начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

дарение със право на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение със право на ползване

Мнениеот anjeliha » 02 Фев 2014, 05:05

Здравейте !
Реших да ви пиша, тъй като незнам как да процедирам за моя проблем :
На 37 години съм от гр. Бургас . Омъжена със две деца - момчета на 12 и на 2 и полувина. Двамата със съпруга ми сме хора със физически увреждания - страдаме от детска церебрална парализа - той е 2-ра група , а аз съм първа със придружител, тъй като се предвижвам със две канадки . Живеем на общинско жилище - двустайно от 9 години През 2012г. почина майка ми , тя беше на втори брак повече от 20 години . След нейната смърт разбрахме , че като наследници сме аз, сестра ми , която е по- голяма от мен със 2 години и втория ми бъща, всеки има по 1/3 от имуществото на майка ми, което се състои в това на 4-стаен апартамент и 300кв.м. земед.земя.
Проблема ми е в това, че: сестра ми иска да придобие изцяло собствеността на майкиния апартамент , като ми наплати моя дял, но обърнете внимание само как: да купи жилище - двустайно, което да бъде дарение от баща ми, тъй като не може да го прескочи като наследник тя първо ще го купи на негово име, а той ще и предостави неговия дял на нея и той после ще ми го дарява новото жилище, но в същото време ми казва, че в нотариалния акт аз ще фигурирам като собственик , а тя като ползвател доживотно. Аз и казах че не съм съгласна на това тяхно решение, въпроса ми е в това , че хубаво аз няма да се подписвам и няма да си давам правото , но от там нататък как да действам , понеже , съм на общинско жилище и не мога безкрайно да съм него .
anjeliha
Нов потребител

Re: дарение със право на ползване

Мнениеот ivanov_p » 02 Фев 2014, 10:45

Право на ползване означава тя да го ползва докато е жива. Предвид възрастта ви това е "гола собственост" от която едва ли някога ще се ползвате. Да не говорим, че ще ви изкарат от общинското жилище, защото имате свое или най-малко ще имате огромни ядове в това отношение. Това прави случаят ви сложен и е най-добре да се помисли предварително. Ако си изпълнявате задълженията по договора за общинското няма как да ви изкарат, но е неразумно и при ниските цени сега да вземете дяла си в пари. Трябва да проверите и какво става с общинското при положение, че имате дял от друго жилище, не в общината естествено. Предполагам, че съпругът живее в него и е трудно да се даде под наем, но ако той има къде да отиде е най-удачния вариант.
ivanov_p
Активен потребител

Re: дарение със право на ползване

Мнениеот elgeor » 05 Фев 2014, 01:04

Да, при запазено право на ползване получавате „гола собственост“. Но не разбирам след като сестра ви има възможност, защо не ви изплати вашия дял? Вие правите с парите си каквото искате, а те с апартамента каквото решат. Друга възможност - адвокат и съдебна делба :)
elgeor
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба