форум, но въпреки това бих искал да ви попитам тогава какъв е смисъла в електроният фиш а и в закона да е изрично упоменато правото ни на възражение....от датата на връчване?
Бихте ли ми цитирали закон който да позволява това?
В моя конкретен случай - аз живея на адреса. С постоянна регистрация. А не съм намерен поради простата прична на всички хора които се мъчат да работят - на работа съм.
- sfilipov
- Нов потребител
Цитираният закон е отново този, в който сте търсили разпоредбите за давността - ЗАНН, само че чл. 58 ал. 2.
По принцип в теорията се приема, че един адм.-наказващ орган трябва да "направи усилия". Предполагам че при едно евентуално оспорване административният орган трябва да докаже, че е положил всички усилия и това може да бъде преценено от съда. От малкото съдебни решения, които съм разглеждал на тази тема, е видно, че има такива моменти. Още повече, Вие не сте направили опит да осуетите връчването. Отвъд принципните положения, не мога да коментирам повече, тъй като не съм запознат изцяло. Както се изказах и по-рано, според мен този ел. фиш е незаконосъобразно връчен. Все пак, невръчването му е предпоставка за допускане за разглеждане от съда, когато поради вината на администрацията сте изгубили правото си да го обжалвате в законно установения срок. Ако нямате как да докажете, че Ви е наложено незаконосъобразно наказание, фишът да съдържа "дефекти", които предполагат неговата отмяна, да сте наказан с глоба в незаконосъобразен размер, или пък да сте извършили нещо, което не сте, не мисля че оспорването само на основание, че не Ви е редовно връчен, ще ви помогне. Това е мое лично мнение, без претенциите да разбирам максимално материята на теория, а камо ли на практика.
По принцип в теорията се приема, че един адм.-наказващ орган трябва да "направи усилия". Предполагам че при едно евентуално оспорване административният орган трябва да докаже, че е положил всички усилия и това може да бъде преценено от съда. От малкото съдебни решения, които съм разглеждал на тази тема, е видно, че има такива моменти. Още повече, Вие не сте направили опит да осуетите връчването. Отвъд принципните положения, не мога да коментирам повече, тъй като не съм запознат изцяло. Както се изказах и по-рано, според мен този ел. фиш е незаконосъобразно връчен. Все пак, невръчването му е предпоставка за допускане за разглеждане от съда, когато поради вината на администрацията сте изгубили правото си да го обжалвате в законно установения срок. Ако нямате как да докажете, че Ви е наложено незаконосъобразно наказание, фишът да съдържа "дефекти", които предполагат неговата отмяна, да сте наказан с глоба в незаконосъобразен размер, или пък да сте извършили нещо, което не сте, не мисля че оспорването само на основание, че не Ви е редовно връчен, ще ви помогне. Това е мое лично мнение, без претенциите да разбирам максимално материята на теория, а камо ли на практика.
- bvoykov
- Потребител
bvoykov написа:Цитираният закон е отново този, в който сте търсили разпоредбите за давността - ЗАНН, само че чл. 58 ал. 2.
Благодаря ви много за разяснението.
Ще ми помогне поне за едно - да не платя цялата сума а само 70% което за съжаление в моя случай въобще не е малко.
А за останалото сте абсолютно прав - когато се стигне до дело основно ще разчитам, че фиш-а не е бил законосъобразно връчен и следователно акт-а е незаконен. А след всичко това - времето за давност е минало... и т.н.
Още веднъж благодаря за отделеното внимание.
- sfilipov
- Нов потребител
Правилото по чл. 58, ал.2 от ЗАНН си важи само за НП, не и за ЕФ - няма такова препращане. ЕФ е приравнен на НП само с оглед правилата за принудително изпълнение на наложената глоба. При ЕФ не се прилагат изобщо правилата от ЗАНН за съставяне на АУАН и издаване на НП, вкл. сроковете по чл. 34 от ЗАНН. Прочем, в ЕФ няма дата на издаване, а само дата на заснемане, която е датата на нарушението. Ако имате изпълнително дело по ДОПК без ЕФ да е бил връчван, то може да се пусне жалба по реда на ЗАНН. Съдът ще прецени дали жалбата е допустима, а това вероятно ще е така, ако липсва доказателство за връчване. На база образуваното дело за оспорване на ЕФ по реда на ЗАНН може да се иска прекратяване на изпълнителното дело по ДОПК, тъй като няма влязъл в сила изпълнителен титул.
- iva_sh
- Потребител
Еф се праща с препоръчано писмо с обратна разписка
- jorko_gt
- Потребител
jorko_gt написа:Еф се праща с препоръчано писмо с обратна разписка
Точно това коментираме с колега в момента. Оказва се, че електронното фишче (снимката) за разлика от НП се връчва по горепосочения начин и се смята за наказателно постановление едва след като е влязъл в сила. Толкова по въпроса за връчването, а относно давността вече ви писах по-горе.
П.П. И въпреки това се е преместил при "вашите приятели от данъчното"
errare humanum est
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|