начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

НП от КАТ въпрос

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП от КАТ въпрос

Мнениеот chinchilla » 14 Сеп 2013, 18:53

Въпросът ми е следния :
Пишат ми акт през 2009 и друг през 2011. НП са издадени, защото без тях не могат да ми повдигнат обвинения по 343В
По едното от НП-тата имам изтърпяна вече присъда, по другото няма нищо от 2009 насам.
При справка в КАТ, водят тези две НП-та невръчени. Защо имате липредстава ?
При всички случаи давността е изтекла и нямам намерение никакво да плащам актовете. Ходих в КАТ, но ме препратиха да си получа въпросните постановления. Обясних, че те са връчени отдавна, дори съм имал по едното изтърпяна присъда ( с преписа в ръка отивам ) , а по другото номера на пр.пр. нося и от кога е тя.
Защо ми се водят невръчени?
Как да докажа, че тези НП-та са връчени и въз основа на тях , са ми направени двете дела ?
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: НП от КАТ въпрос

Мнениеот jorko_gt » 14 Сеп 2013, 19:51

chinchilla написа:Въпросът ми е следния :
Пишат ми акт през 2009 и друг през 2011. НП са издадени, защото без тях не могат да ми повдигнат обвинения по 343В
По едното от НП-тата имам изтърпяна вече присъда, по другото няма нищо от 2009 насам.
При справка в КАТ, водят тези две НП-та невръчени. Защо имате липредстава ?
При всички случаи давността е изтекла и нямам намерение никакво да плащам актовете. Ходих в КАТ, но ме препратиха да си получа въпросните постановления. Обясних, че те са връчени отдавна, дори съм имал по едното изтърпяна присъда ( с преписа в ръка отивам ) , а по другото номера на пр.пр. нося и от кога е тя.
Защо ми се водят невръчени?
Как да докажа, че тези НП-та са връчени и въз основа на тях , са ми направени двете дела ?

И по двете ли са повдигнати обвинения по 343в ?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 16 Сеп 2013, 08:33

И по двете - по едното ( което още не може да влезе в съда през 2010 година ) там акта не ми е написан дори , че нямам книжка, а и е сгрешен адреса ми по лична карта, другото 2011 с присъда влязла в сила, вече изтърпяна под формата на домашен арест и 32 дни в централния.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 16 Сеп 2013, 16:58

чл. 33 от ЗАНН - (1) Когато за дадено деяние е възбудено наказателно преследване от органите на прокуратурата, административнонаказателно производство не се образува.
(2) Когато се установи, че деянието, за което е образувано административнонаказателно производство, съставлява престъпление, производството се прекратява, а материалите се изпращат на съответния прокурор.

Значи не би трябвало да имаш НП за тези деяния...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Сеп 2013, 12:19

Много благодаря за отговора. Значи би трябвало, като отида да си искам книжката, да са длъжни да ми я дадат срещу съответните документи - Психо, кормуване и теоретични изпити минати, както и БЧК.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 17 Сеп 2013, 13:08

Да, обаче вземи и решението на съда поизлежаната присъда и там за другото че е образувано наказателно производство и тези нп в кат да ги късат или каквото искат...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Сеп 2013, 13:48

По изтърпяната присъда, имам решение, както и препис от самата присъда. Другото трябва да го намеря в СРП, или СРС. По последни данни имам написан обв.акт, познат в съда ми каза, че делото ми е насрочено за 26.11, или подобна дата Ноември месец .
Малко ми е чудно, как Съдийски състав се е съгласил да насрочи дата за делото, тъй като самия акт ми не ми е написан за това, че нямам сумпс, а за това че отказвам да дам проба на дрегер. Освен това, като постоянен адрес в акта е написан адреса на столичното РУ, а не моя истински адрес.
Да не говорим, че акта ми беше написан пред нас, аз бях извън колата, но колата работеше, беше паркирана ( живея в непосредствена близост до въпросното РУ ) .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 17 Сеп 2013, 19:45

Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 08:13

jorko_gt написа:Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....

Те точно затова ми пишат акта. Сгрешен ми е и адреса по ЛК, в последствие след справка в КАТ там излязло, че съм бил лишен, и повдигат овбинение с/у мен за шофиране без съответното свидетелство. Мен малко чудно ми стана, как така по време на писане на акта, полицаите направиха справка и нищо не им е излязло ( иначе щяха да го напишат ) , пък след това съм имал лишаване. Както и да е , аз сам съм си виновен за книжката, прекаленото отлагане ме доведе до тук.
Останал ми е един акт, който трябва да изтече април 2014 година, ( 400 лв ) . Ако сколасам да събера пари за всички документи и мина изпитите, при подаване на документите в КАТ, ще го платя . В противен случай, ще си чакам да падне по давност . Тези два акта, които се водят с неполучено НП, ме притесняват - въпреки ЗАНН и члена, който беше така любезен да ми цитираш, все си мисля, че ще се заядат с мен.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот iliander » 18 Сеп 2013, 08:49

Виц на деня:

"Полицай спира блондинка за превишена скорост и я моли учтиво да си даде книжката. Тя отговаря заплашително:
- Момчета, синхронизирайте се малко! Вчера ми взехте книжката, как очаквате днес да ви я покажа?!?!".
iliander
Младши потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 10:09

chinchilla написа:
jorko_gt написа:Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....

Те точно затова ми пишат акта. Сгрешен ми е и адреса по ЛК, в последствие след справка в КАТ там излязло, че съм бил лишен, и повдигат овбинение с/у мен за шофиране без съответното свидетелство. Мен малко чудно ми стана, как така по време на писане на акта, полицаите направиха справка и нищо не им е излязло ( иначе щяха да го напишат ) , пък след това съм имал лишаване. Както и да е , аз сам съм си виновен за книжката, прекаленото отлагане ме доведе до тук.
Останал ми е един акт, който трябва да изтече април 2014 година, ( 400 лв ) . Ако сколасам да събера пари за всички документи и мина изпитите, при подаване на документите в КАТ, ще го платя . В противен случай, ще си чакам да падне по давност . Тези два акта, които се водят с неполучено НП, ме притесняват - въпреки ЗАНН и члена, който беше така любезен да ми цитираш, все си мисля, че ще се заядат с мен.

На мен лично ми е интересна ситуацията, обаче колкото и да искам да ти дам насока за размисъл, докато не видя какво пише в актовете и нп и там дати и предишни наказания и т.н., ще е доста трудно...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 12:07

Ти вече ми даде достатъчно, като цитира закона. От там нататък, ще го мисля в движение, така да се каже. Не е спешно. Така, или иначе, трябва да се явя на изпити, плихо и всичките му там салтанати, за да стигна до КАТ отново. Докато това се случи, си карам колелото - с него поне не могат да се заядат, нищо че е с двигател.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 13:44

За колелото не бъди толкова сигурен. ...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 15:45

Аааа, за колелото съм напълно сто процентово сигурен. Първо има си наредба и мното, направих официално запитване на електронната поща на КАТ, като дори са ми входирали питането, съответно получих отговор, който съм принтирал може би 10 пъти и винаги у себе си нося по едно копие .

СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
О Т Д Е Л “П Ъ Т Н А П О Л И Ц И Я”
София 1113, жк.”Дианабад”, ул. “Лъчезар Станчев” № 4

Вх. № и 1616/28.08.2012 г.

ДО
alfa_romeo_gta@abv.bg

Уважаеми г-н,

СУМПС не е необходимо за така описания във Вашето писмо казус.

From: [mailto:alfa_romeo_gta@abv.bg]
Sent: Monday, August 27, 2012 9:06 PM
To: Traffic police SDVR
Subject:

Здравейте, пиша Ви по повод казус, който не може да бъде разрешен, а именно.

Нужно ли е СУМПС за велосипед с допълнително монтиран на него двигател - електрически, или бензинов ?

Ще съм много благодарен, ако отговорът бъде подплътен с основателни доводи, независимо какъв е той.

Мое ( и не само мое ) мнение е, че не е нужно СУМПС, защото :

1. Велосипедът има педали , тоест възможност за задвижване от мускулна маса. (както знам със сигурност, на каруцарите не им е нужно сумпс)

2. Не попада в обсега на КАТ ( в смисъл, не се изисква регистрация, не подлежи на технически преглед, не се изисква ГО, както и рег. табели)

3. Не е класифициран като МПС никъде в ЗдВП

4. Изискванията към водача на велосипед се различават от тези изисквания, към водачите на мотопеди, мотоциклети.

От друга страна, също е на лице факта, че все пак има монтиран двигател . В законодателството на Холандия например, тези превозни средства са упоменати в закона и за тях не се изисква СУМПС, но спазват различни правила, от тези на велосипедистите. Разбирам, че въпросното нещо (уред, или ППС, или МПС) нито е рак, нито е риба, направил съм и запитване във правен форум, но истината е, че мненията са раздвоени. Клонят ( в правния форум) в полза на свободното управляване и спазването на правилата , отнасящи се до велосипедистите, но Вие , като орган, отговарящ точно профилирано за ЗдВП, бихте дали един по- адекватен отговор. Съответно, ще направя запитване и в СРС, като втори орган занимаващ се изрично с законови наредби и правни казуси.

Благодаря предварително за отделеното време

С уважение :
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 17:18

Знам за този имейл, нали поспорихме в алфа форума :roll: ... :D , но недей да разчиташ прекалено на него...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 17:32

Факт е, че девет месеца и минати близо 2к километри с 3 - 4 излизания от София, съм минавал покрай патрулки, полицаи, кат-аджии, никой дори не ме поглежда. Само един на Шератън се заяде с мен, защо съм бил без каска - тогава разбрах, че и велосипедистите трябва да носят някакви каски.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 17:46

Каските не са задължителни за велосипедистите, но са за мотопеди и мотоциклети...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 19:44

jorko_gt написа:Каските не са задължителни за велосипедистите, но са за мотопеди и мотоциклети...

Ми може да ме е и излъгал тоя, да се направи на шеф. В крайна сметка нищо не стана де, това беше по времето, когато бъкаше от стачкуващи по жълтите павета. Бяха изневрени служителите на реда в този момент .
Вярно и аз сега прочетох, че не е задължителна, дори и жилетката не е ... още .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 19:56

Жилетките са задължителни, но при определени условия и то от доста време насам :wink:
Водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
jorko_gt
Потребител

Назад към Административно право