- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!
Здравейте,
Казуса ми е следния:
2011-та година закупих на "зелено" апартамент, който е платен на 100% и имам нотариален акт за него.
Преди около година и нещо строителя спря строежа на обекта и от тогава ни мотае.
При последната проверка се оказа, че ситуацията му е плачевна и банката му е запорирала обекта и дори ги е дала на частен съдебен изпълнител за продажба.
До колкото успях да намеря, са пуснати за продажба 4 от апартаментите в блока в края на миналата година.
Въпроса ми е следния, какво бихте ме посъветвали да направя в този случай и изобщо какви са ми опциите?
Предварително благодаря!
Казуса ми е следния:
2011-та година закупих на "зелено" апартамент, който е платен на 100% и имам нотариален акт за него.
Преди около година и нещо строителя спря строежа на обекта и от тогава ни мотае.
При последната проверка се оказа, че ситуацията му е плачевна и банката му е запорирала обекта и дори ги е дала на частен съдебен изпълнител за продажба.
До колкото успях да намеря, са пуснати за продажба 4 от апартаментите в блока в края на миналата година.
Въпроса ми е следния, какво бихте ме посъветвали да направя в този случай и изобщо какви са ми опциите?
Предварително благодаря!
- elinos
- Нов потребител
Re: Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!
В нотариалния акт какво пише?
- lanfear
- Потребител
Позната схема, явно за съжаление все още работеща!
Така, първо с предварителен договор ли сте или сте получили НА ? Прехвърлено ли ви е правото на строеж? в случай, че имате НА не сте в най-лошата хипотеза.
В която и да е хипотеза две са пътечките:
1. Сигнал до прокуратурата /хвърляте боб, ако откажат образуване, обжалвате до безкрай/
2. Гражданско дело /разваляне на договор, обявяване на предварителен в окончателен - печелите, вадите ИЛ и си чакате на опашка/
3. След няколко години процедури в най - лошия случай сте готов за жалба в Страсбург.
3. организирате се с останалите купувачи, договаряте с банката, вкарвате още средства и довършвате сградата
Пишете къде е строежа, коя е фирмата изпълнител и банката.
ПС: вижте лични
Така, първо с предварителен договор ли сте или сте получили НА ? Прехвърлено ли ви е правото на строеж? в случай, че имате НА не сте в най-лошата хипотеза.
В която и да е хипотеза две са пътечките:
1. Сигнал до прокуратурата /хвърляте боб, ако откажат образуване, обжалвате до безкрай/
2. Гражданско дело /разваляне на договор, обявяване на предварителен в окончателен - печелите, вадите ИЛ и си чакате на опашка/
3. След няколко години процедури в най - лошия случай сте готов за жалба в Страсбург.
3. организирате се с останалите купувачи, договаряте с банката, вкарвате още средства и довършвате сградата
Пишете къде е строежа, коя е фирмата изпълнител и банката.
ПС: вижте лични
- elgeor
- Младши потребител
Благодаря за мненията!
Какво по-точно трябва да гледам?
Ще се пробвам да се свържа със частния съдебен изпълнител, да проверя дали може да ми даде информация дали са продадени въпросните апартаменти и дали имат информация какво смята да предприеме банката.
Някакви съвети как мога да издиря другите собственици в блока?
lanfear написа:В нотариалния акт какво пише?
Какво по-точно трябва да гледам?
Ще се пробвам да се свържа със частния съдебен изпълнител, да проверя дали може да ми даде информация дали са продадени въпросните апартаменти и дали имат информация какво смята да предприеме банката.
Някакви съвети как мога да издиря другите собственици в блока?
- elinos
- Нов потребител
Отиди в Търговския регистър и провери дали има производство по несъстоятелност срещу фирмата на строителя, това е основното в момента.
- ivanov_p
- Активен потребител
Задължително ти трябва ти адвокат. Трябва да се провери имотното състояние на фирмата и ако има активи следва обезпечение и дело. Ако няма пиеш една студена вода и се сърдиш сам на себе си, че не си ползвал юрист, преди да платиш. Съдия-изпълнителя ти е конкуренция, т.е. враг в случая, по добре не ходи при него
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
И, ако беше платил с юрист, това как щеше да го защити при фалит на строителя? Има стотици хиляди сделки на зелено, които са завършили успешно. Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.
- barakuda
- Потребител
.... Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.
Сори за off topic-а, но нека те открехна защо препоръките най-често са към адвокат.
Ще ти изтъкна една единствена простичка причина най-малкото, защото тези лица "врат и кипят" в процеса. Или казано още по-простичко, тези лица освен, че имат юридическия ценз, притежават и адвокатска правоспособност.
Важното е вЪпроситлят да намери точния адвокат занимаващ се с материята. ДА, ама НЕ. Тези любезни вЪпросители считат, че като поставят тема във форума, въпросът им моменталически е решен. Дълбоко погрешно очакване.
-
Melly - Старши потребител
„ Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.“
Ауууу страшно! Така се получава, то е същото като да отидете на лекар. Защо да си губите време за една настинка, може и да не изтеглите късата клечка и да не развиете бронхопневмония! Въпрос на късмет!
И не знам колко опити имате с подобни казуси, barakuda, но аз все още не съм срещал строители които наистина да са фалирали, но има много чийто близки живеят в разкош, а ООД - то е с капитал от 5000 лв. и много задължения. А тези „фалирали инвеститори“ разчитат именно на това, че хората се чувстват толкова „прецакани“, че не им се дават пари за адвокати и няколко годинки се чудят какво да правят и накрая опс, давността изтече, здраве да е! И тогава не адвокат, ами и Господ не може да ги спаси!
Та по отношение на бизнеса - клон на правото - търговско! Та в търговския закон пише кои са търговски сделки и кои не, та и от там сделки по търговски закон и по ЗЗД. Но това е информация за разбиращи
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.“
Ауууу страшно! Така се получава, то е същото като да отидете на лекар. Защо да си губите време за една настинка, може и да не изтеглите късата клечка и да не развиете бронхопневмония! Въпрос на късмет!
И не знам колко опити имате с подобни казуси, barakuda, но аз все още не съм срещал строители които наистина да са фалирали, но има много чийто близки живеят в разкош, а ООД - то е с капитал от 5000 лв. и много задължения. А тези „фалирали инвеститори“ разчитат именно на това, че хората се чувстват толкова „прецакани“, че не им се дават пари за адвокати и няколко годинки се чудят какво да правят и накрая опс, давността изтече, здраве да е! И тогава не адвокат, ами и Господ не може да ги спаси!
Та по отношение на бизнеса - клон на правото - търговско! Та в търговския закон пише кои са търговски сделки и кои не, та и от там сделки по търговски закон и по ЗЗД. Но това е информация за разбиращи
- elgeor
- Младши потребител
barakuda написа:И, ако беше платил с юрист, това как щеше да го защити при фалит на строителя? Има стотици хиляди сделки на зелено, които са завършили успешно. Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
По малоумно нещо не беше писано. Договарял съм лична солидарна отговорност на управителя на фирмата, заплащане съобразно завършеното и ипотека в полза на купувача. Като се дават толкова пари, по-добре да не се спестява точно от адвокатски хонорар.
Ама щом не ти трябва адвокат се оправдавай с размера на клечките.
- kdkrastev1234
- Потребител
Без съмнение такива благини може да бъдат договорени, но в сериозна фирма ще ти покажат вратата на мига.
- barakuda
- Потребител
Баракуда,
Ако ти си ми посредника в подобна сделка и ми дадеш такъв съвет, аз ще ти покажа вратата на мига. И комисионна ще видиш през крив макарон.
Ако ти си ми посредника в подобна сделка и ми дадеш такъв съвет, аз ще ти покажа вратата на мига. И комисионна ще видиш през крив макарон.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
barakuda написа:Без съмнение такива благини може да бъдат договорени, но в сериозна фирма ще ти покажат вратата на мига.
Защо мнението от еволюира от "адвокат не може да му се помогне", до "ама те няма да се съгласят" ? Ако някой изначално бяга от обезпеченията, значи или сам не си вярва, или не ти мисли доброто. Аз на толкова "сериозна фирма" не бих дал пари.
- kdkrastev1234
- Потребител
Нямате много опит в бизнеса, види се. В реалния живот нещата не се случват като в теорията, а "отворените" адвокати са провалили много сделки, които иначе биха били сключени и изпълнени съвсем нормално.
Ако аз съм управител и собственик на една фирма с история, която, да речем, строи в момента два-три блока с общо 50-60 апартамента, познай кога на всеки купувач ще му дам лична гаранция и ще му учредявам ипотека, и ще го търпя да ми обяснява колко е велик с неговите пари за един апартамент, а аз какъв съм мошеник и прочие. Още по малко бих изтърпял още по-великия му адвокат. А ако някой такъв се съгласи, то това точно би било индиция, че нещо не е наред, защото подобни ходове не са нормални; означават, че човека е готов на всичко, за да вземе парите. Виждал съм ги такива и компетентната правна помощ не е пречка да и-----ш супата.
Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.
Ако аз съм управител и собственик на една фирма с история, която, да речем, строи в момента два-три блока с общо 50-60 апартамента, познай кога на всеки купувач ще му дам лична гаранция и ще му учредявам ипотека, и ще го търпя да ми обяснява колко е велик с неговите пари за един апартамент, а аз какъв съм мошеник и прочие. Още по малко бих изтърпял още по-великия му адвокат. А ако някой такъв се съгласи, то това точно би било индиция, че нещо не е наред, защото подобни ходове не са нормални; означават, че човека е готов на всичко, за да вземе парите. Виждал съм ги такива и компетентната правна помощ не е пречка да и-----ш супата.
Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:Нямате много опит в бизнеса, види се. В реалния живот нещата не се случват като в теорията, а "отворените" адвокати са провалили много сделки, които иначе биха били сключени и изпълнени съвсем нормално.
+1 Бих подкрепил този сценарий с личен опит. Следващия път беше без адвокат и всичко мина благополучно.
- fbr65
- Потребител
fbr65 написа:+1 Бих подкрепил този сценарий с личен опит. Следващия път беше без адвокат и всичко мина благополучно.
Т.е. съвета към започналия темата е "опитай пак" ?
- kdkrastev1234
- Потребител
barakuda написа: Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.
Ето го съвета. Не ми приписвайте неща които не съм изказал ,а подтикват четящите към необосновани очаквания.
- fbr65
- Потребител
Е затова съм съгласен - няма панацея. Дори и със застраховка, е много вероятно пак да трябва да се съдиш, само че със застрахователя. Но пък и да купиш цял имот без консултация, не е за препоръчване.
- kdkrastev1234
- Потребител
barakuda е споменал думата застраховка в друг смисъл, ама хайде, както и да е.
- fbr65
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|