- Дата и час: 04 Дек 2024, 02:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
Правя си проверка, emilgrigorov, правя си. Точността на кадастралната карта не е постоянна величина, а може да се повишава.
Ето ти наредба 3:
Чл. 59. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) собственикът означава границите на имота си с трайни знаци в случаите, когато те не са означени; за означените граници се съставя протокол по чл. 60, ал. 3;
2. в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 6 и 9, когато данните за имота в кадастралната карта са получени от графичен план или карта, всички точки от границите на поземления имот и от очертанията на сградите в имота се заснемат и координират чрез геодезически измервания; данните от кадастралната карта и от геодезическите измервания се съпоставят, като:
а) при разлики, по-големи от допустимите по чл. 18, производството по исканото изменение на кадастралната карта се спира до отстраняването им по реда за отстраняване на непълноти и грешки;
б) при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, данните от геодезическите измервания и изчисления се отразяват в кадастралната карта, без да се издава заповед по чл. 54, ал. 1 ЗКИР;
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) въз основа на предоставените изходни материали и данни и/или на извършените геодезически измервания в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 9 и 10 се изработва скица-проект за изменение в кадастралната карта;
Ето ти наредба 3:
Чл. 59. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) собственикът означава границите на имота си с трайни знаци в случаите, когато те не са означени; за означените граници се съставя протокол по чл. 60, ал. 3;
2. в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 6 и 9, когато данните за имота в кадастралната карта са получени от графичен план или карта, всички точки от границите на поземления имот и от очертанията на сградите в имота се заснемат и координират чрез геодезически измервания; данните от кадастралната карта и от геодезическите измервания се съпоставят, като:
а) при разлики, по-големи от допустимите по чл. 18, производството по исканото изменение на кадастралната карта се спира до отстраняването им по реда за отстраняване на непълноти и грешки;
б) при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, данните от геодезическите измервания и изчисления се отразяват в кадастралната карта, без да се издава заповед по чл. 54, ал. 1 ЗКИР;
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) въз основа на предоставените изходни материали и данни и/или на извършените геодезически измервания в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 9 и 10 се изработва скица-проект за изменение в кадастралната карта;
- petko_a
- Потребител
вЕрвам ти, petko_a, вЕрвам ти. И за протоколите по чл.60 (в присъствието на свички комшии, вкл. общината по отношение улицата) ти вЕрвам, и за изследване влиянието на граничните състояния по отношение чл.210 - ЗЗД, и за това ти вЕрвам
Въпросът е, че при делба може много осезателно да рефлектира, затова
Въпросът е, че при делба може много осезателно да рефлектира, затова
Последна промяна emilgrigorov на 11 Яну 2013, 14:33, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Супер! Доволен съм, че те убедих!
Ако ти си склонен да прескачаш някои нещица и после възникват проблеми, защо това да е всеобщ проблем?
Ако ти си склонен да прескачаш някои нещица и после възникват проблеми, защо това да е всеобщ проблем?
- petko_a
- Потребител
В интерес на истината, май съм единствен (и скромен при това), дето държи сметка за тия работи
Може и да бъркам, но наистина ли си позволяваш лукса да делиш теоретичната площ на границите на площта на имота, и после същата да разделиш и на новообразуваните площи, и да гледаш да си в рамките на 10%
И, ако не излиза, да повишаваш точността на достатъчно количество граници
Може и да бъркам, но наистина ли си позволяваш лукса да делиш теоретичната площ на границите на площта на имота, и после същата да разделиш и на новообразуваните площи, и да гледаш да си в рамките на 10%
И, ако не излиза, да повишаваш точността на достатъчно количество граници
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Бе не бе, petko_a, стихотворението се отнасяше за
Чисто теоретично, при новообразуваните малки имоти може да стане голям проблем. Освен това, по коя логика определяш с точност 30см. точка от права с правна дебелина 60 см.
Препоръчвам ти да си правиш проверка на граничните състояния.
petko_a обърни внимание че чл.210 ЗЗД визира продажба т.е. сделка, а не делба!
emilgrgorov Не мой тъй! petko_a е приятелче все пак.
Последна промяна julyanvonemona на 11 Яну 2013, 15:36, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ама аз не нападам, той що се отбранява
petko_a, това, което съм писал по-горе, си е от набора шегички, не ми се връзвай.
petko_a, това, което съм писал по-горе, си е от набора шегички, не ми се връзвай.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Ама аз не нападам, той що се отбранява
това като преговорите за стратегическо разоръжаване salt-1
Шегички, шегички, ама мама ми е казала че ...(мъжки полов орган) рамене нема!
-
Нищо не си позволявам. Нищо не деля. Коя е теоретичната площ на имота? И защо да е мой проблем, когато при сключване на договора страните не знаят коя е действителната площ на имота? Ама хич не ти се връзвам emilgrigorov. Тези дискусии са си направо полезни за мен.
- petko_a
- Потребител
И защо да е мой проблем, когато при сключване на договора страните не знаят коя е действителната площ на имота
Когато става въпрос за продажба и ако вече сделката е сключена се приема че страните винаги знаят каква е и теоритечната и практически територията на имота! Но нека обаче се върнем към геодезията че и аз искам да си изясня нещо.
При положение че в ЗКИР и основаните на него подзаконови нормативни актове точността е 60 см., а ти благодарение на собствено замерване и изчистване на грешките, намериш че имота е с различни площ и размери от посоченото в КК но съответства по площ на даденото в нотариалния акт к'во праим тогава?
-
Значи, че ще правиш процедура по отстраняване на непълноти и грешки.
- petko_a
- Потребител
Да ама аз съм един калпав съсед който отказва да подпише протокола.petko_a написа:Значи, че ще правиш процедура по отстраняване на непълноти и грешки.
-
Тогава ще отидете в съда да отсъди кой крив, кой прав.
- petko_a
- Потребител
И вече в съда си се представи в ролята на вещо лице к'во праим тогава
-
Не съм вещо лице и никога не съм се явявал пред съд, но предполагам, че адвокатите и съдията ще ме питат нещо конкретно.
- petko_a
- Потребител
Аз съм калпавия съсед и моя адвокат те пита или аз лично питам "как приехте че липсващите квадратни метри в КК са за сметка на моето дворно място а не от това на другия съсед."
-
julyanvonemona написа:Аз съм калпавия съсед и моя адвокат те пита или аз лично питам "как приехте че липсващите квадратни метри в КК са за сметка на моето дворно място а не от това на другия съсед."
Май ще трябва да си смениш адвоката.
Последна промяна Melly на 11 Яну 2013, 18:15, променена общо 1 път
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:[size=85]
Не мисля! Задавам въпроса към технически специалист и би следвало той да ми отговори защото - Да! Имота на този с който имаме спор заснет от място отговаря като количество на нотариалния му акт, но нали знаеш че имотите обикновенно са фигури различни от триъгълника и има възможност границите на имота да не са идентични с това за което се претендира и пак квадратурата да излиза.
Експертът требе да посочи убедителна геометрия, а моят адвокат или аз да преценим дали тази убедителна геометрия съответства на правото на собственост, с оглед на това да изискваме от съдът да присъди по закон!
Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
-
julyanvonemona написа:Melly написа:[size=85]
Не мисля! Задавам въпроса към технически специалист и би следвало той да ми отговори защото - Да! Имота на този с който имаме спор заснет от място отговаря като количество на нотариалния му акт, но нали знаеш че имотите обикновенно са фигури различни от триъгълника и има възможност границите на имота да не са идентични с това за което се претендира и пак квадратурата да излиза.
Експертът требе да посочи убедителна геометрия, а моят адвокат или аз да преценим дали тази убедителна геометрия съответства на правото на собственост, с оглед на това да изискваме от съдът да присъди по закон!
Махнах усмивката, защото приех, че въпросът ти е конкретен.
По същество:
Ищецът/ответникът в едно исково производство по спор за собственост (чл.124 ГПК или такъв по специалния ред по чл.53 ЗКИР- непълнота или грешка в КК) трябва да докаже твърденията си, от които черпи благоприятни за себе си последици. Тъй като това са специални знания, с които съдът не разполага за да установи истината в спора, за тази цел се назначава СТЕ. И ако някоя от страните не е "в час" да зададе задачи и относими въпроси към в.л., то искът ще бъде отхвърлен като недоказан. Петко май ти го каза - "сигурно трябва да ме питат нещо".
-
Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
Това е въпрос на градоустройствено решение и прилагане на регулацията. Не е изолиран случай вътрешните регулационни линии да не съвпадат с кадастралните граници на съседните имоти. `Те това се изследва в един такъв спор с помощта на съдебно техническа експертиза.
-
Melly написа:Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
Това е въпрос на градоустройствено решение и прилагане на регулацията. Не е изолиран случай вътрешните регулационни линии да не съвпадат с кадастралните граници на съседните имоти. `Те това се изследва в един такъв спор с помощта на съдебно техническа експертиза.
Не това имам предвид. Представи си че става въпрос за неурегулеран имот извън регулация (примерно - нива) и просто по някаква причина - грешка в КК и заснетото от място отговаря като количесто.
Последна промяна julyanvonemona на 11 Яну 2013, 20:59, променена общо 1 път
-
Назад към Строителство и регулация
|
|