начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Реституционни претенции

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реституционни претенции

Мнениеот daneta » 24 Окт 2013, 13:21

Здравейте! Обръщам се към вас с молба за помощ!
Харесахме си къща с двор в покрайнините на София. Проверихме документите уж, наехме адвокат и подписахме предварителен договор,платихме 10% и след една седмица излезе Удостоверение от ОСЗ че за имота има реституционни претенции, които са били отказани и то два пъти, но бабите реститутки непрекъснато обжалват и така, решението от ОЗС не може да влезе в сила и ние не можем да финализираме сделката :roll: И така вече 2 месеца.
Последно решение на ОСЗ е от 2003г, те обжалват и административен съд се произнася, че решението от ОСЗ е нищожно (заради формални пропуски при самото писане на решението). В последствие разбрахме че бабите реститутки са по-близки със служителката, която е изготвила решението :wink: И административен съд се разпорежда реститутките да предоставят на ОСЗ скица с точната квадратура на техните претенции за ново произнасяне, но те не го правят вече 9 год и случая така просто виси!
Нотариуската ни каза, че в такива случай обикновенно сегашните собственици дават някакви пари на бабите. Предложиха им много прилична сума, но бабите са отказали и са казали, че искат 50000евро :shock:
Според ОСЗ и Нотариуса, земята пак ще им се откаже, защото парцела е застроен и защото сегашния собственик, се води добросъвестен, защото е трети собственик. НО натриуската каза, че е виждала случаи при които от ОСЗ им връщат някакво парченце земя, те не могат да го ползват, но му слагат ограда и почват на извиват ръцете на сегашните собственици...
Някакво безумие :roll: Дано да съм го описала ясно, защото в главата ми е каша :oops:
Няма ли някаква давност всичко това? Можете ли да ни посъветвате нещо?
Предварително благодаря
daneta
Нов потребител

Re: Реституционни претенции

Мнениеот borovinka » 24 Окт 2013, 13:38

Има, разбира се.
Какво е това 9г. чакане за представяне на документ? Вашите продавачи участник ли са в тези производства пред съда? (Не може да не са привлечени като трето лице - помагач).

Ако падне сделката по вина на продавачите ви (щото на такова ми намирисва), можете да ги съдите да ви върнат задатъка и да искате обезщетение за несключения договор.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот daneta » 24 Окт 2013, 18:58

Благодаря за бързия отговор!
Ако пропадне сделката по предварителен договор ни дължат капарото в двоен размер. Но ние не целим това, много ни харесва въпросния имот и твърдо сме решили, че ще се борим за него.
Сегашния собственик не е участвал в делата, той твърди че не е знаел. Делото е било между реститутите и ОСЗ ( Общинска служба земеделие).
daneta
Нов потребител

Мнениеот martiny » 26 Юли 2018, 17:54

Здравей, Данета! Пиша 5г след като си публикувала темата, в отчаян опит да разбера дали/как реши проблема с реституционните претенции. Имам идентичен проблем с парцел в Панчарево, в който съм влюбен. Има някаква реституционна процедура по ЗСПЗЗ от 1992-ра г., която не е приклячила и очевидно няма давност, тъй като още излиза в удостоверението издадено от ОСЗ Панчарево. Подадена е жалба през 92-ра и още не е произнесено решение по необясними причини.

Ще съм много благодарен ако можеш да хвърлиш малко светлина в тунела...

Благодаря,

Мартин
martiny
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба