Казусът: издадено разрешение за строеж, сменя се екипа от проектанти, правят се промени в проекта - одобрени, строителството - извършено до някъде, в т.ч. изградена конструкция на по-голямата част от обекта. Следва промяна на собственика (Възложителя), промяна на Строителя, нови промени в проекта по време на строителството, които са одобрени. Предстои подписване на акт 15. Според Вас: необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? Казусът е реален.
Моля за вашето мнение.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СМЯНА НА СТРОИТЕЛЯ, ПРОЕКТАНТИТЕ И АКТ 15
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: СМЯНА НА СТРОИТЕЛЯ, ПРОЕКТАНТИТЕ И АКТ 15
За проектантите - ако са се отказали писмено от авторски права - не е необходимо.
За строителя - няма начин ще трябва!
За строителя - няма начин ще трябва!
- probcho
- Активен потребител
rts написа:... необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? ...
Първоначалният строител - не. Трябва да се прегледат договорите с него, но по принцип - не. Ако последващ строител поиска, или някой друг участник в строителството - тогава да.
За проектантите (това са 11-12 части), неможе да се прецени. Редно е проектантът на действително изпълненото да подпише акт 15, а при необходимост - и да участва в ДПК. Но зависи какви права са им делегирани.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
rts написа:Казусът: издадено разрешение за строеж, сменя се екипа от проектанти, правят се промени в проекта - одобрени, строителството - извършено до някъде, в т.ч. изградена конструкция на по-голямата част от обекта. Следва промяна на собственика (Възложителя), промяна на Строителя, нови промени в проекта по време на строителството, които са одобрени. Предстои подписване на акт 15. Според Вас: необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? Казусът е реален.
Моля за вашето мнение.
Ако аз съм строителя, който трябва да завършва и подпише акт 15 , не бих се подписала при груб строеж построен от друг строител.
Как така ' в движение' ви одобриха промени в проектите ? По конструкцията надявам се не сте правили промени.
- tany_ivanova
- Потребител
probcho написа:За проектантите - ако са се отказали писмено от авторски права - не е необходимо.
....
От авторското право не мож' се отказа и то (авторското право) да остане висящо в пространството! Авторските права са предмет на прехвърлителна зделка - възмездно или безвъзмездно. Между другото една от причините публично да напусна КАБ е и тази че, там въведоха една малоумна практика за отказване от авторски права с заявление пред КАБ, където и дума не се казва къде тези права отиват.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:... От авторското право не мож' се отказа и то (авторското право) да остане висящо в пространството! Авторските права са предмет на прехвърлителна зделка - възмездно или безвъзмездно. Между другото една от причините публично да напусна КАБ е и тази че, там въведоха една малоумна практика за отказване от авторски права с заявление пред КАБ, където и дума не се казва къде тези права отиват.
+1
Затова говоря за делегиране на права.
Апропо, нали се говореше за нещо като "банка" за авторски права и КАБ да ставали банкери
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Апропо, нали се говореше за нещо като "банка" за авторски права и КАБ да ставали банкери
emilgrigorov не ме ядосвайте много Ви моля! Всичките им (на КАБ) идиотии ми идват в повече! Никога няма да си простя, че около 5 години и повече им плащах членски внос. Като си помисля, колко безвъзвратно загубени за мен бири "Warstainer" прави това - мъка ми припада!
Искам да забравяяяяяяяяяяяяяяяяя...............
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|