Здравейте!
Извинявам се предварително, ако подобна тема е дискутирана, но не успях да намеря нищо по този въпрос.
Казусът е следният:
На 09.08.2011 г. имам акт за превишена скорост с отнет контролен талон към СУМПС, а на 18.08.2011 г. излязло наказателно постановление. Впоследствие си направих регистрация в електронния сайт на КАТ, за да проверя глобата и т.н. и видях, че след като въведох данните ми най-долу пишеше: "Платете глобата по еди коя си банкова сметка и след това заповядайте да Ви бъде връчено наказателното постановление".
Според мен, а и не само, надявам се да ме поправите, ако бъркам, от КАТ би трябвало да ми изпратят писмо на постоянния адрес, че имам излязло НП, а не да искат да си платя първо акта и след това да ми го връчват. И до ден днешен от родната полиция нищо не съм получил и смятам след 2-3 седмици да подам молба до началника на отдел "Пътна полиция" към СДВР да ми бъде върнат контролният талон поради изтекла абсолютна давност на основание чл. 82, ал. 3 във връзка с ал. 1, б. а) от ЗАНН.
Та въпросът ми има ли съдебна практика, че съм длъжен аз да си платя акта и след това да ми връчат НП или е логично съдът да разпореди от КАТ да ми върнат контролния талон поради изтекла абсолютна давност?
И също така, ако подам заявление до КАТ ми бъде върнат контролният талон поради изтекла абсолютна давност, те ли са длъжни автоматично да сезират Районния съд и да препратят нещата по компетентност там?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност на акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност на акт
Прочетете ал.2 на чл. 82 и отпосле помислете- имате ли влязъл в сила акт ( НП влиза в сила на 8 ден от връчването), че да е отпочнало течене на сроковете, за които говорите.
Не плащате преди да влезе в сила НП - до тогава нямате годно изпълнително основание.
Не плащате преди да влезе в сила НП - до тогава нямате годно изпълнително основание.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Да, прочел съм го. Т.е. давността тече от 18.08.2011 г., денят в който имам издадено НП. На база на тази дата изхождам от ал. 3 на чл. 82
- nikits
- Младши потребител
Абсолютната давност е четири години и половина.
- kolegat
- Потребител
Не може да е 4,5 г., тъй като в моя случай наказанието е глоба и според чл. 82, ал. 1, б. а) аз се позовавам на чл. 82, ал. 3, където е 3 г. абсолютната давност.
- nikits
- Младши потребител
Давността започва да тече от момента, в който ти връчат НП
Колкото и неправилно да е това. Така, че преди да си вземеш НП, давност няма да започне да тече
Колкото и неправилно да е това. Така, че преди да си вземеш НП, давност няма да започне да тече
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Т.е. в момента в моя случай въобще не е започвал да тече давностен срок ли?! Какъв е смисълът тогава аз да си платя акта, както искат от КАТ, и след това да започне да тече давностен срок за НП ... няма да ме интересува мен тогава възможността да се позовавам на давност, при положение, че съм си платил акта. Нещо не успях да разбера какво имаш предвид
- nikits
- Младши потребител
nikits написа:Т.е. в момента в моя случай въобще не е започвал да тече давностен срок ли?! Какъв е смисълът тогава аз да си платя акта, както искат от КАТ, и след това да започне да тече давностен срок за НП ... няма да ме интересува мен тогава възможността да се позовавам на давност, при положение, че съм си платил акта. Нещо не успях да разбера какво имаш предвид
Не знам какво са ти казали, но преди да ти връчат НП-то, няма как да си платиш глобата, най-просто, защото не би могъл да знаеш каква е. В НП-то пише какво е наказанието. Кой, какво и защо ти е казал не е меродавно. Аз мога да ти кажа, че дължиш 23476234 лева - плати ги де
Отиваш на 15-то гише в КАТ, взимаш си НП-то, там ти казват къде да платиш. Ако искаш плащаш, ако искаш чакаш 2 години и 8 дни до изтичане на давноста на НП-то. Ако искаш пишеш шаблонна жалба и я внасяш задължително с вх. номер на 19-то гише и чакаш административен съд да се произнесе - дали ще отмени, или потвърди НП-то.
Ако обжалваш нп-то, имаш право да караш, като на самото НП, ще ти закачат и входящия номер. То ще ти върши работа вместо синия талон.
Станах член на БАС , заради моите проблеми с КАТ и съм до болка вече запознат с процедурите
-
chinchilla - Потребител
В електронния сайт на КАТ също ми пишеше глобата каква е, а и аз проверих в ЗДвП, т.к. не съм се съобразил с пътен знак. Та именно в този сайт, както по-горе съм написал, пишеше, че ПЪРВО трябва да си платя акта, което е странното в случая, за да ми връчат едва тогава НП. Информацията е изцяло от сайта на КАТ.
- nikits
- Младши потребител
Ако има някакви изменения през последните 40-тина дни, тогава може. Иначе, нека всъщност се изкаже някой от системата, или който има ежедневен допир до нея
-
chinchilla - Потребител
Благодаря за разясненията, chinchilla. Т.е. сега излиза, че както каза, аз трябва да ида до КАТ да си взема НП-то и ако не реша да го плащам от деня, в който съм си го взел ли да чакам 3 години, за да мога да се позова на чл. 82, ал. 3 от ЗАНН, при положение, че вече са минали 3 години откакто ми е съставен и актът, и че една седмица по-късно имам и издадено НП? Моля наистина някой запознат с материята да сподели в моя случай въобще започвала ли е да тече давност или не?
Иначе това е доста странно, което правят от КАТ. Те вече трета година не са ми изпратили препис от НП, каквато е законовата разпоредба на чл. 58, ал. 1 от ЗАНН и накрая ще се окаже, че то давността дори не е започвала да тече, а в същото време си слагат някакви щуротии в електронния им сайт, който дори вече не работи, че аз трябва първо да си платя акта и те след това да ми връчат НП!?!
Иначе това е доста странно, което правят от КАТ. Те вече трета година не са ми изпратили препис от НП, каквато е законовата разпоредба на чл. 58, ал. 1 от ЗАНН и накрая ще се окаже, че то давността дори не е започвала да тече, а в същото време си слагат някакви щуротии в електронния им сайт, който дори вече не работи, че аз трябва първо да си платя акта и те след това да ми връчат НП!?!
- nikits
- Младши потребител
Здравеите
беше ми съставен акт за за нарушение от органите на КАТ преди малко повече от месец,но все още не съм получил наказателното постановление.Исках да знам какъв е срока за издаването му и какви може да са последствията след обжалването му евентуално след като бъде издадено.
Тъй като очаквам голям акт също бих искал да знам има ли вероятност да заплатя и разходите на полицията по делото.
Благодаря предварително.
беше ми съставен акт за за нарушение от органите на КАТ преди малко повече от месец,но все още не съм получил наказателното постановление.Исках да знам какъв е срока за издаването му и какви може да са последствията след обжалването му евентуално след като бъде издадено.
Тъй като очаквам голям акт също бих искал да знам има ли вероятност да заплатя и разходите на полицията по делото.
Благодаря предварително.
- miroslav22
- Нов потребител
Шест месеца от датата на съставяне на АУАН.
- temida_m
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|