начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Скица на стара къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Скица на стара къща

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 16:41

julyanvonemona написа:emilgrigorov Всъщност, ако внимтелно вникнеш в поста ми ще видиш че говорим за едно и също нещо и никак не съм в страни!

Всъщност, да.
Та, мисълта ми беше, че доста често намерените в архива или на тавана проекти от онова време не отговарят напълно на положението на място. Случвало ми се е да възстановявам проекти, ако няма такива или въпреки, че съществуват такива. Във втория случай се доказва, че просто не са последни.
И надзид на двете къщи, при положение , че е бил допустим градоустройствено, си е съвсем защитим с такъв проект. Ако въобще е необходим някому. Това имах предвид.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 16:48

.... Във втория случай се доказва, че просто не са последни....

Това е страшно рисково, ако заядлив старец като мен, успее да докаже обратното и реши да Ви праследва до могила! При определени условия може да заплувате в океана на НК!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 17:22

julyanvonemona написа:
.... Във втория случай се доказва, че просто не са последни....

Това е страшно рисково, ако заядлив старец като мен, успее да докаже обратното и реши да Ви преследва до могила! ...

Не, действително има страшно много разминавания. Колони, греди в сгради от 40-те са на друго място и с други сечения от тези в намерените проекти. Разпределения и размери на индивидуални обекти - също. За инсталациите да не говорим, такива проекти са единици. И какво ли не, и какво ли не. Та си е съвсем легално да се докаже възстановяване на последващ проект.
А по казуса - нещо да съм казал? :lol: Но ако комшиите много се обичат, ми ... любовта се възнаграждава :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 18:41

Не са чак толкова мното (разминаванията имам предвид). Но това няма значение! Отдавна изпито и платено!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nikonik » 25 Авг 2012, 22:24

julyanvonemona написа:
nikonik написа:И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.

Защо си мислите, че в общината има хора достатъчно в час, за да преценят последиците от дйствалия по време на изграждане не къщата чл.133 ЗИСС

Не схващам какво общо има действащото законодателство по време на изграждане на сградата със престоящото извършване на ремонта или надстрояване на покрива, които ще трябва да отговарят на изискванията на сега действащото законодателство.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 22:46

nikonik написа:... Не схващам какво общо има действащото законодателство по време на изграждане на сградата със престоящото извършване на ремонта или надстрояване на покрива, които ще трябва да отговарят на изискванията на сега действащото законодателство.

Ето виждате ли, julyanvonemona. Нищо не съм казал :lol:
А Вие, nikonik, не се притеснявайте. Вашата къща никога няма да отговаря както на съвременните норми за проектиране и строителство, така и на изискванията на сега действащото законодателство. :lol: А ако нещо отговори, то няма да е тази къща, или ще са проекти, които не се отнасят за тази къща :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Авг 2012, 06:16

Не схващам какво общо има действащото законодателство по време на изграждане на сградата със престоящото извършване на ремонта или надстрояване на покрива, които ще трябва да отговарят на изискванията на сега действащото законодателство.

Една от особеностите на ЗУТ-материята ("ЗУТ-материята" е обобщен термин), за разлика нтапример от наказателното право е, че създава трайни материални обекти. Налага се при изменението на законите от ЗУТ- материята тези заварени материални обекти и създадените вече правоотношения свъързнатни с тях да бъдат уредени и спрямо новите норми. Това както зноете се прави с преходни разпоредби!
Е! Аз твърдя, че преходна разпоредба, която да урежда заварен общ (от преди 1951г.)зид на една сграда, разположен съгласно чл.133 ЗИСС върху границата между два парцела, спрямо сегашното правило за калканите няма! Така е възможно една тогавъшна сграда да е обща за един или повече собственици въпреки че е пазположена в два УПИ следователно разделителния зид между нейните две части е обща част. Покривът също! За общите части важат правилата на чл.38 ЗС, а от тук е и зависимостта в която изпадате спрямо собственика(ците) от съседната част на сградата, каквото и да предвиждат действащите ПУП. Анадън му nikonik ?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Авг 2012, 08:00

julyanvonemona написа:...преходна разпоредба, която да урежда заварен общ (от преди 1951г.)зид на една сграда, разположен съгласно чл.133 ЗИСС върху границата между два парцела, спрямо сегашното правило за калканите няма! ...

+1
Само да допълня:
1. Общата стена, основите, земната основа, покривът, двете фасади, евентуално подпокривното пространство, канализацията, както и мълниезащитата, която я няма.
2. Привеждането на конструкцията към съвременните норми.
3. Привеждането на инсталациите към съвременните норми.

Та за решенията по тези три точки са релевантни едни други кодекси, както обичаше да се изразява един друг участник във форума, който ми се разсърди и го няма, за съжаление.
И остава да се претегли кое всъщност е по-.... :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Авг 2012, 09:51

1. Общата стена, основите, земната основа, покривът, двете фасади, евентуално подпокривното пространство, канализацията, както и мълниезащитата, която я няма.
emilgrigorov, в защита на чистотата на теорията следва да се уточни, че що се отнася до общите части, никъде няма закон където да е написано че фасадите са общи части. Чл.38 от ЗС си служи с израза "ограждащи стени". Фасадата е правен институт на ЗУТ и въобще не се третира като обща част или не. По този въпрос в специализерания печат съм натикал в кучи г-з един мой още по възрастен колега, който си позволява с лека ръка да прави коктеил от най-различни правни материи но номерата му минават, защото повечето хора не им се мисли. Като се помисли повечко ще вземе да се окаже, че остъклаването на балконите не е промяна на общите чести в сградата.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Авг 2012, 10:28

julyanvonemona написа:... Като се помисли повечко ще вземе да се окаже, че остъклаването на балконите не е промяна на общите чести в сградата.

Така погледнато, си абсолютно прав.
От гледна точка на експлоатационното поддържане, както и някои естетически и архитектурни съображения, ми е по-лесно да се възприема като обща част. А и някои зутовски елементи, особено в областта на въвеждане в експлоатация, са в тази насока.
Та, според зависи :lol:

Да кажа и на ruskata:
Това, което си говорим с julyanvonemona, цели изясняване на едни фигури от една друга област, аналози на Имелман, полу-тоно, свредел, абра-кадабра, лупинг. Няма да разберете за какво иде реч. По-скоро са отправени към архитектът, който при всички положения трябва да си намерите. Ако на него не му е ясно нещо, да попита тук във форума, няма нищо срамно.
Последна промяна emilgrigorov на 26 Авг 2012, 10:48, променена общо 3 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 26 Авг 2012, 10:38

emilgrigorov написа:
nikonik написа:... Не схващам какво общо има действащото законодателство по време на изграждане на сградата със престоящото извършване на ремонта или надстрояване на покрива, които ще трябва да отговарят на изискванията на сега действащото законодателство.

Ето виждате ли, julyanvonemona. Нищо не съм казал :lol:
А Вие, nikonik, не се притеснявайте. Вашата къща никога няма да отговаря както на съвременните норми за проектиране и строителство, така и на изискванията на сега действащото законодателство. :lol: А ако нещо отговори, то няма да е тази къща, или ще са проекти, които не се отнасят за тази къща :lol:

Меко казано нищо или по точно празни приказки. Това означава ли че човек не може да направи ремонт на покрива си ако сградата е строена преди години неопределено колко.
Изообщо не се притеснявам, Проектира и построил съм доста къщи и други видове строежи от1974г. и всичките отговарят на закона, стоят си и нямам проблими състях. Знаете ли каква е разликата между мен и вас че аз не съм толко велик като вас. Аз просто искам да помогна на хората с проблеми. Мисля че това е и основната идея на форума. А ако искате да си мерим....... знанията в областа на строикелството да се създаде раздел за спечиялисти. С уважение.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Авг 2012, 10:43

nikonik написа:....за спечиялисти. С уважение.

Предполагам, имате предвид специалисти.
Както и да е, допълних предния си пост.
А в България всеки е експерт в областта на футбола, жените и строителството.
След такива като Вас хората обикновено ме търсят да позачистя. До колкото е възможно. За много пари.
С уважение
Емил Григоров
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 26 Авг 2012, 12:15

emilgrigorov написа:
nikonik написа:....за спечиялисти. С уважение.

Предполагам, имате предвид специалисти.
Както и да е, допълних предния си пост.
А в България всеки е експерт в областта на футбола, жените и строителството.
След такива като Вас хората обикновено ме търсят да позачистя. До колкото е възможно. За много пари.
С уважение
Емил Григоров

Благодаря за поправката. Господинчо вие нито ме знаете нито познавате за да ми давате оценка. Е слава боге досега никой не е зачиствал след мен. А вас ако много ви търсеха нямаше да виситите във форума и да се само рекламирате. Дано имате късмет.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Авг 2012, 12:26

nikonik написа: Благодаря за поправката. Господинчо вие нито ме знаете нито познавате за да ми давате оценка. Е слава боге досега никой не е зачиствал след мен...

Моля. Е, да, за поправката, Вие си позачистихте. То така става и в реалния живот. Казвам как, и после Вие си почиствате, принудително обикновено.
Последният Ви пост няма да коментирам от къмту правопис :lol: Множко ще Ви дойде :lol:
А иначе, не е необходимо да Ви познавам. Ясен сте ми. По глупавите идеи, които давате на хората.
В момента съм на работа, по-спокойно е в Събота и Неделя. А този форум е интересен, държи ми будна мисълта. В други няма да ме срещнете.
Благодаря за пожеланията, искрени, надявам се :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Авг 2012, 12:56

Това означава ли че човек не може да направи ремонт на покрива си ако сградата е строена преди години неопределено колко.

nikonik По този въпрос моля възползвайте се от собствената си препоръка а именно
И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.

Специално на Вас само от там могат да Ви помогнат :lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Авг 2012, 13:04

:lol: На когото му е трудно или не иска да търси готови решения, да отива да пита в Общината и да слуша и изпълнява всичко, което му кажат там.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Авг 2012, 13:15

nk7702n написа::lol: На когото му е трудно или не иска да търси готови решения, да отива да пита в Общината и да слуша и изпълнява всичко, което му кажат там.

Така де. Въпросът е, че веднъж попитал, и след това трябва да се бори с вече изграден стереотип. А в конкретния случай - в противоречие със закона. Автогол (експертно мнение) :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ruskata » 29 Авг 2012, 22:00

Така.Първо изкам да ви помоля да не се заяждате един с друг!Макар,че като ви чета си правя изводи сам за себе си и най важния е ,че не ми трябва първо адвокат и след това всичко останало.Понеже по съображителни причини не излагам моя казус в подробности а той се оказа интересен за някой ваши колеги,след като предприема съществени действия евентуално съд и тн...ще изложа нещата по подробно за да видите за какво става въпрос.До тогава бих посъветвал хора в подобно положение....наемете си адвокат още преди да закупите имот.
ruskata
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 29 Авг 2012, 22:14

ruskata написа:...като ви чета си правя изводи сам за себе си ...

То това беше всъщност целта. Съгласете се, че е форум все пак. Не всичко може да се казва.
Бих Ви допълнил. Преди закупуването не само адвокат, а и технически грамотно лице.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ruskata » 05 Сеп 2012, 22:41

Във връзка с ремонта и изменението на покривната конструкция ,мира не ми дава един въпрос.Но преди да го задам ще дам малко подробности.Имота за който говоря,преди години е бил доста голям.Но поради неясни за сега причини е бил приполовен в полза на съседен имот.Незнам дали тази част е била продадена,или придадена към съседите и дали всичко е законно направено.Имало е изменение на регулация и къщата е останала на граница с комшиите и прозорците гледат в двора им.Не е калкан къщата си е самостоятелна и няма общи стени със съседни постройки.Въпроса ми е ....след като половината от парцела е бил продаден или предаден на съседите....трябва ли да изкам разрешение за стрителни и конструктивни изменения по покрива ?
ruskata
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация