Здравейте,
Възложител съм на строеж пета кат. (вила). Според строителя екзекутивна документация не е необходима (единствените промени спрямо инвест. проект са напр. преместване на ел. контакт или канализационна тръба с 50 см. встрани от проектираното, като тези промени са извършени с мое съгласие).
Интересувам се дали да изисквам, в окончателния си доклад техническият ръководител да напише черно на бяло, че според него екз. д-ция не е необходима?
Ако не го напише, да очаквам ли проблеми в общината (столичната) докато разглеждат заявлението ми за регистрация на строежа, към което няма да е приложен "документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл. 175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима;"?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Окончателен доклад на технически ръководител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Окончателен доклад на технически ръководител
Във Вашия случай окончателен доклад не е необходим.
Акт 15 е достатъчен в това отношение.
А самият акт 15 удостоверява, че строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти.
...
Без Удостоверение от АГКК няма да стане нищо в ДАГ, но в агенцията се предава копие от одобрения проект, когато няма екзекутиви.
Господине, според мен тормозите излишно строителите си със собственото си невежество в областта. На тяхно място бих се замислил да Ви спретна нещо, я наказателно, я административно, я шапка в комина.
Акт 15 е достатъчен в това отношение.
А самият акт 15 удостоверява, че строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти.
...
Без Удостоверение от АГКК няма да стане нищо в ДАГ, но в агенцията се предава копие от одобрения проект, когато няма екзекутиви.
Господине, според мен тормозите излишно строителите си със собственото си невежество в областта. На тяхно място бих се замислил да Ви спретна нещо, я наказателно, я административно, я шапка в комина.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Е, да.
То, в тази насока, най-правилно е възложителят, строителят и всички проектанти по всички части, а по част Конструкции - и Контролата, да изпишат на ръка, с червено, текста "Изпълнено без отклонения", да се подпишат и положат печат, върху всички графични и текстови материали на одобрените проекти, и това - в два екземпляра.
Така направено, ще създаде възможността за виртуозна проектантска врътка, както и едни 50-100 кинта на част, както и ще запрати далеч извън тъч линията общинските служители, които те таково чудо не са видали и ще има да си отговарят на въпроса: "Тва па кВо е ", и през няколкомесечния период на размисъл да бъде въведено като обичайна практика, повсеместно, на територията на РБ. Ще създаде и обективната възможност служителите на АГКК да взискват в продължение на няколко месеца още един голям мазен печат върху проектите - а именно този на общината.
В СЗ България правилното е не "...до смърт", а "... до смРЪт", пунктоационно - както съм го изписал.
Та, нормативната уредба, каквато я имаме и според мен, си е плод на системни автоголове, устремно изпълнявани от Хъмфритата.
То, в тази насока, най-правилно е възложителят, строителят и всички проектанти по всички части, а по част Конструкции - и Контролата, да изпишат на ръка, с червено, текста "Изпълнено без отклонения", да се подпишат и положат печат, върху всички графични и текстови материали на одобрените проекти, и това - в два екземпляра.
Така направено, ще създаде възможността за виртуозна проектантска врътка, както и едни 50-100 кинта на част, както и ще запрати далеч извън тъч линията общинските служители, които те таково чудо не са видали и ще има да си отговарят на въпроса: "Тва па кВо е ", и през няколкомесечния период на размисъл да бъде въведено като обичайна практика, повсеместно, на територията на РБ. Ще създаде и обективната възможност служителите на АГКК да взискват в продължение на няколко месеца още един голям мазен печат върху проектите - а именно този на общината.
В СЗ България правилното е не "...до смърт", а "... до смРЪт", пунктоационно - както съм го изписал.
Та, нормативната уредба, каквато я имаме и според мен, си е плод на системни автоголове, устремно изпълнявани от Хъмфритата.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Господине, според мен тормозите излишно строителите си със собственото си невежество в областта. На тяхно място бих се замислил да Ви спретна нещо, я наказателно, я административно, я шапка в комина.
Не е нужно да ми се подигравате, Григоров.
Собственото ми невежество в областта е факт; в противен случай нямаше да задавам уточняващи въпроси във форум, пълен с мегаломани.
Ако все пак първите 5 реда от отговора Ви са верни, а не саркастични, благодаря за отговора.
-
Sir_Humphrey - Потребител
Верни са , и изчерпват отговорът.
Останалото, и коментарите са, за да се замислите.
И, наистина, питайте подробно, в детайли, защото действително може да навлечете на всички някое неприятно ново правило
Трябва да Ви дадат и Техническия паспорт, но преди това внесен в общината и АГКК ... уфф, и още 150 неща. Питайте, че е много.
И без нерви, Хъмфри, без нерви
И аз да попитам нещо: От къде долетя в главицата Ви таз муха "Окончателен доклад" ?
Останалото, и коментарите са, за да се замислите.
И, наистина, питайте подробно, в детайли, защото действително може да навлечете на всички някое неприятно ново правило
Трябва да Ви дадат и Техническия паспорт, но преди това внесен в общината и АГКК ... уфф, и още 150 неща. Питайте, че е много.
И без нерви, Хъмфри, без нерви
И аз да попитам нещо: От къде долетя в главицата Ви таз муха "Окончателен доклад" ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Верни са , и изчерпват отговорът.
Кое им е вярното? Хайде - оставете правописа...
Ми в закона пише - ако няма отклонения - няма и екзекутиви. Какви подписи, че и печати? Вас, г-н Григоров, да не би всеки път на границата да Ви карат в декларативна форма да самоудостоверявате, че сте същият, "без отклонения", тъй да речем?
-
vdggbg - Активен потребител
Първите пет изречения. От първия пост. И една бира от vdggbg. Все вярно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
"Верни са , и изчерпват отговорът" да се чете "Верни са, и изчерпват отговора".
Една, една. Може и виртуална, че е студено.
Една, една. Може и виртуална, че е студено.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Не, г-н Григоров - не са верни. Вие вменявате някому да удостоверява с подпис и печат отрицателен факт - че не са извършени отклонения от одобрения проект. Законодателят, обаче, е приел, че този отрицателен факт не се нуждае от удостоверяване. Затова онова, което сте написал, са изречения, но не са верни. Да оставим настрана факта, че въпросът на Sir_Humphrey беше от друго естество: "да очаквам ли проблеми в общината (столичната) докато разглеждат заявлението ми за регистрация на строежа, към което няма да е приложен "документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл. 175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима".
Не, сър, нямате основание да очаквате проблеми. Те (от общината) ще посетят строежа Ви, и ще видят, че няма отклонения. Не е необходимо това да им се пише червено на бяло, а и да го напишете - те няма да го приемат на доверие.
Не, сър, нямате основание да очаквате проблеми. Те (от общината) ще посетят строежа Ви, и ще видят, че няма отклонения. Не е необходимо това да им се пише червено на бяло, а и да го напишете - те няма да го приемат на доверие.
-
vdggbg - Активен потребител
emilgrigorov написа:И аз да попитам нещо: От къде долетя в главицата Ви таз муха "Окончателен доклад" ?
Може би съм бил в грешка и ОД не се изисква за пета категория строеж?
-
Sir_Humphrey - Потребител
, но
Хъмфри ме разбра от половин прочит, но ти не, и не
Sir_Humphrey написа: ... Може би съм бил в грешка и ОД не се изисква за пета категория строеж?
Не се изисква.
То и няма такова понятие "Окончателен доклад от техническия ръководител". Ако имате строителен надзор, тогава - да, но нямаше да задавате такива въпроси, тоест нямате, а и надзор не се изисква във Вашия случай.
Без удостоверението по 175(5) вр. ЗКИР чл.52 (4) и (5) искането Ви за въвеждане в експлоатация няма да бъде удовлетворено. Удостоверението е едно, а именно това по ЗКИР чл.52 (5), а когато има екзекутивна документация, този факт се отразява в същото това удостоверение.
И понеже виждам, че четете ЗУТ, актът по чл.176(1) е Акт 15, за който говоря в първия си пост.
Хъмфри, бихте ли изброил с кои документи ще искате въвеждане в експлоатация, за да коригирам и допълня списъка. Ще Ви дам и допълнителни указания, но започнете с някакъв реален списък. Така само си говорим, ще се объркате.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|