начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

остъклена тераса и поставяне на слънчев колектор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: остъклена тераса и поставяне на слънчев колектор

Мнениеот julyanvonemona » 10 Авг 2012, 21:31

Това, образно казано, си беше един довод от един друг разговор...........

Съвсем не беше образно а конкретно казано! И въобще не са били противопоставяни каквито и да са аргументи! И съвсем няма никакво значение, кой пръв е изровил томахавката на войната!
Сега ти предлагам да изпушим лулата на мира
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Авг 2012, 21:57

Пушиме лулата на мира. Не ни безпокойте.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот probcho » 10 Авг 2012, 23:06

vdggbg написа:ЗУТ:
Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
...
14. (нова - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 30 kW включително към съществуващите сгради в урбанизираните територии, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции и в собствените им поземлени имоти.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., доп. - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им, а в случаите по т. 14 - се представят становища на инженер-конструктор, на електроинженер и/или на инженер по топлотехника с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа.
Туй, последното, не го помнех наизуст. Защо трябва да е просто, като може да е сложно?
А Вие, poli_g, дали бихте ми посочили в какво виждате противоречие с текстове в наредбата? И аз благодаря.

Според мен разпоредбата на т.14 от чл.147 би следвало да се разглежда може би така: касае се за производство с инсталирана мощност до 30 кVV, т.е. в случай че се извършва монтаж на инсталация от типа "фотоволтаик". Тези, които се монтират и се ползват само за собствени нужди, спокойно биха могли да минат по наредба №7, като същите по никакъв начин не са обвързани с договор към НЕК.
Това приемливо ли е poli_g?
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Авг 2012, 04:52

Според мен разпоредбата на т.14 от чл.147 би следвало да се разглежда може би така: касае се за производство с инсталирана мощност до 30 кVV, т.е. в случай че се извършва монтаж на инсталация от типа "фотоволтаик". Тези, които се монтират и се ползват само за собствени нужди, спокойно биха могли да минат по наредба №7, като същите по никакъв начин не са обвързани с договор към НЕК.
Това приемливо ли е poli_g?

probcho Как свише Ви беше спуснат Божий промисъл да разпределяте действието на нормативни актове според вид, мощност, собствени нужди и договорна обвързаност с НЕК!? Бъдете така добър да споделите Вашето откровение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 11 Авг 2012, 08:15

julyanvonemona написа:probcho Как свише Ви беше спуснат Божий промисъл да разпределяте действието на нормативни актове според вид, мощност, собствени нужди и договорна обвързаност с НЕК!? Бъдете така добър да споделите Вашето откровение!

По обикновеният начин - търках, търках топката и тя взе че стана кристална! :D
Днес няма слънце и сега не мога да я потъркам... :wink:
ПП
Ама и вие - искате посред нощите да ви отговарям.... :lol:
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Авг 2012, 09:10

Специално за слънчевите колектори мога да Ви разказвам дни наред :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Авг 2012, 10:03

След като съм си издърпал порцията тютюнев дим от лулата на мира, предлагам на Вас emilgrigorov да отворите отделна тема за слънчевите колектори та да можем и ние останалите да кажем там по нещо. Не знам само дали особените правила на този форум няма да Ви задължат да го направите извън сегмента "строителство и регулация"
Ама и вие - искате посред нощите да ви отговарям...

probcho!Луд умора нема! Нали ! :lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Авг 2012, 11:14

Гледам, че сте развили интересна тема. Аз да допълня нещо, тъй като гледам, че не е отговорено на постващия.За разрешителното стана ясна разпоредбата на чл. 147 ал.1 т.14 и че не се изисква проект, но се изисква разрешение за строеж. Обаче е написано, че терасата е построена без изискуемите строителни книжа, така че се явява незаконна, както доста съществуващи тераси. По едно време се беше вдигнал много шум как ще се издават масово заповеди по чл. 225 за тия тераси, нищо съществено не последва. Все пак, си мисля, че при наличието на един незаконен строеж на тераса не би следвало да се поставят такива съоръжения, преди да е решен въпросът със законността на самата тераса.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Авг 2012, 11:44

nk7702n написа: ...Все пак, си мисля, че при наличието на един незаконен строеж на тераса не би следвало да се поставят такива съоръжения, преди да е решен въпросът със законността на самата тераса....

Вие сте живото въплащение на чл.148 (7) ЗУТ и жалко че всички - а между нас има и лица за които спазването на тази разпоредба е ежедневно задължение - въобще не обърнахме внимание на този аспект от темата.
+1
Последна промяна julyanvonemona на 11 Авг 2012, 11:48, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2012, 11:46

nk7702n написа:.....За разрешителното стана ясна разпоредбата на чл. 147 ал.1 т.14 и че не се изисква проект, но се изисква разрешение за строеж. ....

Остана да отговориш като как поставяне на слънчев колектор на фасада или покрив за домашни нужди се вмества в § 5 т.38 ЗУТ.

julyanvonemona написа:Относно изискването за разрешение за строеж в чл.151 ЗУТ е казано кога такова не се изисква. По аргумент на противното за всичко което е извън посочените там хипотези, се изисква разрешение за строеж.

Пак същия въпрос- като как поставяне на слънчев колектор на фасада или покрив за домашни нужди се вмества в § 5 т.38 ЗУТ?
Дайте живот на нормата. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Авг 2012, 11:49

nk7702n написа:... Все пак, си мисля, че при наличието на един незаконен строеж на тераса не би следвало да се поставят такива съоръжения, преди да е решен въпросът със законността на самата тераса.

Освен да се монтират в същата законова рамка, в която е и приобщената тераса :lol:

poli_g написа:...като как поставяне на слънчев колектор на фасада или покрив за домашни нужди се вмества в § 5 т.38 ЗУТ?

Нормата си е пълноценна, полово зряла (както всяка друга в РБ), и съвсем прясна. Направиха я, за да може да се ограничи конкуренцията в тази област от една страна, и за да е гадно - от друга.

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
Обн. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г.
§ 21. В Закона за устройство на територията се правят следните допълнения:
1. В чл. 137, ал. 1, т. 3, буква "д" накрая се добавя "с изключение на обекти за производство на енергия по чл. 24, т. 1 и 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници".
2. В чл. 147, ал. 2 накрая се добавя "и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа".

ЗАКОН ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
Обн. ДВ. бр.35 от 3 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г.
...
Чл. 21. (1) (В сила от 31.12.2012 г.) Дейностите по монтиране и поддръжка на съоръжения за биомаса, слънчеви фотоволтаични преобразуватели, слънчеви топлинни инсталации, термопомпи и повърхностни геотермални системи се извършват от лица, притежаващи необходимата професионална квалификация за това.
(2) (В сила от 31.12.2012 г.) Придобиването на квалификация за извършване на дейностите по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.
(3) (В сила от 31.12.2012 г.) Институциите, които имат право да осъществяват обучение за придобиване на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение, са длъжни да представят ежегодно в АУЕР списък на лицата, придобили квалификация за извършване на дейностите по ал. 1.
(4) (В сила от 31.12.2012 г.) Признаването на професионални квалификации, придобити в други държави - членки на Европейския съюз, и в трети държави, за извършване на дейностите по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Закона за признаване на професионални квалификации за осигуряване на достъп и упражняване на регулирани професии в Република България.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) Държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професия "Техник на енергийни съоръжения и инсталации" или "Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации", специалност "Възобновяеми енергийни източници", включваща дейностите по ал. 1, както и сроковете на валидност на документите, удостоверяващи наличието на съответния вид квалификация, се определят с наредба на министъра на образованието, младежта и науката.
...
Чл. 24. Разпоредбата на чл. 23 не се прилага за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници:
1. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) с обща инсталирана мощност до 30 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии;
2. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности присъединени към електропреносната или електроразпределителната мрежа в урбанизирани територии;
Последна промяна emilgrigorov на 11 Авг 2012, 12:48, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Авг 2012, 11:57

Починът "направи си сам" не вдъхва живот на нормата, дори и за поставяне на слънчев колектор. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2012, 12:00

julyanvonemona написа:
nk7702n написа: ...Все пак, си мисля, че при наличието на един незаконен строеж на тераса не би следвало да се поставят такива съоръжения, преди да е решен въпросът със законността на самата тераса....

Вие сте живото въплащение на чл.148 (7) ЗУТ и жалко че всички - а между нас има и лица за които спазването на тази разпоредба е ежедневно задължение - въобще не обърнахме внимание на този аспект от темата.
+1

:roll: Извинете, че ви отклонявам от дитирамбите, но все пак:
Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен

от къде изведе извод, че поставяне на слънчев колектор на фасадата е "строеж" по см. на ЗУТ, за който се издава разрешение за строеж.
Горния въпрос се отнася и до Григоров и всеки, който смята тази трактовка за правилна.

Мели- би ли опитала и ти? ( аз поне си изпих вече кафето и вярвам, че ще схвана бързо смислено обяснения)

п.п. допълвам: " моля да обяснявате по начин, както обяснявате на всеки неспециалист ( знаете, че от ЗУТ не разбирам), но без да забравяте, че мога да чета и тълкувам нормите. До някъде.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Авг 2012, 12:13

poli_g написа:..... а законодателят изостава, а обществените отношение не спират да еволюират.

Без да навлизаме в темата за съответствие между обествени взаимоотношения и закон, смея да твърдя че сте права, относно факта че законодателя изначално е изостанал. Когато се създаваше ЗУТ Даниел Моис Левиев (един от създателите- светла му памет) беше против цялата менажерия на §5 ДР на ЗУТ. Както и да е - не успя да наложи мнението си, но все пак по принципа на изключването дори и доста обтекаемите и същевременно претендиращи за конкретност формулировки на §5 .т.38 ЗС да не казват нищо за слънчевите колектори и подобни инсталации фактът на чл.151 ЗУТ присъства.
В този смисъл сте права за празнината в закона, но едва ли това е от съществено значение за прилагането му и вдъхване не живот на §5 т.38 не се налага!
Мисля че за факти от типа на "морето е синьо" или "животните се движат" не следва да се създават обяснителни разпоредби в нормативен акт.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2012, 12:54

emilgrigorov написа:
poli_g написа:...като как поставяне на слънчев колектор на фасада или покрив за домашни нужди се вмества в § 5 т.38 ЗУТ?

Нормата си е пълноценна, полово зряла (както всяка друга в РБ), и съвсем прясна. Направиха я, за да може да се ограничи конкуренцията в тази област от една страна, и за да е гадно - от друга.

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
Обн. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г.
§ 21. В Закона за устройство на територията се правят следните допълнения:
1. В чл. 137, ал. 1, т. 3, буква "д" накрая се добавя "с изключение на обекти за производство на енергия по чл. 24, т. 1 и 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници".
2. В чл. 147, ал. 2 накрая се добавя "и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа".

ЗАКОН ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
Обн. ДВ. бр.35 от 3 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г.
...
Чл. 24. Разпоредбата на чл. 23 не се прилага за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници:
1. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) с обща инсталирана мощност до 30 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии;
2. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности присъединени към електропреносната или електроразпределителната мрежа в урбанизирани територии;

Добре, от горните разпоредби може да се изведе извод, че трета категория строежи са електрически централи и топлоцентрали с мощност до 25 мегавата. От тази трета категория строежи са извадени всички обекти за производство на енергия по чл. 24, т. 1 и 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници.
Всъщност препратката, която ми правиш към ЗЕВИ е некоректна- в ЗУТ се говори за съществуващи сгради, а в ЗЕВИ за "присъединяване или присъединени".

Та, ако е възможен и втори отговор на поставения от мен въпрос- като как поставяне на слънчев колектор( да опростим- един!) на фасадата е "строеж" по см. на ЗУТ, за който се издава разрешение за строеж? До тук не е убедително даденото становище.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Авг 2012, 13:00

Срещу Разрешенията за строеж по чл.147 и конфликта с чл.151 съм се борил няколко години. Безуспешно. Тъй като си перфектна в съдебната практика, би ли била тъй добричка ...?
Специално за твоята къща, мисля, че бях изчерпателен като как да се случи такъв колектор. Още в самото начало.
За мен основният проблем, който ме възпира да си нафраскам такива по всичките си сгради по света и у нас, е изключителната проектантска неграмотност. Като цени и качество на съоръженията съм достигнал незавидни висоти (все пак съм живял 3-4 години в иКитай). Но тези невероятни кютуци, които цъфтят по сградите, това немога да понеса още.
Последна промяна emilgrigorov на 11 Авг 2012, 13:08, променена общо 3 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2012, 13:01

julyanvonemona написа:
poli_g написа:..... а законодателят изостава, а обществените отношение не спират да еволюират.

Без да навлизаме в темата за съответствие между обествени взаимоотношения и закон, смея да твърдя че сте права, относно факта че законодателя изначално е изостанал. Когато се създаваше ЗУТ Даниел Моис Левиев (един от създателите- светла му памет) беше против цялата менажерия на §5 ДР на ЗУТ. Както и да е - не успя да наложи мнението си, но все пак по принципа на изключването дори и доста обтекаемите и същевременно претендиращи за конкретност формулировки на §5 .т.38 ЗС да не казват нищо за слънчевите колектори и подобни инсталации фактът на чл.151 ЗУТ присъства.
В този смисъл сте права за празнината в закона, но едва ли това е от съществено значение за прилагането му и вдъхване не живот на §5 т.38 не се налага!
Мисля че за факти от типа на "морето е синьо" или "животните се движат" не следва да се създават обяснителни разпоредби в нормативен акт.

Ти си допълнил :) - ще започна да ви цитирам, защото докато човек мисли по казаното установява, че съществува промяна, която променя мислите в друга посока.
Ноторен факт е, че има четири сезона примерно, но да твърдиш, че поставяне на колектор е строеж по смисъла на §5 т.38 е несъстоятелно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 11 Авг 2012, 13:04

Бих опитала, Поли, макар нищо да не разбирам от "инсталирана мощност" на слънчевите колектори в смисъл, до колко ограниченията на чл.24 ЗЕВИ са относими за конкретно поставен такъв колектор, в която посока е твоето питане. В този ред на мисли, доколкото набързо прехвърлих уредбата на този вид общ. отношения намирам, че все още не е издаден подзаконов акт(Наредба), която да доразвие нормите на чл.22 и 23 от закона.
§ 25. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, с изключение на разпоредбите на:
1. член 20, ал. 1, 2 и 3, които влизат в сила от 1 януари 2012 г. за сгради за обществено обслужване, а за останалите сгради – от 31 декември 2014 г.;
2. член 21, ал. 1, 2, 3 и 4, които влизат в сила от 31 декември 2012 г.;
3. член 22, ал. 1, 2, 3, 4 и 5, които влизат в сила от 1 януари 2012 г.;
4. член 23, ал. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12, които влизат в сила от 1 юли 2012 г.
Законът е приет от 41-ото Народно събрание на 21 април 2011 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Председател на Народното събрание: Цецка Цачева

Липсата на подзаконов акт по приложение на действащия закон създава "дупка" за уреждане на възникнал спор. За мен е ясно едно - с този и предходния закон се прави опит да бъдат уредени обществените отношения по повод нов източник на енергия. От една страна е създаден орган (Агенция със съответния персонал) за уреждане на взаимоотношенията между енергийните дружества и ползвателите на този вид енергия, но от друга, изоставаме с подзаконовата уредба... Нищо ново под слънцето, за кой ли път.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Авг 2012, 13:08

emilgrigorov написа:Поли, специално за твоята къща, мисля, че бях изчерпателен като как да се случи такъв колектор.
Специално за мен основният проблем, който ме възпира да си нафраскам такива по всичките сгради по света и у нас, е изключителната проектантска неграмотност. Като цени и качество на съоръженията съм достигнал незавидни висоти (все пак съм живял 3-4 години в иКитай). Но тези невероятни кютуци, които цъфтят по сградите, това немога да понеса още.

Г-н Хашек, не знам като как да обясня, че търся аргументи, с които да убедя съответните институции, че за поставяне на слънчев колектор се изисква някаква/ всякаква административна процедура. Съдебните актове не ми помагат! Клиента не е готов да води съдебни дела, а иска да изчерпа адм. ред, ерго преследвам други цели, но не съм привърженик на стреблата с халосни.

п.п. Когато реша да си поставя колектори за собствено ползване ще Ви бъда признателна за помощта.

Мели, с теб го коментирах този проблем и знаеш детайлите. Прочела съм относимото, доколкото ми стигат силите, но няма да поемам битка, която е обречена. За това си позволих да пиша в началото на темата, както и за това оспорвам аргументите ви. Свалих и картите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Авг 2012, 13:16

poli_g написа:... търся аргументи, с които да убедя съответните институции, че за поставяне на слънчев колектор се изисква някаква/ всякаква административна процедура...

Намираш една консултантска фирма, пишат един доклад с мотивиране необходимостта за издаване на Разрешение за строеж по реда на Чл. 147. (1) 14, и готово.
А мотивите са, че не попада в 151, но е в 147. (1) 14.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация