начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Техническа експертиза

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Техническа експертиза

Мнениеот potrebitelsko_ime » 11 Окт 2012, 17:15

Обжалвам заповед на Агенцията по геодеция и картография. Съдът иска техническа експертиза. Къде се прави такава експертиза и какви действия се предприемат?
potrebitelsko_ime
Нов потребител

Re: Техническа експертиза

Мнениеот emilgrigorov » 11 Окт 2012, 18:45

Д.В. бр.74/2012г, стр. 58+ ; 73+
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Окт 2012, 20:30

emilgrigorov написа:Д.В. бр.74/2012г, стр. 58+ ; 73+

:lol: :lol: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Окт 2012, 05:39

emilgrigorov даде точен и сравнително изчерпателен отговор. Бих добавил че посоченият от него Държавен вестник визира съдебните технически експертизи. Извън тях всяко лице може да се обърне към всеки на когото има доверие и да го пита за технически или технологичен въпрос в най-щирок диапазон от Мирозданието - от Y-хромозомите до лъчението на Стивън Хоукинг.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Окт 2012, 11:31

Така погледнато, и следният списък би бил от полза:
http://www.cadastre.bg/registur.htm
Но това всъщност няма голямо значение.
За кой регион иде реч и какъв и е проблемът?

P.S. copy/paste е голяма работа :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Окт 2012, 12:48

emilgrigorov написа:.......................................................
P.S. copy/paste е голяма работа :lol:

Вярно! Колкото две малки!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Окт 2012, 14:10

potrebitelsko_ime написа:Обжалвам заповед на Агенцията по геодеция и картография. Съдът иска техническа експертиза. Къде се прави такава експертиза и какви действия се предприемат?

Щом сте във фаза на оспорване на Заповед на Н-ка на АГКК пред административни съд, то следва да изискате назначаване на СТЕ, като предварително сте формулирал/а въпросите, на които вещото лице (инженер геодезист) ще трябва да даде заключение. След като съдът допусне изслушване на експертизата, той ще назначи в.л. от списъка към съответния Окръжен съд, одобрен от МП и публикуван в ДВ, и ще укаже на страната да внесе определената от него държавна такса по сметка на съответния Административен съд.

Остава да изчакате изготвянето на СТЕ и да се подготвите за въпроси към вещото лице в насроченото следващо съдебно заседание.

Успех!
П.П. Можете да подминете горните постинги. Те са неотносими към поставения от вас въпрос.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Окт 2012, 15:48

Melly написа:...
Успех!...

Но, Мели :lol:
Като как разбираш текстът в първоначалния пост : "Съдът иска... " :lol: Та на въпросът - и отговор.
Като начало подпитвах какъв му е проблема, за да му поформулираме задачите на вещото лице и последващо въпросите ... ама нъц :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Окт 2012, 15:55

emilgrigorov написа:
Melly написа:...
Успех!...

Но, Мели :lol:
Като как разбираш текстът в първоначалния пост : "Съдът иска... " :lol: Та на въпросът - и отговор.
Като начало подпитвах какъв му е проблема, за да му поформулираме задачите на вещото лице и последващо въпросите ... ама нъц :lol:

Как ли? Ами получава се нещо като "волтова дъга".
П.П. Нали ви казах да внимавате. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот potrebitelsko_ime » 13 Окт 2012, 13:45

Благодаря на всички отзовали се, просто изчаках да излезе протокола от заседанието, копвам тук какво е "поискал съдът." Там е работата, че не разбрах точно кой какво иска :shock: Аз ли трябва да го търся това в. л. от списъка, защото не са ми определили конкретно вещо лице, на следващото заседание ли ще стане това, или дотогава трябва да имам готова експертиза, как точно да внеса тая такса за експертизата, нали някой трябва да определи колко е. Според това, което пише в протокола, разбирам, че тази експертиза е като възможност, а не че съм длъжен да я правя? Какви въпроси да формулирам, като на мен всичко ми е ясно, АГКК е сгрешила номерата на имота :roll: Ето частта от протокола:

"ДАВА възможност на жалбоподателите в съответствие с носената от тях
доказателствена тежест да ангажират доказателства, включително и чрез формулиране
на задачи за СТЕ, за установяване на регулационния статут на техния имот през
годините, както и по отношение липсата на идентичност на този имот с имота, спрямо
който като собственици се легитимират заинтересованите страни по делото.
За събиране на доказателства,
ОТЛАГА И НАСРОЧВА ДЕЛОТО за ..........."

Предварително благодаря за оказаното внимание и отделеното време
potrebitelsko_ime
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Окт 2012, 14:24

До тук разбрах, че се явявате сам на това дело И се защитавате сам.
Напълно нормално е да не знаете какво и как да го поискате.
СЪДЪТ ви е ДАЛ възможност да ПОИСКАТЕ назначаване на СТЕ.
Време ви е да си ангажирате адвокат. То така не става само с питане по форумите. 8)
И както съм посочила по-горе, редът е този: viewtopic.php?f=26&t=52375&p=506752#p506681

Самоделките са опасни. :!: :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 13 Окт 2012, 22:09

+1
За формулиране задачите на вещото лице съвместно с адвоката Ви е необходим и технически грамотен човек, предвид спецификата на тази материя и степента на познаването и в юридическите среди. Не разчитайте особено много на юридическата мисъл в това отношение :lol:
Та за кой регион е процесната заповед?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Окт 2012, 06:11

emilgrigorov написа:+1
.....Не разчитайте особено много на юридическата мисъл в това отношение.....

Напротив! Разчитайте много на юридическтата мисъл. Но! Запомнете, че да си намерите днес добър адвокат по въпросите които поставяте, е по-трудно от колкото, по времето на реалния социализъм да си намерите добър майстор-плочкаджия.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Окт 2012, 07:04

Е то ... същото :wink: :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2012, 08:24

:roll: Кой ви каза, че е невъзможно?
Намират се, и още как.
Ама си трябва търсене от страна на питащите.
Естеството на правилата тук е изключване на опцията самопредлагане - може човек да се самонарани. Да го припомня де. :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Окт 2012, 08:30

Предлагам ... фенери :idea: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2012, 10:45

emilgrigorov написа:Предлагам ... фенери :idea: :lol:

Е, какъв е този скептицизъм към юридическата мисъл? Както има технически грамотни лица по отношение на тази материя, така има и юридически компетентни в тази област специалисти. Проблемът е, че някои хора търсят не където и както трябва. :) Юридическата мисъл не изключва техническите познания и обратното.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот potrebitelsko_ime » 14 Окт 2012, 13:39

Благодаря за отговорите. За София става въпрос. До тук ми става ясно, че мога и да не правя експертиза. Колко струва една такава експертиза? Никак не разбирам защо трябва да се прави, след като има документи и те са предоставени заедно с жалбата. Просто няма кой да ги прочете, това е. Аз не бих могъл да кажа нещо по-различно на вещото лице от това, което пише в документите. Да, ще се търси адвокат, но човек все пак трябва да се ориентира. Нали трябва да кажа на тоя адвокат искам ли експертиза, не искам ли...
potrebitelsko_ime
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Окт 2012, 14:07

Melly написа:.....Естеството на правилата тук е изключване на опцията самопредлагане - може човек да се самонарани.....
Никога не прочетох до край правилата на този форум, но мисля че няма изричен текст,който да забранява самопредлагането, особено, ако се използват Сократовите методи за това!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2012, 14:11

potrebitelsko_ime написа:Благодаря за отговорите. За София става въпрос. До тук ми става ясно, че мога и да не правя експертиза. Колко струва една такава експертиза? Никак не разбирам защо трябва да се прави, след като има документи и те са предоставени заедно с жалбата. Просто няма кой да ги прочете, това е. Аз не бих могъл да кажа нещо по-различно на вещото лице от това, което пише в документите. Да, ще се търси адвокат, но човек все пак трябва да се ориентира. Нали трябва да кажа на тоя адвокат искам ли експертиза, не искам ли...

Това, което Вие казвате, не е достатъчно, за да Ви послужи да докажете претенцията си пред съда. Съдът няма специална компетентност и не е длъжен да разбира от всичко. Той е решаващият орган, а страните са длъжни да ангажират и представят необходимите доказателства. Така, както представяте нещата, става ясно, че имате нужда както от колега адвокат, така и от вещо лице с техническа компетентност.
П.П. Не се безпокойте, не сте длъжен да казвате на адвоката дали искате или не СТЕ, той сам може да прецени това, след като се запознае с делото! Относно таксата и срока , в който да бъде внесена, се произнася съдът.
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация