Става реч за парцел,който е пуснат в продажба,ограден е от частни собственици непосредствено,т.е.няма път от никоя страна.Невежата брокерка твърдеше,че имотът въпреки това е в регулация.Не съм от най-начетените студенти,но да е в регулация нали означаваше имотът да име лице към улица и пр.?
Както и да е,въпросът ми е може ли да се регулира такъв вътрешен парцел,щом в ЗУТ пише,че не се допуска,ако се налага да се ограничи чужда частна собственост и че в такъв случай отношенията следва да се уредят между съседите?Не знам дали правилно тълкувам закона,но според мен,при такова фактическо местоположение общината не може да задължи частните собственици-съседи да продадат част от земята си,за да се освободи място за път.Мисля си,че единствената възможност за приобретателя на такъв затворен имот e да склони съседите да му продадат част от своята земя.
Приятели млади архитекти и строителни инженери твърдят,че общината може да задължи такива съседи да продават частната си собственост на символични цени.Това "отчуждаване за особени нужди" ли ще е?Много от тях разказаха реални такива случаи,но те се отнасяха до имоти в самия град София?!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регулация в Бояна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регулация в Бояна
Когато е правен плана щом има отстрани къщи значи трябва да е предвиден и достът на този имот до улица - това че не е направен път не значи че не е предвиден. Действително съседите ви трябва да ви осигурят право на праминаване като тази земя ще си остане на тяхно име но с учреден сервитут.
- Ели
Re: Регулация в Бояна
dona смутена написа:Става реч за парцел,който е пуснат в продажба,ограден е от частни собственици непосредствено,т.е.няма път от никоя страна.Невежата брокерка твърдеше,че имотът въпреки това е в регулация.Не съм от най-начетените студенти,но да е в регулация нали означаваше имотът да име лице към улица и пр.?
Както и да е,въпросът ми е може ли да се регулира такъв вътрешен парцел,щом в ЗУТ пише,че не се допуска,ако се налага да се ограничи чужда частна собственост и че в такъв случай отношенията следва да се уредят между съседите?Не знам дали правилно тълкувам закона,но според мен,при такова фактическо местоположение общината не може да задължи частните собственици-съседи да продадат част от земята си,за да се освободи място за път.Мисля си,че единствената възможност за приобретателя на такъв затворен имот e да склони съседите да му продадат част от своята земя.
Приятели млади архитекти и строителни инженери твърдят,че общината може да задължи такива съседи да продават частната си собственост на символични цени.Това "отчуждаване за особени нужди" ли ще е?Много от тях разказаха реални такива случаи,но те се отнасяха до имоти в самия град София?!
Ели написа:Когато е правен плана щом има отстрани къщи значи трябва да е предвиден и достът на този имот до улица - това че не е направен път не значи че не е предвиден. Действително съседите ви трябва да ви осигурят право на праминаване като тази земя ще си остане на тяхно име но с учреден сервитут.
Ето един типичен пример от близкото минало където не могат да отделят слама от плява.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|