Здравейте,
имам един проблем ,който възникна при ремонта на частното ми жилище,а той е следния:
Живея в панелно жилище и искам да си изместя кухненският кът в дневната.Като за целта трябва да взема вода от банята.Новата ми кухня ще бъде залепена на стената на банята.Бихте ли ме посъветвали дали съм в нарушение относно ВИК .Има ли проблем в това ,че ще направа дупка в стената която граничи с банята?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекарване на вода в съседно помещение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прекарване на вода в съседно помещение
sonito_76 написа:... кухненският кът в дневната.Като за целта трябва да взема вода от банята.Новата ми кухня ще бъде залепена на стената на банята.Бихте ли ме посъветвали дали съм в нарушение относно ВИК .Има ли проблем в това ,че ще направа дупка в стената която граничи с банята?
По отношение ВиК, ако отклонението е след водомера - нямате проблем.
Ако дупката е в неносеща стена - също нямате проблем. Ако е в носеща, предполагам също нямате проблеми, но трябва да види конструктор.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
тук не говорим за дупка ,а за отвор от 5-6 см за да мине тръбата.
- sonito_76
- Нов потребител
Технически няма да имате никакъв проблем. Панела можете да го дупчите спокойно (е, освен ако не искате да избиете отвор за цяла врата де ... ) ВиК ги интересува мрежата до водомера, след него ако искате можете да си сложите и фонтан в средата на хола - това не е тяхна грижа.
Проблем може да имате само от бдителни съседи. Буквоядски погледнато, вие променяте предназначението на помещенията - дневната вече няма да е "дневна" а "дневна с кухненски бокс". Съседа отдолу може да почне да се опасява, че евентуален теч от инсталацията ще наводни неговата дневна.
Проблем може да имате само от бдителни съседи. Буквоядски погледнато, вие променяте предназначението на помещенията - дневната вече няма да е "дневна" а "дневна с кухненски бокс". Съседа отдолу може да почне да се опасява, че евентуален теч от инсталацията ще наводни неговата дневна.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
При така описаната ситуация и евентуално възникнал теч, съседът Ви не би могъл да се позове на забранителната норма по чл.40 (2) ЗУТ Съмнително е (дори и буквоедски погледнато), дали сте променили предназначението на помещението от "кухня" в "кухня трапезария". Дори и да приемем, че се налага ново отклонение от общ водопроводен щранг, освен че това категорично ще мине в несъществените по смисъла на чл.185 (1) т.3 ЗУТ изменения в общите части на сградата, за него съгласно чл.151 (1) ЗУТ не се изисква разрешение за строеж. разправиите с ВК експлоатационното дружество заради евентуален нов водомер обаче са си Ваша грижа.
Вредите от евентуалният теч настъпили в имущшеството на долния съсед, могат да се търсят по исков ред, което общо взето е умряла работа. Най-добре е да внимавате!
Вредите от евентуалният теч настъпили в имущшеството на долния съсед, могат да се търсят по исков ред, което общо взето е умряла работа. Най-добре е да внимавате!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Характерно за наводняванията на съседите отдолу в панелните блокове е, че са масирани, с тотално проникващ характер. При наводняване на банята протича навсякъде, дори по стълбището. Това ми твърдение, аксиоматично и потвърдено при многобройните мои опити и наблюдения през времето на панелния ми период, следва да бъде взето предвид.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Характерно за наводняванията на съседите отдолу в панелните блокове е, че са масирани, с тотално проникващ характер. При наводняване на банята протича навсякъде, дори по стълбището. Това ми твърдение, аксиоматично и потвърдено при многобройните мои опити и наблюдения през времето на панелния ми период, следва да бъде взето предвид.
++...(n-1) ..+...n
Потвърждавам го защото в София , аз още не съм напуснал панелния период. Даже преди 2-3 години имах личен инцидент в подобна посока. Въпреки това прецених че столицата не представлява интерес за моите инвестиционни намерения за каквато и да било моя и на поколението ми дейност, поради което не съм застрахован от бъдещи аналогични наводнения. Нек' сме живи нек' ни ....!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Знам,че според чл.151 не съм в нарушение.Но според наредба 4 от 17 .06.2005 не се допуска водопроводните инсталации да се прекарват в подове,тавани,коридори,във външни стени с стени на жилищни сгради.Някой може ли да ми обясни къде си е монтирал мивката този който е измислил този закон
- sonito_76
- Нов потребител
sonito_76 написа:Знам,че според чл.151 не съм в нарушение.Но според наредба 4 от 17 .06.2005 не се допуска водопроводните инсталации да се прекарват в подове,тавани,коридори,във външни стени с стени на жилищни сгради.Някой може ли да ми обясни къде си е монтирал мивката този който е измислил този закон
Едва ли.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
sonito_76 написа:Знам,че според чл.151 не съм в нарушение.Но според наредба 4 от 17 .06.2005 не се допуска водопроводните инсталации да се прекарват в подове,тавани,коридори,във външни стени с стени на жилищни сгради.Някой може ли да ми обясни къде си е монтирал мивката този който е измислил този закон
В Наредба № 4 за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации (ако нея имате предвид) няма чак такива "сатанински строфи". Нямате проблем, според мен.
-
vdggbg - Активен потребител
И аз така мисля. Но попаднах на"' добри'' комшии които пускат жалба след жалба. А и панелките нямат проект в коя стая кое помещение трябва да бъде. Така , че по принцип не сменям предназначение.
- sonito_76
- Нов потребител
Вие не сменяте предназначението, по принцип, и поради друга, по-важна, причина:
§5, т. 41от ДР на ЗУТ: "Промяна на предназначението" на обект или на част от него е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане.
§5, т. 41от ДР на ЗУТ: "Промяна на предназначението" на обект или на част от него е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане.
-
vdggbg - Активен потребител
Пффф, някъде бяхме разисквали аналогичен казус, но не ми се рови. Вижте в темите от преди няколко месеца, там имаше и инструкции за действия при проверки, и всичко.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|