- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строеж на търговски обект на земеделска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Строеж на търговски обект на земеделска земя
Здравейте,днес реших да ви пиша и за моя проблем с общинските власти. Ето и моята история.През 1991г. Баща ми реши да построи търговски обект в нашия имот,подаде молба за скица,тогава тази скица се съгласува с проектантска и на нея пише,издава се Виза за проектиране на жилищна сграда с магазин на 2 етажа съгласно предварителното решение на района на общината и подписана от проектанта през 20.11.1991г.Визата е съгласувана и подпечатена от главния архитект на общината.Така подпечатената виза пак в проектантска,тогава на частно нямаше проектанти за изготвяне на проекта и се чакаше дълго.И с готовия проект за 80кв.м.сме в общината по район за издаване на разрешително за строеж,но главния Архитект се е пенсионирал и на негово място друг архитект.Отказа ни устно че не можем да строим така по проекта защото имота ни е земеделска и имаме право само на 35кв.м.А имотите нямат нищо общо със земеделието,в района има къщи и хората живеят там както и ние и имотите са под 3 декара.В нашия имот има строеж още преди 1950 г.и живеем от 1952г. в този имот.Баща ми построява търговския обект и с дълги мъки през 29.12.1994г се издава акт за узаконяване на 39кв.м. по чл 162,180 и 173 от ЗТСУ И чл.302 от ППЗТСУ и на основание по чл. 120 за магазин с корекции,като задрасква половината проект.През 2004г е направена делба и търговския обект попадна в моя имот но не съм подавал декларация за незаконен строеж,изтървал съм момента.Така че да ми разтълкувате чл.104 и §5а (Нов-ДВ,бр.34 от 1992г.,изм.-ДВ,бр.48 от 1995г.,изм.-ДВ,бр.95 от 1995г.)В случаите по чл.18з,ал.1 се счита,че строежът е започнал,когато до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ(дв,БР.28 ОТ 1992Г.)върху конкретния парцел (терен) законно са извършени строително-монтажни работи до изграждането на нулев цикъл.Мога ли да се облегна на този закон или дайте съвет как да постъпя по нататък за да узаконя останалата част на търговския обект до 80кв.м.От тогава по мъките е изготвено през 2006г.ПУП-ПРЗ за УПИ.
- neznaiko1
- Младши потребител
Re: Строеж на търговски обект на земеделска земя
Щом имате акт за узаконяване обектът Ви е законен, независимо от това че когато с ви го издавали това не е направено много читаво. Въпреки това същият не може да бъде отменен! От тук нататък консултантска (надзорна) фирма книжата за въвеждане в експлоатация и т.н. Не ми е много ясно само дали делбата е преди или след акта за узаконяване, респективно дали искате да запазите или премахнете търговския обект, защото като че ли нещо такова се прокрадва. А към ЗСПЗЗ въобще не се обръщайте.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Гледам, че магазина е останал по чл.120, но коя алинея?
А за този ПУП от 2006г и земеделския фонд трябва да чета ... някой ако знае повече, да казва.
Ама, че каша.
А за този ПУП от 2006г и земеделския фонд трябва да чета ... някой ако знае повече, да казва.
Ама, че каша.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Щом имате акт за узаконяване обектът Ви е законен, независимо от това че когато с ви го издавали това не е направено много читаво. Въпреки това същият не може да бъде отменен! От тук нататък консултантска (надзорна) фирма книжата за въвеждане в експлоатация и т.н. Не ми е много ясно само дали делбата е преди или след акта за узаконяване, респективно дали искате да запазите или премахнете търговския обект, защото като че ли нещо такова се прокрадва. А към ЗСПЗЗ въобще не се обръщайте.
Искам да запазя търговския обект и акта за узаконяване е издаден преди делбата за половината обект 39кв.м. а не 80кв.м. както по проект.Поисках да поставя фотоволтаична електрическа централа, но ми беше отказано за това че е незакона останалата част.
- neznaiko1
- Младши потребител
Намирате си проектанти (примерно julyanvonemona), правите проект "Пристройка към съществуващ магазин, оборудване на ФВЦ 30 кW на покрива и присъединяване към ЕРМ", вземате си Разрешение за строеж и си ги построявате.
Проектът трябва да съдържа част :"премахване на незаконно строителство и привеждане към нормативно съответствие" . Добре е да е с оценка на съответствието от консултантска фирма, ще ви спести доста разправии.
Може да се позовете и на:
ПЗР ЗИД ЗУТ (ДВ, БР. 65 ОТ 2003 Г.)
§ 184. ...(11) За незавършените части на строежа се съгласува инвестиционен проект и се издава разрешение за строеж по общия ред.
Попитах по коя алинея на чл.120 е магазина?
Проектът трябва да съдържа част :"премахване на незаконно строителство и привеждане към нормативно съответствие" . Добре е да е с оценка на съответствието от консултантска фирма, ще ви спести доста разправии.
§ 184. ...(11) За незавършените части на строежа се съгласува инвестиционен проект и се издава разрешение за строеж по общия ред.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov! julyanvonemona ще се съгласи да направи такъв проект само ако Вие като консултант (надзорник) му напишете оценка за съответствие със съществените изисквания на закона. Никак няма да е лесно, да не кажа че е възможно и въобще да не стане защото и двамата не знаем съществени факти от обстановката, а пък в областта на гледането в кристална сфера съм дста скромен ученик на Melly
-
julyanvonemona написа:emilgrigorov! julyanvonemona ще се съгласи да направи такъв проект само ако Вие като консултант (надзорник) му напишете оценка за съответствие със съществените изисквания на закона. Никак няма да е лесно, да не кажа че е възможно и въобще да не стане защото и двамата не знаем съществени факти от обстановката, а пък в областта на гледането в кристална сфера съм доста скромен ученик на Melly
Мдам, Melly нещо я няма, тц тц тц.
За оценка не е проблем да я напише който и да е, ще помагам.
Но за самото строителство е по-добре да е без надзор И без това е 5-та категория.
Съществено е дали магазина не е "случайно" по 120(4) или да не би случайно да е въведен в експлоатация
Както и трябва да се изясни, дали няма необходимост от плащания за изваждане от земеделски фонд (за което казах, че трябва да чета).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Намирате си проектанти (примерно julyanvonemona), правите проект "Пристройка към съществуващ магазин, оборудване на ФВЦ 30 кW на покрива и присъединяване към ЕРМ", вземате си Разрешение за строеж и си ги построявате.
Магазин за хранителни стоки на основание чл.120 от ППЗТСУ съгласно одобрения арх. проект от 05.12.94г и кв. за платена глоба.Само това пише!
- neznaiko1
- Младши потребител
emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:emilgrigorov! julyanvonemona ще се съгласи да направи такъв проект само ако Вие като консултант (надзорник) му напишете оценка за съответствие със съществените изисквания на закона. Никак няма да е лесно, да не кажа че е възможно и въобще да не стане защото и двамата не знаем съществени факти от обстановката, а пък в областта на гледането в кристална сфера съм доста скромен ученик на Melly
Мдам, Melly нещо я няма, тц тц тц.
За оценка не е проблем да я напише който и да е, ще помагам.
Но за самото строителство е по-добре да е без надзор И без това е 5-та категория.
Съществено е дали магазина не е "случайно" по 120(4) или да не би случайно да е въведен в експлоатация
Както и трябва да се изясни, дали няма необходимост от плащания за изваждане от земеделски фонд (за което казах, че трябва да чета).
Вече е приет новия кадастрален план и вече е като урегулиран имот.Изваден от земеделския фонд,така разбрах.
- neznaiko1
- Младши потребител
emilgrigorov тоя neznaiko1 някога е започнал да върти застроително решенвие по чл.98 ППЗТСУ, обаче нещата явно са увиснали някъде в простронствено -времевия континуум. По някое време е почнал да строи незаконно, но нещата са се опънали в границата провлачване, В един момент местния майстор (най-вероятно главния архитект) е решил да промуши цалата работа по чл.162 ЗТСУ (гениално творение на самия Даниел Моис Левиев) и се опрял на чл 120 (4) ППЗТСУ. Така се е пръкнал акта му за узаконяване. Избухва демокрацията и се появява ЗСПЗЗ. Тук е неясно дали имота е от тези по §4 ЗСПЗЗ (защото се споменават и заветните 35 кв.м) или си е чиста нива. Ако е нива не е ясно дали тя попада или не във обхвата на влязъл междувременно в сила ОГП или ОУП и още и още все в този дух. така че подготви оценката за съответствие пък ще видим.
А съвременното описание в КК дава важна но не достатъчна информация. Въпреки това ми мерише на §4 ЗДПЗЗ
(не на джибри )
А сега - при сънчо!
А съвременното описание в КК дава важна но не достатъчна информация. Въпреки това ми мерише на §4 ЗДПЗЗ
(не на джибри )
А сега - при сънчо!
-
Значи, този план на действия, за който пишем по-горе, е може би най-правилен и икономичен. Ако е по чл.120(4) ще има малки промени в заглавията и мотивите, възможно е и във външните връзки (ток, вода, канал). Ако няма канализация, трябва да "проима", или алтернативно - изгребна яма/пречиствателно съоръжение ... Ако не е уредено със земеделския фонд, трябва да се уреди.
Такива работи
Лека нощ, деца
Такива работи
Лека нощ, деца
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Привет, някой има ли идея дали на земеделска земя имам право да направя борса за дърва за огрев?
Благодаря и сори за тъпия въпрос:)
- desx77
- Нов потребител
desx77 написа:Привет, някой има ли идея дали на земеделска земя имам право да направя борса за дърва за огрев?
Не!
Може би сбърках! Пробвай с вица за цигането "пък.....ако се подкваси (морето).....големо кльопане ще падне!"
-
julyanvonemona написа:emilgrigorov тоя neznaiko1 някога е започнал да върти застроително решенвие по чл.98 ППЗТСУ, обаче нещата явно са увиснали някъде в простронствено -времевия континуум. По някое време е почнал да строи незаконно, но нещата са се опънали в границата провлачване, В един момент местния майстор (най-вероятно главния архитект) е решил да промуши цалата работа по чл.162 ЗТСУ (гениално творение на самия Даниел Моис Левиев) и се опрял на чл 120 (4) ППЗТСУ. Така се е пръкнал акта му за узаконяване. Избухва демокрацията и се появява ЗСПЗЗ. Тук е неясно дали имота е от тези по §4 ЗСПЗЗ (защото се споменават и заветните 35 кв.м) или си е чиста нива. Ако е нива не е ясно дали тя попада или не във обхвата на влязъл междувременно в сила ОГП или ОУП и още и още все в този дух. така че подготви оценката за съответствие пък ще видим.
(не на джибри )
А сега - при сънчо!
Имота е закупен през 1956г.и родителите ми си построиха къща която съществува и до днес,така че имота не е по §4.Имота го получавам след делба на 01.07.2004г.А акта за узаконяване на половината магазин 29.12.1994г.Преди това има и ЧЗР с Протокол №45/23.11.1993г. и влязло в сила,като на ЧЗР е нанесено за целия проект,но не е взето под внимание,което забравих да спомена по горе.А в нашта местност има изградено действащо училище,до нас е и текстилно училище.Така че нищо общо няма със земеделие но го таксуват в общината като земеделска.А от 21.11.2006г е урегулиран поземлен имот.А от една година е в регулация местността.
- neznaiko1
- Младши потребител
По някога надминавам Melly по взиране в кристалната сфера. Фактът че има влязло в сила ЧЗР означава,че не само е започнала процедура по чл.98 ППЗТСУ, но че и същата е завършена. От този момент нататък земята е престанала да е земеделска каквото и да е записано в КВС или КК (ако такава има) категорично! Разбира се за да предприемете каяквото и да е или се поправя КВС - по съответния ред или КК, също по съответния ред. Не случайно казах че главният архитект съвсем не читаво е издал РС по чл.120 (4) ППЗТСУ. Оказва се че имате повече възможности от колкото на Вас самия Ви изглежда!
-
julyanvonemona написа:По някога надминавам Melly по взиране в кристалната сфера. Фактът че има влязло в сила ЧЗР означава,че не само е започнала процедура по чл.98 ППЗТСУ, но че и същата е завършена. От този момент нататък земята е престанала да е земеделска каквото и да е записано в КВС или КК (ако такава има) категорично! Разбира се за да предприемете каяквото и да е или се поправя КВС - по съответния ред или КК, също по съответния ред. Не случайно казах че главният архитект съвсем не читаво е издал РС по чл.120 (4) ППЗТСУ. Оказва се че имате повече възможности от колкото на Вас самия Ви изглежда!
И така,какво следва да направя,като сегашния гл.архитект не взима под внимание ЧЗР и иска да се премахне и нова процедура, виза,като се допуска проектиране на допълващо застрояване.Да се представи план за озеленяване на УПИ .Да се посочи в проекта постигнатите градоустройствени показатели за плътност,интензивност на застрояване и озеленяване,съгласно чл 29 ал 1 или чл 33/1/т.1 от Наредба 4/2001г.Да се спазват изискванията на чл.169,ал.1отЗУТ.Да се предсави предварителни договори с ВиК и ЕОН.Говорех с един архитект и ми обясни че трябва да се направи,проекти,конструкции,ел проект,ВиК проект,ПБЗ не знам какво означава,пожарна безопасност,геоложки доклад и озеленяване.Всичко това ще ми струва според архитекта 2150лв.Без таксата за внасяне на док. в общината и таксата за разрешителното,или още 200лв.
- neznaiko1
- Младши потребител
Има и още. Може би ще излезе към 5-6000 , ако не трябва да се прави изгребна яма. Самата яма струва колкото Ви е струвал магазина.
А към частите сте забравил топлотехника и геодезия.
А към частите сте забравил топлотехника и геодезия.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
neznaiko1 Отлично разбирате че по ред съображения, в рамките на този форум не може "на стъпки" да Ви се обяснява какво следва да направните.Обърнете се към специалисти! Препоръчвам Ви да се свържете на ЛС или на имеил, както следва:
vdggbg - за София
elter@mail.bg - за останалата част от България
Към самия мен - в обхвата на действие на ЗУЧК
vdggbg - за София
elter@mail.bg - за останалата част от България
Към самия мен - в обхвата на действие на ЗУЧК
-
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация