начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба

Мнениеот amateur1 » 09 Авг 2012, 14:25

Здравейте ,
Моля за професионални мнения при следният казус : Има поземлен имот за който е отреден УПИ . Сътветно има действащ ПУП , и издадено разрешение за строеж . Ако поземленият имот се раздели на две , като бъдещите два ПИ останат в същото УПИ - ще се запазили ПУП-а и Разрешението за строеж ?
Благодаря предварително !
amateur1
Нов потребител

Re: Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2012, 15:04

Равно-вероятно е отговора да бъде и "да" и "не"
"Да" ако съделителите се споразумеят разрешението за строеж и одобрените строителни книжа да останат в полза на единия приобретател на делбения дял при едновременното условие одобрените проекти технически да се вместят в нормативните изисквания и предвижданията в режима на застрояване по ПУП.(ще бъдат необходими само незначителни административни корекции)
"Не" при отсъствието на което и да е от горните две условия.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Авг 2012, 15:09

amateur1 написа:Здравейте ,
Моля за професионални мнения при следният казус : Има поземлен имот за който е отреден УПИ . Сътветно има действащ ПУП , и издадено разрешение за строеж . Ако поземленият имот се раздели на две , като бъдещите два ПИ останат в същото УПИ - ще се запазили ПУП-а и Разрешението за строеж ?
Благодаря предварително !

Бъдещото разделяне предполага и нов ПУП - както план за регулация, така и план за застрояване. В плана за застрояване ще се изследват както отстоянията, така и градоустройствените показатели. От това зависи, дали ще се запази Разрешението за строеж и одобрените проекти. Редно е, ако се запазва, в Разрешението за строеж да се впише новото обстоятелство по реда на чл.154(5), най-малкото ще има промяна в ситуацията, и кой ли знае още какво...
Освен това, хубаво би било при делбата да обърнете внимание и на възникналото право на строеж :arrow: адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2012, 16:25

Бъдещото разделяне предполага и нов ПУП - както план за регулация, така и план за застрояване

emilgrigorov съжалявам че в емотиконите няма среден пръст!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 09 Авг 2012, 18:00

amateur1 казва че ще делят само ПИ. Аз го разбирам като да нямат намерение да водят градоустройствена процедура.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Авг 2012, 18:28

petko_a написа:amateur1 казва че ще делят само ПИ. Аз го разбирам като да нямат намерение да водят градоустройствена процедура.

Да, но в заглавието присъства и думичката "делба" ..., а при наличието на едно единствено УПИ, някак си не се връзва.
Има нюанси, варианти, но като цяло е нещо такова, каквото писах по-горе.
Последна промяна emilgrigorov на 11 Авг 2012, 07:29, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Авг 2012, 18:40

Има поземлен имот за който е отреден УПИ . Сътветно има действащ ПУП , и издадено разрешение за строеж . Ако поземленият имот се раздели на две , като бъдещите два ПИ останат в същото УПИ - ще се запазили ПУП-а и Разрешението за строеж ?

Нищо няма да е същото.

П.П. Не само заглавието подсказва.В главите ви щъкат само картинки :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 09 Авг 2012, 19:36

amateur1 да поясни. Аз, като че ли имам определени съмнения в това отношение от картинките дето ми щъкат из главата.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2012, 20:07

Нищо няма да е същото.

Само плана за застрояване ще остане същия. Другото - има варианти!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Авг 2012, 20:30

julyanvonemona написа:
Нищо няма да е същото.

Само плана за застрояване ще остане същия.

Възможно е да остане (тоест - много да прилича), зависи.
По отношение одобрените проекти и издаденото разрешение за строеж, с оглед евентуалното им запазване, изследването на устройствените показатели и отстоянията са предмет на план на застрояване, евентуално и на РУП.
Ликвидирането на съсобствеността по регулация в конкретния случай си става с ПУП от техническа гледна точка.
Освен това на делбената маса е редно да се постави и правото на строеж на сградата по това издадено Разрешение за строеж. Ще има и изменения на проектите, наложени от делбата.
Предполагам, няма да са големи проблеми, но си трябва да се прецизират от специалисти - адвокат, проектантите по инвестиционните проекти за сградата и проектант с опит в устройственото проектиране.
Последна промяна emilgrigorov на 11 Авг 2012, 07:30, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2012, 21:21

В едно нещо обаче съм ненадминат emilgrigorov. Няма да Ви измъчвам! Направо ще Ви кажа. Ненадминат съм в лечение на самовнушения от шизоиден тип. Бъдете уверен че и при Вас ще успея!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 09 Авг 2012, 22:56

julyanvonemona написа:В едно нещо обаче съм ненадминат emilgrigorov. Няма да Ви измъчвам! Направо ще Ви кажа. Ненадминат съм в лечение на самовнушения от шизоиден тип. Бъдете уверен че и при Вас ще успея!

Всестранно развита личност ... архитект, психиатър ... случайно да предлагате и комплексно почистване по домовете? :roll:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Авг 2012, 05:16

emilgrigorov написа:
julyanvonemona написа:В едно нещо обаче съм ненадминат emilgrigorov. Няма да Ви измъчвам! Направо ще Ви кажа. Ненадминат съм в лечение на самовнушения от шизоиден тип. Бъдете уверен че и при Вас ще успея!

Всестранно развита личност ... архитект, психиатър ... случайно да предлагате и комплексно почистване по домовете? :roll:

Да! Но виждам че нямате нужда! При Вас всичко е почистено по рождение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот amateur1 » 10 Авг 2012, 10:08

Ще поясня всичко което е необходимо за изчерпателен отговор . Още един път - собствеността в момента е на юридическо лице - има ПИ за който е отредено УПИ . Има издадено разрешение за строеж . Тъй като има създадени облигационни отношения с второ дружество на ниво предварителни договори от отдавна - изходът и за двете дружества би бил - да се прекратят предварителните договори и да се подели имота . Въпросът е да се запази максимално и принадената му стойност , в това число РСтроеж / ако може , разбира се / . Сега - обратната практика дори ми се е случвала - за два съседни ПИ се прави ПУП , отрежда се едно УПИ и на него се застроява . Това означава ли , че ако разделим сега нашият ПИ на две в рамките на съществуващото УПИ - след това ще можем да ползваме издаденото разрешение за строеж ?

Ако подходът ни е грешен - как бихме могли да разделим имота без да променяме принадената му стойност ?

Отново благодаря предварително!
amateur1
Нов потребител

Мнениеот Melly » 10 Авг 2012, 10:14

amateur1 написа:Ще поясня всичко което е необходимо за изчерпателен отговор . Още един път - собствеността в момента е на юридическо лице - има ПИ за който е отредено УПИ . Има издадено разрешение за строеж . Тъй като има създадени облигационни отношения с второ дружество на ниво предварителни договори от отдавна - изходът и за двете дружества би бил - да се прекратят предварителните договори и да се подели имота . Въпросът е да се запази максимално и принадената му стойност , в това число РСтроеж / ако може , разбира се / . Сега - обратната практика дори ми се е случвала - за два съседни ПИ се прави ПУП , отрежда се едно УПИ и на него се застроява . Това означава ли , че ако разделим сега нашият ПИ на две в рамките на съществуващото УПИ - след това ще можем да ползваме издаденото разрешение за строеж ?

Ако подходът ни е грешен - как бихме могли да разделим имота без да променяме принадената му стойност ?

На ход са "рибите". :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Авг 2012, 10:28

amateur1 написа:Ще поясня всичко което е необходимо за изчерпателен отговор . Още един път - собствеността в момента е на юридическо лице - има ПИ за който е отредено УПИ . Има издадено разрешение за строеж . Тъй като има създадени облигационни отношения с второ дружество на ниво предварителни договори от отдавна - изходът и за двете дружества би бил - да се прекратят предварителните договори и да се подели имота . Въпросът е да се запази максимално и принадената му стойност , в това число РСтроеж / ако може , разбира се / . Сега - обратната практика дори ми се е случвала - за два съседни ПИ се прави ПУП , отрежда се едно УПИ и на него се застроява . Това означава ли , че ако разделим сега нашият ПИ на две в рамките на съществуващото УПИ - след това ще можем да ползваме издаденото разрешение за строеж ?

Вие не четете какво е написано по-горе. В такъв случай Ви препоръчвам да си намерите адвокат, компетентен в тази област, какъвто очевидно не сте. След като му заплатите, за предпочитане - повече, може би ще се получи по-добра чуваемост.
Успех.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот amateur1 » 10 Авг 2012, 10:53

Вие не четете какво е написано по-горе. В такъв случай Ви препоръчвам да си намерите адвокат, компетентен в тази област, какъвто очевидно не сте. След като му заплатите, за предпочитане - повече, може би ще се получи по-добра чуваемост.
Успех.

В никакъв случай не бягам от плащането . Нито то нито размерът му обуславят правилният подход обаче . Благодаря Ви , успех и на Вас !
amateur1
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Авг 2012, 15:57

amateur1 Вие май наистина сте аматьор в житейския смисъл на думата. От целия ход на беседата заедно с всичките и реплики би слидвало да Ви стане ясно, че еднозначен отговор на въпросите Ви няма, докато не бъдат видяни всички факти и обстоятелства относно това за което питате!
Простичко казано това трябва да го направи за Вас някой който разбира проблематиката. Въпросите Ви съдържат няколко казуса. Решаването всеки от тях е възможен или не, в зависимост от конкретни параметри, които ние не знаем!Доста от тях представляват графични изображения и дори и да искате няма как да ги разкажете с епистоларни средства. Отделно от това разискването им си е работа, за която този който я върши следва да получи възнаграждение. Проявете и Вие малко разбиране!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 10 Авг 2012, 16:09

Аз понеже също не съм свръхспециалист, ще попитам като amateur1, възможно ли е да се раздели ПИ в регулация, като не се променят устройствените планове? И ако не, защо?
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Авг 2012, 16:10

Да!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация