начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за Право на Безвъзмездно Ползуване в Имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за Право на Безвъзмездно Ползуване в Имот

Мнениеот argus4vv » 14 Фев 2014, 17:56

Здравейте,

Имам въпрос по повод следното положение:

В момента, майка ми и аз живеем в апартамент, който принадлежеше на майка ми и нейната майка. Преди няколко години, този имот бе продаден, като същевременно майка ми и баба ми си запазиха правото на ползуване в имота, безвъзмездно докато са живи.

След скорошната смърт на баба ми, разбрахме че апартаментът е бил продаден от оригиналния купувач на трето лице, но в новия нотариален акт е вписано само правото на баба ми за ползуване, а никъде не е споменато правото на майка ми за ползуване в имота. Някакси са я прескочили, тъй като ни го имаме оригиналния документ, където е вписано нейното право.

В този нов нотариален акт, е написано че имота трябва да бъде освободен в 50 дневен срок. Може ли да бъде майка ми изгонена? Има ли мерки, които трябва да предприемем (например съдебни), или да чакаме да дойдат със съдия-изпълнител и да им покажем документа?

Благодаря ви предварително.
argus4vv
Нов потребител

Re: Въпрос за Право на Безвъзмездно Ползуване в Имот

Мнениеот ivanov_p » 14 Фев 2014, 19:36

Трябва да проверите какво пише в партидата на имота.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот argus4vv » 14 Фев 2014, 20:22

ivanov_p написа:Трябва да проверите какво пише в партидата на имота.

Благодаря ти за отговора, ivanov_p.

Можеш ли да ми кажеш какво точно е партида на имот и как да проверя?
argus4vv
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Фев 2014, 20:39

Ативаш в агенцията по вписвания и казваш ЕГН-то на бабата или майката и там вадят разпечатка. Може да се консултираш с някой мотащ се там адвокат и да му платиш да провери нещата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот argus4vv » 14 Фев 2014, 21:44

ivanov_p написа:Ативаш в агенцията по вписвания и казваш ЕГН-то на бабата или майката и там вадят разпечатка. Може да се консултираш с някой мотащ се там адвокат и да му платиш да провери нещата.

Благодаря ти отново, ivanov_p

Всъщност, майка ми вече отиде с адвокат до агенцията по вписванията, и от там извадиха разпечатка на нотариалният акт за първата продажба (когато майка ми си продава нейната част от имота). За това ли става въпрос?

Разпечатката е идентична с оригинала, който е у нас, и в нея пише, че майка ми "си запазва правото на ползуване в имота безвъзмездно докато е жива."
argus4vv
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Фев 2014, 22:15

Ами адвокатска работа, както обикновенно недовършена.
Трябва да се види какво е е вписано по нейното ЕГН. Там излиза разпечатка на сделките, с тежести и всички вписвания, като изрично трябва да е отразено и правото на ползване. Отиваш в агенцията и питаш къде може да направиш праверка по ЕГН, казваш го, проверяват и според броят на страниците ти казват колко да платиш, плащаш и ти дават разпечатката.
Друг вариант е да отидеш при нотариус, да му платиш за консултация, той ще го провери от неговия копм. и ще ти каже, но първо питай колко струва, да не те одрусат все едно продаваш Черно море.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот argus4vv » 14 Фев 2014, 22:55

ivanov_p написа:Ами адвокатска работа, както обикновенно недовършена.

Аха, значи е непълно това, което сме направили.

Значи, трябва да отидем в агенцията по вписванията, и да питаме къде може да направим проверка по ЕГН (на майка ми) за разпечатка на всички вписвания?
argus4vv
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 15 Фев 2014, 16:23

Правото на ползване не се е погасило поради факта, че е пропуснато в нотариалния акт!!! Адвокатът трябва да Ви е информирал. Не четете глупостите, писани по-нагоре!
Третото лице, приобретател на имота, го е купил на своя отговорност с ползвател вътре и никой не може да ви изгони от там. На този етап не е необходимо нищо да предприемате, чакайте. Ако спрямо Вас бъдат предявени някакви претенции- съдебен изпълнител, искова молба, не отлагайте и веднага при адвокат.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Фев 2014, 17:54

Да, трябва да отидеш в АП и да се наредиш на гишето и да поискаш разпечатка по ЕГН (по народно му )или да се направиш на тежкар и авторитетно да кажеш: "Справка по лице, относно вписвания, отбелязвания и заличавания по персоналната партида на....", като ще платиш 5 лв. ДТ и ще загубишза два часа.
Естествено може да отидеш и при адвокат, който ще ти вземе нови 200 лв. за да ти извади препис от НА, който не ти въпши никаква работа. Освен парите ще загубиш и две седмици, догато се накани да отиде до АП, плюс 5 лв. ДТ такса.
Може и да не направиш нищо и да чакаш, като на всяко позвъняване на вратата или при белване нещо в пощата сърцето ще ти се обръща, както и на майка ти, но не си струва за 5 лв. и два часа.
Иначе е възможно да е пропуснато едно от две неща - във втория НА да е не отразено правото на ползване, което не променя нещата и не те интересува, но което те интересува е другия възможен пропуск - да не е направено вписването на правото на ползване при първия нот акт, грешка, която става рядко, но става.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 15 Фев 2014, 18:37

От 07.02.2014г. АВ има нови държавни такси ( честито на фирмаджиите)- виж тук http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=82553
Горното- за сведение!
Второ: абсолютно съм съгласна с написаното от Беби!
Трето: не знам що за адвокат си иванов, но тея генерални изводи ( адвокатска му работа, както обикновено недовършена) дразнят, както би те подразнило, ако напиша- юзър, с пропуски в знанията, но с мнение по всеки въпрос пуснат тук.
Четвърто: питащия си има адвокат, който трябва да му е обяснил нормата на чл. 59 ЗС и че нямат никаква стойност за ползвател с ВПП тея вписвания в НА( прави впечатление, че в тези официални документи се списват к`ви ли не щуротии, за което вина носи нотариуса, изповядал сделката).
Пето: мога да се обзаложа, че новия купувач няма да предприеме нищо по отношение ползвателката с ВПП, ако е умен, ако не- ще плаща, но няма да постигне това, което иска( напускане на имота).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Фев 2014, 10:55

Аз се опитах да определя "свършеното" от адвоката в най-мека форма. Не работя като адвокат и съм го казвал много пъти, но в нашата работа такава грешка се плаща с много пари. Няма никакво значение какво е писано в нот. акт, а какво е вписано по партидата и тя трябва да се провери. Стават грешки, но дадено действие е "грешка", защото някой трябва да го плати. Какво правим, ако правото на майката не е вписано?
Дори всичко да е точно с вписванията, налице е конкретно действие за изваждане на майката. Хората работещи в тази ниша не са случайни и работят там защото номерата им минават. Те са силната страна, не една възрастна жена с адвокат до нея.
"В този нов нотариален акт, е написано че имота трябва да бъде освободен в 50 дневен срок". Това какво означава и какви последствия може да породи?

Възможно е нещата да са най-обикновени и купувачите да са нормални граждани, дано е така, но е малко вероятно. За всичко друго трябват бързи и активни действия.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Фев 2014, 11:47

ivanov_p написа: Няма никакво значение какво е писано в нот. акт, а какво е вписано по партидата и тя трябва да се провери. Стават грешки, но дадено действие е "грешка", защото някой трябва да го плати. Какво правим, ако правото на майката не е вписано?

Точно обратното! :idea: Законодателя е дал превес на хартията, разбирай съдържанието на подвързания НА в АВ. Ако има разминаване, между азбучници, персонални партиди, ИКАРи и т.н. , АВ отговаря. Ако в подвързания акт има клауза за запазване...няма от какво да се притесняват....

п.п. За сведение, имотни партиди у БГто няма....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Фев 2014, 12:43

ivanov_p написа:"В този нов нотариален акт, е написано че имота трябва да бъде освободен в 50 дневен срок". Това какво означава и какви последствия може да породи?

Точно за тея списвания в НА ти писах по-горе: по отношение ползвателката с ВПП няма да породи никакво, ама никакво действие. Голия собственик е поел задължение което е неизпълнимо за него - ще си отговаря там, според договореното или предприетото от последния приобретател.

ivanov_p написа:Какво правим, ако правото на майката не е вписано?

Къде да не било вписано? След като в НА, питащия заяви твърдо, че
argus4vv написа:Разпечатката е идентична с оригинала, който е у нас, и в нея пише, че майка ми "си запазва правото на ползуване в имота безвъзмездно докато е жива."

п.п. А, аз ти намеквам, че не са проблем на адвокат, тея списвания. А, дори да са ( айде, да приема, че нотариуса е безгласна буква, макар да не е )- не бива да се обобщава.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Фев 2014, 13:16

Аз съм казал, каквото е имало да казвам, човекът сам избира как да действа.
Като гледате един нот. акт как разбирате кои са следващите? Боб, кристална топка или справка по партида? Вариантите в случая са два, нотариус-идиот или нотариус в комбина с имотни измамници, като и при двата има проблеми, а при втория са огромни, защото ще се окаже, че между двата коментирани има и друг НА с изповядан отказ от правото с пълномощник.
В новия НА е записано, че "имота трябва да бъде освободен в 50 дневен срок"? Какво означава това?
Означава, че майката въобще са я отсвирили. Този текст не дава срок на нея(както си мисли човекът), а на продавачите! Новият купувач вече си е извадил ИЛ за въвод (417(3)ГПК)и чака изтичане на срока. На майката няма да бъде връчено нищо, тя формално не съществува, а вратата ще се отвори от ключар, повикан от адвокатът на продавача, който ще цъфне пред апартамента заедно с ЧСИ и адвоката на купувачите и ще одобрява всяко действие на ЧСИ.

Няма чакане тук, не се ли вземат точни и адекватни мерки майката остава навън и тя трябва да води дела, а не някой срещу нея. Естествено тези дела са възможни само ако става дума за незнайно как извършена грешка от нотариус, а не за невалидно пълномощно, защото при него ще има следващи продажби и покупки от добросъвестни приобретатели.

И един съвет до всички, но не от мене, а от една от най-старите и опитни адвокатки в София, който ми даде преди много години:

Никога не разчитай на един гол закон!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Фев 2014, 16:27

ivanov_p написа:Аз съм казал, каквото е имало да казвам, човекът сам избира как да действа.
.............................................................

А колегите се опитват да ти намекнат друго и нека да ти го поднеса в удобна за "смилане" форма: Много си далеч от правото, дори и да си завършил юридически факултет :!:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 19 Мар 2014, 09:27

Няма законен начин или поне не се сещам майка Ви да остане на пътя, винаги в един процес ще възрази и ще установи правото си на ползване.
Това че нотариусът е пропуснал да го отбележи в нот. акт не погасява или прекратява правото. Друг въпрос е че може би следва да се направи поправка на нот.акт. За мен неизгодно е положението на купувача, но той може да поиска разваляне на договора или намаляване на цената, наскоро четох и практика в този смисъл на добрички съд достигнала до вкс, където цената се намалява с една интересна формула брой ползватели години среден живот и т.н.
Предполагам че в нотариалния акт най-последният не пише че майка ви следва да напусне имота в 50 дневен срок, а че продавачът следва да предостави имота в такъв срок.
Възможно е да се направи искане до съда по чл.417 ГПК от последният купувач но то би важало според мен само спрямо продавача на имота.
Все пак и било правилно да се консултирате с юрист, който да погледне документите и да реши дали и какво ще предприемете.
pitasht
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба