- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Потърсих услугите на посредническа фирма за да закупя жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: потърсих услугите на посредническа фирма за да закупя жи
Не,за мен нямаше копие.Аз дори не съм искал,защото брокера не спомена думата "договор".Каза,че документа е за нейните шефове.И както писах по-горе,другия подпис под "договора",е на лице,което нито съм чувал,нито виждал.......Колкото до документа,това е и моята идея-какъв касов бон или фактура ще ми дадат и за каква услуга.Един -единствен път съм бил в офиса и там говорихме само общи приказки-нито думичка за комисион и проценти.Или за неустоики.Нищо.
- raymon
- Младши потребител
Re: потърсих услугите на посредническа фирма за да закупя жи
Прочетох темата с интерес и внимателно, но не можах да рзбера дали имате други аргументи срещу договора освен това кога и къде сте го подписали. Надявам се, че колегата, която сте ангажирали е направила нещо повече от това да преразкаже твърденията Ви от форума в отговора на исковата молба. Ако не го е сторила, то тогава, това което мога да Ви посъветвам е да си приготивите сумата, която търсят от Вас плюс лихви и разноските, които са направили. Аргументите, които сте изложили никой нормален съд не би възприел.
- toros
- Нов потребител
Re: Потърсих услугите на посредническа фирма за да закупя жи
На мен също ми е интересно как се е развил казусът и ще помоля питащата, ако още чете тук, да публикува кратка информация какво се случва.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Здравейте.Питащият е мъж/само за сведение /.Сега за казуса:РС ме осъди да платя комисиона,без неустойката.Съдебни разходи делим на 1/3 за мен,2/3 за тях.Обжалвах решението/аз го получих на 14 декември,а ишците са били доста време неоткриваеми-на 5 януари/Това го казвам между другото.Председателя на РС се кълнеше,че е съвсем случайно.Оригиналният документ така и не беше представен /съдията не разреши/.Свидетелските показания на продавача не бяха взети впредвид.И в края на краищата сезирах прокуратурата за документна измама,като изрично подчертах,че ако имах екземпляр от т.нар.договор или поне да знаех,че има такъв,никога не бих извършил сделката.В самия документ има точка която пише,че,"За забава при изпълнението на задължението за плащане,клиента дължи на посредника неустойка 0,5% върху стойността на всеки ден забавяне и за цялостно неизпълнение им дължа още 10% от продажната цена и че нямам никакви никакви претенции,че "уговорената"неустойка е прекомерна".Трябва да съм .............,за да знам за тия "УГОВОРКИ" и пак да се навра в шамарите.Следователя дори се пошегува,че били "свестни".Като нищо може ли и след година или повече да си предявят претенциите и тогава щяха да претендират за много по=голяма сума/за да не бъда разбран грешно,каза го през смях/
- raymon
- Младши потребител
Не разчитайте твърде много на прокуратурата в случая - като нищо да решат да ви минат по лесната лайсна - "Касае се за граждански (договорни) правоотношения, няма данни за извършено престъпление", при което пак се връщате в изходна позиция.
Само ще ви намекна, че вече има и малко положителна практика за почти идентичен на вашия случай. Говорете с адвоката си да потърси.
Само ще ви намекна, че вече има и малко положителна практика за почти идентичен на вашия случай. Говорете с адвоката си да потърси.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Много смешна тема, да ме прощавате. Какво толкова има да се пише и да се пените срещу посредниците? Адвокатите често ненавиждат брокерите на недвижими имоти, никога няма да резбера докрай защо. Завист ли има за "големите и лесни" пари, нещо друго ли............ А иначе браво на районния съдия.
Що се касае до питащия: Завели ли са го на продавания апартамент - завели са го. Прескочил ли ги е - прекочил ги е. За това, че са му се обадили, да го разправя на шапката ми. На никого не му е приятно да не му плащат за труда. И, ако някой не ми плати за извършена услуга, въобще не ми пука дали има син студент или разни други подобни глупости.
Що се касае до питащия: Завели ли са го на продавания апартамент - завели са го. Прескочил ли ги е - прекочил ги е. За това, че са му се обадили, да го разправя на шапката ми. На никого не му е приятно да не му плащат за труда. И, ако някой не ми плати за извършена услуга, въобще не ми пука дали има син студент или разни други подобни глупости.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:Адвокатите често ненавиждат брокерите на недвижими имоти, никога няма да резбера докрай защо. Завист ли има за "големите и лесни" пари, нещо друго ли............
Уважаема Баракуда,
Сънрайз, по-назад е отговорила по същество на първата част от въпроса ви. Присъединявам се изцяло към нейното мнение, като мога да добавя още 10-тина примера от моята практика, кой от кой по-безумни, но понеже някои лица и събития има риск да се припознаят в написаното от мен, ще оставя само това, което колегата Сънрайз е написала:
sunrise написа:...Иначе за КЗП и КЗК съм абсолютно съгласна. Освен тлъстите комисионни за нищо,а най-често и за огромна каша, която забъркват, създават лош имидж и на други. Например:Изчисляват такси и данъци така, че хората остават с убеждението, че нотариусът например е мошеник от класа, щото им е прибрал сума пари над тарифите. Само дето тези пари ги плащат на посредника предварително и нотариуса хабер си няма. След като за какво ли не има строги изисквания за образование и стаж, крайно време е да се регулира и този бранш и агенция да откриват само лица със съответното образование.Иначе и там се намират свестни хора, но покрай останалите не могат да работят нормално.
Няма дори да започвам да изброявам как съвсем умишлено и съзнателно т.нар. брокери въвеждат в заблуждение или откровено лъжат и двете страни по една сделка, без ни най-малко да се интересуват от резултата, а с единствената цел колкото може по-скоро да си гепят хонорара и да оставят на*каните бакии на страните, които задължително след това трябва да се обърнат и към адвокат, за да се оправят.
Ако адвокат си позволи така да натресе доверителя си в тинята, той носи после професионална отговорност и рискува да отнесе дисциплинарно наказание, най-тежките от които е, да го лишат от право да практикува професията си.
Каква отговорност носи брокера? Точно никаква! А той е на*рал най-големите...., които после адвокатът трябва да върви след него и да бърше.
Примери: предлагат имоти, които са възбранени - лъжейки лековерни хорица, че всичко е наред. Забравят да споменат обаче, че има едно ЧСИ, което може да оплеска малко продажбата, ама нищо - той хонорарът е важен, не самата продажба.
Предлагат имоти с учредено право на ползване на стари и болни хора, за които не е осигурено съгласие на правоползващия се да се продаде имота - хич дори не знаели, че трябвало такова съгласие, щом собственик бил сина на въпросната баба или дядо!
Примери мога да дам много и все идиотски, за съжаление.
Идеята ми е, че докато няма контрол и ценз за тази дейност, брокерите са само едни пиявици на пазара и от тях ползите (в повечето случаи) са далеч по-малко, отколкото вредите, които причиняват с действията си.
Единици са наистина тези, които се опитват да си вършат съвестно работата. Но покрай многото гнилоч, върху тях също се изсипват доволни количества от народната любов.
КЗК и КЗП вече са сезирани с жалби по въпроса, чакаме развитие.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
barakuda написа:........... Какво толкова има да се пише и да се пените срещу посредниците? Адвокатите често ненавиждат брокерите на недвижими имоти, никога няма да резбера докрай защо. Завист ли има за "големите и лесни" пари, нещо друго ли..
Простено ти е.
Не е завист, защото не зяпам в чуждата паница ( няма пречка всеки адвокат да има АНИ- налЕ!), а въпрос на почтеност, според мен. Никой нямаше да се пеняви срещу т.н. посредници, ако си вършеха работата точно, но не може да отречете, че до каквото са се докоснали- всичко е проблемно отпосле.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Не ги бива тези агенции. Наскоро се доверих на една такава да ми търсят апартамент под наем, тъй като съм доста зает и нямам време да се занимавам. Предлагаха ми само боклуци, в които не би живял нормален човек, а искаха сериозни наеми. По едно време се намери един апартамент, който ми хареса. Отиваме да сключваме договор. Имат юрисконсулт на трудов договор при тях. Написан договора с моите данни и данните на собственичката. Прегледах го - пълни глупости вътре. Половината членове от договора противоречаха на ЗЗД. Поисках документ за собственост на имота. Хъката-мъката - имота се оказа на дъщерята на въпросната баба - уж собственик. После се присети бабето, че имала пълномощно, което естествено не ми беше представено. Поисках удостоверение за тежести, дори и да е за моя сметка и взеха да ме гледат странно. Абе откъсани елементи са тези агенции.
И да допълня - с тези от агенцията от време на време пием бира заедно. Като им казах, че не ги бива за тая работа, се разсърдиха.
И да допълня - с тези от агенцията от време на време пием бира заедно. Като им казах, че не ги бива за тая работа, се разсърдиха.
- vaskovasko
- Потребител
Мисля, че достатъчно красноречиво и категорично дава отговор на всички въпроси, поставени в темата.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
vaskovasko написа:Не ги бива тези агенции. Наскоро се доверих на една такава да ми търсят апартамент под наем, тъй като съм доста зает и нямам време да се занимавам. Предлагаха ми само боклуци, в които не би живял нормален човек, а искаха сериозни наеми. По едно време се намери един апартамент, който ми хареса. Отиваме да сключваме договор. Имат юрисконсулт на трудов договор при тях. Написан договора с моите данни и данните на собственичката. Прегледах го - пълни глупости вътре. Половината членове от договора противоречаха на ЗЗД. Поисках документ за собственост на имота. Хъката-мъката - имота се оказа на дъщерята на въпросната баба - уж собственик. После се присети бабето, че имала пълномощно, което естествено не ми беше представено. Поисках удостоверение за тежести, дори и да е за моя сметка и взеха да ме гледат странно. Абе откъсани елементи са тези агенции.
Тук е идейно да се спомене коя е агенцията, да я заобикаляме ..
- lanfear
- Потребител
barakuda: "..........никога няма да резбера докрай защо." .....Може би защото в главата ти е много празно.Стана ми ясно ,какъв си юрист/ако си,де/....А ,между другото,това дело ще го спечеля,защото ,за радост,не всички съдии са с твоя акъл.
- raymon
- Младши потребител
Само така, raymon! Ако не спечелиш на 1 инстанция, обжалвай - не се знае какви пропуски ще е насътворил първоинстанционния съд и може решението му да падне на 2 инстанция.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Жалко е, че всички съдии не са с моя акъл. Но и съсем без акъл не са, та ще помолим да ни държиш в течение.
- barakuda
- Потребител
Добре, че повечето съдии не са на твоя акъл, ами преценяват фактите според достоверността им и според представените доказателства, ръководейки се от вътрешното си убеждение.
Ако бяха с твоя акъл, по-добре да го закриват съда - ищецът винаги ще е прав и толкоз.
Ако бяха с твоя акъл, по-добре да го закриват съда - ищецът винаги ще е прав и толкоз.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Извън основната тема:
Изводите, от частното към общото, НИКОГА не са вярни. Разсъждавайки по този начин, всички ще 'излезем' маскари. Лоши примери има навсякъде.
п.п. Не съм защитник на АНИ, но някак не мога да си обясня съществуването им, ако са толкова ненужни и 'лоши'.
п.п.п. Авторът на темата е малко самонадеян. Дали ще спечели делото, дори докладчикът не знае все още..
Изводите, от частното към общото, НИКОГА не са вярни. Разсъждавайки по този начин, всички ще 'излезем' маскари. Лоши примери има навсякъде.
п.п. Не съм защитник на АНИ, но някак не мога да си обясня съществуването им, ако са толкова ненужни и 'лоши'.
п.п.п. Авторът на темата е малко самонадеян. Дали ще спечели делото, дори докладчикът не знае все още..
- n_ikito
- Активен потребител
Самонадеян????Може би....Надявам се да случа на СЪДИЯ, а не на дребна душица като районния съдия Л.Г.Не е нормално да си запушиш ушите за свидетелски показания,да се осланяш на някакъв договор,който дори и не си му видял оригинала.Да не проумееш ,че при тия идотски точки в договора,да го имаш/или поне видял/,прочетеш и да го нарушиш си е пълна простотия.Една от точките е,че след като съм подписал,дори и мой роднина или сват до четвърта линия да закупи имота,аз им дължа комисион.Друга точка е за неустойката ,която е фиксирана на 10% от сумата.Т,е.още 5 бона отгоре да им дължа./но те не били толкова алчни и затова претендирали само за част от тая неустойка.да се разплачеш от умиление,че има още такива добри хорица/.ПО техни думи аз съм прочел тия неща и въпреки това съм решил,че съм недосегаем........И един въпрос:Аз ли трябва да търся прокуратурата или следователя по сигнала за измама или трябва да чакам те да се обадят.Трябва ли да се спомене за сигнала на обжалването/02.04/
- raymon
- Младши потребител
Не че харесвам агенциите, ама проблемът е Ваш, а не техен. Нормално е ,човек да чете какво подписва. Ако не докажете ,че подписът не е Ваш, нямате големи шансове. Доколко нормален човек би подписал договора, не е основание за съда.
- sunrise
- Активен потребител
Претенциите ми не са ,че подписа не е мой/не съм видял оригинала/,а по начина по който е подписано.Брокерката имаше достатъчно време да ми даде да подпиша в апартамента,но си избра това да стане след огледа,на улицата,тропайки,че има и други задачи.Ако го бях прочел това нещо/договора/сега нямаше да коментираме.Просто щях да си го прибера
- raymon
- Младши потребител
Тя заплаши ли Ви , насочи ли оръжие към Вас? Ако не е, нямате шанс. "Подписах, щото бързаше", няма как да мине в съда, уверявам Ви. Древните римляни са казали :"Правото брани бдящите, а не спящите".
- sunrise
- Активен потребител
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|