Здравейте,
Отварям тази тема с голямата надежда, че тук ще намеря хора, които да ме насочат в правилната посока на действие. Опитах да се свържа с адвокати в тази област, но те или бяха работили вече със строителя-мошеник и не искаха да застават срещу него, или казусът им се стори твърде объркан и така не получих качествен съвет.
Преди близо 20 години родителите ми сключиха договор с предприемач, който красноречиво и лицемерно обещаваше ягоди, шампанско и хайвер + добро обезщетение срещу земята ни (имот с къща). Уви, поради липса на финанси и още куп неочаквани пречки, строителството започна 6-7 години по-късно. За сметка на това се проточи около 10-12 години...Отново хиляди извинения и лъжи. Стигнахме до днес. Сградата е напълно готова, има ток, вода...Акт 14. Строителят преди известно време ни покани чрез нотариална покана (аз съм съсобственик заедно с родителите ми) да подпишем Акт 15, но тъй като а) имах неотложен билет за чужбина б) не исках да подписвам, тъй като 80% от апартаментите-обезщетение са в "суров" вид и нямат нищо общо с това, което е по договор, не свършихме работа. Наскоро реших, че това не е правилен подход, най-малкото заради всичките чакащи собственици на апартаменти. Свързах се с човека и му казах, че сме готови да подпишем каквото трябва (естествено с особено мнение). Той ми каза, че това не е моя работа вече и ми затвори телефона. Наглостта му е меко казано безгранична.
Въпросът ми е има ли той право да ме държи "извън" процедурата по приемане на сградата и какво мога да предприема в момента? Какви са ми вариантите за дело срещу него и в каква посока е редно да се насоча - неизпълнение на задължение по обезщетението, пропуснати ползи..?
Съжелявам ако не съм изключително детайлен, но предпочитам да изяснявам "в движение", защото иначе бих писал цял ден как са се развивали нещата...
Благодаря предварително на всички!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
20 години чакане. Сега какво?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 20 години чакане. Сега какво?
Ако въобще има някакъв начин да се оправите той е чрез съд, респективно адвокат. Единствения съвет който мога да Ви дам е много внимателно да проучите адвоката комуто ще възложите проблема си. Справочник по проучвателни работи за избирането на адвокат няма, така че опичайте си акъла.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
+1
Предполагам, че е процедура по заместване от одобряващия орган. Ако въвеждането в експлоатация е от ДНСК, ще Ви включат в приемателната комисия. Ако е от общината - едва ли. Но това не Ви пречи.
Исковете за вреди, пропуснати ползи и др. са след Акт 16. В това отношение може би е по-добре, ако служебно лице е подписало вместо Вас Акт 15.
Намерете си адвокат.
Предполагам, че е процедура по заместване от одобряващия орган. Ако въвеждането в експлоатация е от ДНСК, ще Ви включат в приемателната комисия. Ако е от общината - едва ли. Но това не Ви пречи.
Исковете за вреди, пропуснати ползи и др. са след Акт 16. В това отношение може би е по-добре, ако служебно лице е подписало вместо Вас Акт 15.
Намерете си адвокат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
А има ли къде аз, като собственик на земята, да видя копие от Акт 14 или да разбера какво е развитието с Акт 15? Тази информация достъпна ли е или трябва да чакам строителя, респективно община, ДНСК или който орган е отговорен, докато всичко не приключи окончателно?
Съвет за адвокат (може и на лично) дали ще може да ми дадате? Мерси!
Съвет за адвокат (може и на лично) дали ще може да ми дадате? Мерси!
- absolut
- Нов потребител
Разбира се. Най-лесно е да вземете копие от строителния надзор на обекта.
До внасяне искането за въвеждане в експлоатация, в ДНСК/общината няма такива документи.
Пак Ви казвам. Преценете си, но едва ли е във Ваш интерес да "ровкате" в тези документи.
Дори и гаранционните претенции са след "Акт 16". Включително и наличието на неистински такива се установява , тъй като остават към досието на строежа в приемащия орган.
До внасяне искането за въвеждане в експлоатация, в ДНСК/общината няма такива документи.
Пак Ви казвам. Преценете си, но едва ли е във Ваш интерес да "ровкате" в тези документи.
Дори и гаранционните претенции са след "Акт 16". Включително и наличието на неистински такива се установява , тъй като остават към досието на строежа в приемащия орган.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря за отговорите. Смятам, че няма нищо лошо в това да следя до къде сме стигнали с развитието на блока и последните два необходими акта. Без прекалено "ровкане" Доколкото разбирам, съветът Ви е да изчакам разрешението за ползване и тогава да започвам дела? Процедурата по "външно" подписване на Акт 15 от служебно лице дълго ли трае?
- absolut
- Нов потребител
absolut написа:...Процедурата по "външно" подписване на Акт 15 от служебно лице дълго ли трае?
Практически - от няколко дни до месец. Зависи от общината.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Ако въобще има някакъв начин да се оправите той е чрез съд, респективно адвокат. Единствения съвет който мога да Ви дам е много внимателно да проучите адвоката комуто ще възложите проблема си. Справочник по проучвателни работи за избирането на адвокат няма, така че опичайте си акъла.
И според мен това е най-правилното решение. Много внимавайте. Преценете правилно нещата преди да действате...
Личен и любовен хороскоп според датата на раждане.
- nezirus
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|