начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос относно имот с неприложена улична регулация.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно имот с неприложена улична регулация.

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 07:57

Здравейте,
Имам имот,който попада в не приложена улична регулация.Имам два въпроса по този повод
1.как мога ,заедно със съседите ,които са засегнати да подам искане за промяна на регулационния план/не е влязла процедура по отчуждаване/?
2.Ако това не се случи,как да си владея свободно имота без да се притеснявам,че някой съсед няма да реши,че му пречи оградата на двора ми или стеснявам пътя?Казуса е реален-имам жалба от съседи,че съм стеснила улицата.След замерване се установи,че не е така,но понеже границата не е в регулационния план,а е по имотен ,аз как мога законно да си построя ограда ,която да не е обикновена мрежа ,а плътна ажурна.И изобщо защо така закона ми извива ръцете в собствения ми имот?Това не е нормално.
Мерси предварително.Мога да приложа скица ако е необходимо.
elymarinova
Младши потребител

Re: Въпрос относно имот с неприложена улична регулация.

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 08:44

1.Кога е влязъл в сила плана?
2. В София или извън нея се намира имотът?
Забележка:Понятието "неприложена улична регулация" не е нормативно, а рудиментарин израз още от времето на ЗПИНМ, независимо че става ясно за какво става дума.
Последна промяна julyanvonemona на 23 Авг 2012, 08:51, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 08:50

Не знам точно кога е влязъл в сила плана,но мога да проверя.По картата която видях съдя,че е много отдавна.
Става въпрос за едно малко планинско селце и евентуалното прокарване на път широк 8метра??? ще засегне 5 къщи ,а ще е в принос на 1.В момента пътя който е направен/черен /варира някъде между 3,5 и 6 метра и смятам,че е напълно достатъчен да мине кола и камион за да обслужи едно семейство .
За статистиката селото е под 100 или малко над 100души население,ако е важно.
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 08:54

elymarinova написа:Не знам точно кога е влязъл в сила плана,но мога да проверя.По картата която видях съдя,че е много отдавна.
Става въпрос за едно малко планинско селце и евентуалното прокарване на път широк 8метра??? ще засегне 5 къщи ,а ще е в принос на 1.В момента пътя който е направен/черен /варира някъде между 3,5 и 6 метра и смятам,че е напълно достатъчен да мине кола и камион за да обслужи едно семейство .
За статистиката селото е под 100 или малко над 100души население,ако е важно.

Важно е единствено дали се намира в обхвата на действие на ЗУЗСДО ("Голяма София") Защто там действат други правила различни от BG Същото важи и за годините когато е оидобрен плана - повечме или п малко от определен брой годинои за провинцията 5 години.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 08:59

При всички случаи повече от 5г.Селото се намира в Кюстендилска област на 100км от София.
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 09:07

1.Можете да поискате (но не можете да принудите) съответната община да ви отчужди ивицата която попада в улицата.
2.Мижете да поискате частично изменение на ПУП, включително и да принудите общината да го направи, но си помислете дали си струва, защото операцията яде време и средства които следва да се плащат на специялисти. Ако размислите - препоръчвам elter@abv.bg!Иначе мястото си е ваше! Ограждате го и си воювате за него по всички правила, независимо дали и колко стеснявате пътя.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 09:14

julyanvonemona написа: Ограждате го и си воювате за него по всички правила, независимо дали и колко стеснявате пътя.

Благодаря много за бързия отговор.Истината е обаче,че не знам къде да прочета какви са правилата да си направя плътна ограда.В общината ,когато отидох да пусна молба за разрешение на строеж ме уведомиха ,че не могат да ми дадат такова,защото не е граница по регулация.как да си направя плътна ограда без да се притеснявам,че е незаконна.Какво всъщност означава лека ограда-само мрежа ли?

И само ако може да ми разтълкувате термина "отчужди ивицата",какво означава?Значи ли това ,че мога да подам искане само за моя имот ,т.е границата на имота ми да съвпадне с границата на регулация?

Относно частична промяна на ПУП,това дали си струва не знам,но ако решат да ми взимат част от двора някога/ заради път ,който реално има /вероятно си струва.Всъщност има ли давност това решение за тази регулация.В общината твърдят,че нямат пари за такъв разход в момента,но аз цял живот ли ще съм на щрек да не би някой някога да ми вземе половината от така или иначе малкия двор.Ще се консултирам с човека ,който ми препоръчвате.
Намерих това,но ако може да ми го разтълкувате?
чл.48 ЗУТ
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
( (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
и ал.2
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 11:18

....но аз цял живот ли ще съм на щрек да не би някой някога да ми вземе половината от така или иначе малкия двор.Ще се консултирам с човека ,който ми препоръчвате.
Има такова нещо. Още по лошото е че ще се опитат да Ви убеждават че ще се наложи да отстъпите тази ивица без обещетение. Наистина имаше в закона такова нещо до 1998г. но вече го няма! Сега разчитат на създадената от онова време инерция.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 11:31

Eдна поправка вместо elter @abv.bg - elter@mail.bg. Абоната е дама!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 14:17

Благодаря много.
Намерих това в нета:Чл.16 от ЗУТ
[url]Общината изработва служебно ПУП за квартала. Собствениците на имотите трябва да прехвърлят не повече от 25% от площта на парцелите си за изграждане на обекти на социалната инфрастуктура – озеленяване, улици, мрежи на техническата инфраструктура в полза на общината. Образуват се нови урегулирани имоти. За тяхното придобиване кметът на общината издава заповед с точно индивидуализиране на имота. Когато за териториите няма приложена първа регулация, може да бъде създаден план за улична регулация /ПУР/ за определяне на улици.[/url]

Тези 25% при мен идвам към 50%,от тук какво следва?
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 14:20

Нормите по чл.16 ЗУТ, нямат нищо общо с Вашия казус. А оабщината служебно и е забранено да изработва ПУП- от 2003г. насам по какъвто и да е повод.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 14:26

Е,кой прави този регулационен план тогава?
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2012, 15:36

:lol: :lol: :lol: Алоууу, Гара разпределителна, внимавай де - ще предизвикаш "бум, тряс.... олеееееееее". Впрочем, колко "влака" преминават на ден? :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 16:04

Да...лесно ви е на вас :D ,но май земетръса са го предизвиках не от преминаващите "влакове".Май на края ще карам по Соломоновия закон "Да видим, прави ли са думите му, и да изпитаме, какъв ще бъде краят му".
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2012, 16:15

elymarinova написа:Да...лесно ви е на вас :D ,но май земетръса са го предизвиках не от преминаващите "влакове".Май на края ще карам по Соломоновия закон "Да видим, прави ли са думите му, и да изпитаме, какъв ще бъде краят му".

:roll: Погрешно припознахте себе си.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 16:35

Melly написа::lol: :lol: :lol: Алоууу, Гара разпределителна, внимавай де - ще предизвикаш "бум, тряс.... олеееееееее". Впрочем, колко "влака" преминават на ден? :D

Който премине - премине! Който се спе добре! А който се бумне некъде и от скрап има нужда!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 16:55

Истината е,че изобщо не схванах завоалираните послания :oops: ,но пък ако можех нямаше да съм тук.
elymarinova
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2012, 17:02

...завоалираните послания...

Ха - ха- ха- ха. :lol: :lol: :lol: Та то си е жив секс , за да не кажа дума забранена от модераторите!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 23 Авг 2012, 17:40

elymarinova написа:Здравейте,
Имам имот,който попада в не приложена улична регулация.Имам два въпроса по този повод
1.как мога ,заедно със съседите ,които са засегнати да подам искане за промяна на регулационния план/не е влязла процедура по отчуждаване/?
2.Ако това не се случи,как да си владея свободно имота без да се притеснявам,че някой съсед няма да реши,че му пречи оградата на двора ми или стеснявам пътя?Казуса е реален-имам жалба от съседи,че съм стеснила улицата.След замерване се установи,че не е така,но понеже границата не е в регулационния план,а е по имотен ,аз как мога законно да си построя ограда ,която да не е обикновена мрежа ,а плътна ажурна.И изобщо защо така закона ми извива ръцете в собствения ми имот?Това не е нормално.
Мерси предварително.Мога да приложа скица ако е необходимо.

Малко да цензурираме нещата и да се насочим към темата. :wink:
С исканията за промяна на регулационни планове се занимават едни специалисти - архитекти и адвокати. Това не се прави в свободен текст и с документи, които Ви хрумне на Вас. Има си законови изисквания, специално административно производство, необходимо е участие на юрист. Относно проектирането и изграждането на ограда са Ви необходими отново специализирани познания и практика, така че следва да се насочите към същите специалисти.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот elymarinova » 23 Авг 2012, 21:48

Точно тези специалисти ме увериха ,че нямам право на плътна ограда .Аз днес разгледах и ЗУТ и видях,че чл.48 казва същото.Това не ми харесва и бих поискала частична промяна на ПУП или да помоля за отчуждаване,но като цяло всичко това си е игра на нерви,които нямам.
Колкото до проектирането на оградата,аз самата съм инженер и ако закона не го изисква не бих се обърнала към такъв.
Истината е,че просто случих на "криви" съседи и ако направя дори и едно от изброените горе неща за узаконяване ще е прецедент за цялото село.
Съдба...
Благодаря за отзивчивостта на тези ,които се заинтересуваха от моя казус,а тези които се включиха за "разкош" се надявам да се забавлявали за моя сметка-не се сърдя изобщо.
elymarinova
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация