начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Данък върху колекция?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък върху колекция?

Мнениеот deltichko » 12 Авг 2012, 00:21

Здравейте. Колекционер съм на стари модели, предимно български, телевизори, радиа, грамофони. Колекцията се прави с идеална цел - проектът е да се създаде виртуален (интернет) музей на българската радиоелектроника. Основател съм на Българския форум за стара електроника, от пет години съм негов администратор. Към момента имам 98 телевизора и 75 радиа/радиограмофона, от които около 2/3 са българско производство, при това не само от социализма (и преди това сме имали радиопромишленост). Наскоро колеги от моя форум ми споменаха, че ,,наскоро" (цитирам дословно) била започната акция по регистриране на колекционерите в България с цел да бъдат принудени да плащат данъци върху колекциите си. Един колега даже от два месеца плащал за своята колекция, но не ми е пояснил какво, в какъв вид и на кого по-точно (вероятно НАП). Не съм навътре в правната материя и не знам колекцията от какви неща се брои за ценна от законова гледна точка и от какви не (вероятно става дума за сбирки от монети, картини, бижута и т.н.). Аз не събирам своята колекция с търговска цел - напротив, самият аз отделям изключително сериозна част от доходите си за нейното попълване. Бих искал да получа информация попада ли една такава колекция в ,,черния списък" или не. Благодаря!
Последна промяна deltichko на 15 Авг 2012, 23:24, променена общо 1 път
http://www.sandacite.bg - Българският портал за стара техника
deltichko
Нов потребител

Re: Данък върху колекция?

Мнениеот prnedev » 13 Авг 2012, 15:31

Стига да колекционирате тези неща като хоби или както казвате - с идеална цел, няма от какво да се притеснявате. Необлагаеми са. Но, ако имате оказион, или "вехтошарница", или антикварен магазин, тогава е търговска дейност, т.е. облагането е съвсем различно.
Ако си мислите да има нещо от рода на "данък движимо имущество", подобно на данък-сгради, у нас няма такова.
Не мога точно да предполагам какво сте си говорили с вашите колеги, и какво е плащал на два пъти колегата ви, но е възможно данъчните да са му търсили "произход на средства" с които е купил колекцията си. От там да са определили какъв доход е имал, за да си позволи такова удоволствие. Ако вашите доходи са доказуеми и естествено са платени данъците върху тях, няма да имате проблем с това, че притежавате тези нещица.

И като офтопик, може ли да поместите линк към виртуалният музей, ако е готов? С удоволствие бих разгледал.
Ако може и линк към темата, където сте коментирали това нещо. Предполагам е във форума, който ви е като подпис
prnedev
Активен потребител

Re: Данък върху колекция?

Мнениеот deltichko » 15 Авг 2012, 23:01

Благодаря за отговора. Да, с абсолютно идеална цел правим всичко. Другата седмица вероятно ще регистрираме виртуалния музей. Това е темата, където актуализирам колекцията от телевизори - http://www.bulforums.com/sandacite/view ... p?f=29&t=4, а това е за радиата - http://www.bulforums.com/sandacite/view ... f=32&t=506. Ще дам линк, когато сайтът на музея се появи в нета и започнем да го пълним със съдържание, да.
http://www.sandacite.bg - Българският портал за стара техника
deltichko
Нов потребител

Назад към Данъчно право