- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на влязъл в сила ПУП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Обжалване на влязъл в сила ПУП
Здравейте!
Имам следния казус и нужда то компетентно мнение.
Притежавам имот както и виза за проектиране и вече необходимите планове са готови и съгласувани със съответните институции. Преди издаването на визата за проектиране бе необходимо да изготвя ПУП. Този ПУП засегна и съседния общински имот. ПУП-а в момента се обжалва от съсед имащ вещно право върху част от общинския имот.Обжалването е на вече влязъл в сила ПУП и искането е за обявяване на нищожност на ПУП-а. Интересува ме дали ПУП-а е в сила и имам ли право да подам плановете за одобрение и издаване разрешително за строеж. Делото е в процес , но съдът изрично не е разпоредил спиране действие на ПУП-а.От общината ми казаха, че не мога да ги подам и цитираха чл. 130 ал. 2 от АПК ,че никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което се разглежда вече от съда.
Имам следния казус и нужда то компетентно мнение.
Притежавам имот както и виза за проектиране и вече необходимите планове са готови и съгласувани със съответните институции. Преди издаването на визата за проектиране бе необходимо да изготвя ПУП. Този ПУП засегна и съседния общински имот. ПУП-а в момента се обжалва от съсед имащ вещно право върху част от общинския имот.Обжалването е на вече влязъл в сила ПУП и искането е за обявяване на нищожност на ПУП-а. Интересува ме дали ПУП-а е в сила и имам ли право да подам плановете за одобрение и издаване разрешително за строеж. Делото е в процес , но съдът изрично не е разпоредил спиране действие на ПУП-а.От общината ми казаха, че не мога да ги подам и цитираха чл. 130 ал. 2 от АПК ,че никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което се разглежда вече от съда.
- venev1
- Младши потребител
Re: Обжалване на влязъл в сила ПУП
Претендира се нищожност! Това означава че органът който може да отмени плана е същия който може да прогласи нищожността и това е именно съответния административен съд. Неприятното в цялата ситуация е че нищожността не е ограничена във времето и ако наистина съществува тя може да бъде прогласена и след 1000 години (фигуративно казано). В този аспект твърдението че ПУП е влязъл в сила е ирелевантен факт. Тежки последици могат да настъпят от прилагането на този план. Никой пукната стотинка няма да даде за Вас, ако съдът прогласи нищожността на ПУП, пък Вие въз основа на издаденото Ви разрешение за строеж ( дори и такова да е издадено) сте изпълнили обекта през времето през което съдът е умувал доводите за нищожността!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Дано сме живи и здрави след 1000 год. пак да си пишем. Изводът е да се изчака решението на съда.
Благодаря за отговора.
Благодаря за отговора.
- venev1
- Младши потребител
Бих заложила, че се претендира отмяна на Заповедта за ПУП поради незаконосъобразността й, но не поради порока нищожност на същата.
Поне фактите изложени от питащия сочат на това основание.
Във всички случаи, съдебният спор следва да приключи с влязъл в сила акт по отношение атакуваната Заповед и чак тогава възложителят да предприеме или не следващи действия.
Във всички случаи, съдебният спор следва да приключи с влязъл в сила акт по отношение атакуваната Заповед и чак тогава възложителят да предприеме или не следващи действия.
-
Melly - Старши потребител
Ееех, колко лесно се прави едно ПУП-че, едни четири чертички, и готово.
Някой от общината ли го прави този ПУП ?
Ако положението е закучено, по-добре започвайте нов ПУП, ама този път внимателно И си намерете адвокат, за да приключи качествено старото ПУП-че, хахаха
Някой от общината ли го прави този ПУП ?
Ако положението е закучено, по-добре започвайте нов ПУП, ама този път внимателно И си намерете адвокат, за да приключи качествено старото ПУП-че, хахаха
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Бих заложила, че се претендира отмяна на Заповедта за ПУП поради незаконосъобразността й, но не поради порока нищожност на същата.
Melly дали не е време и аз най-сетне да се загледам в любимата ти кристална сфера?
-
julyanvonemona написа:Бих заложила, че се претендира отмяна на Заповедта за ПУП поради незаконосъобразността й, но не поради порока нищожност на същата.
Melly дали не е време и аз най-сетне да се загледам в любимата ти кристална сфера?
Казват, че тези които гледат в кристалната топка имали развито въображение и дар слово. Повече от ясно е, че тук във форума не давам изява на второто си качество.
-
Казват, че тези които гледат в кристалната топка имали развито въображение и дар слово
Melly Нали не ме лишавате от възможността и аз да го упражнявам?
-
julyanvonemona написа:Казват, че тези които гледат в кристалната топка имали развито въображение и дар слово
Melly Нали не ме лишавате от възможността и аз да го упражнявам?
В никакъв случай, julyanvonemona.
-
По описанието на ситуацията ми се струва, че е се касае за случай по пар. 8, ал. 2 на ПРЗ ЗУТ и ал. 5 на същия за разрешаване на строителството. Питащият е добре да уточни дали има обявление на общината до заинтересуваните лица, както и протокол , съставен от служители на общината, че в законоустановения срок не са постъпили жалби/ възражения/. В преписката на общината ще се пазят и обратни разписки, в случай, че обявлението е станала по пощата, и така ще може да се проследи дали е спазен срокът за подаване на жалба. Ако е имало валидно обявление, наистина влакът за оспорване по законосъобразност ще е изтърван, и подадената жалба ще е за нищожност. Това , което при мен поражда размисли е споменатото от питащия:
"имам ли право да подам плановете за одобрение и издаване разрешително за строеж" - какви са тези планове, инвестиционен проект ли се има предвид, и какво общо има тяхното "разглеждане "с чл. 130, ал. 2 от АПК.
"имам ли право да подам плановете за одобрение и издаване разрешително за строеж" - какви са тези планове, инвестиционен проект ли се има предвид, и какво общо има тяхното "разглеждане "с чл. 130, ал. 2 от АПК.
- girl_bg
- Младши потребител
Питащият е добре да уточни дали има обявление на общината до заинтересуваните лица, както и протокол , съставен от служители на общината, че в законоустановения срок не са постъпили жалби/ възражения/. В преписката на общината ще се пазят и обратни разписки, в случай, че обявлението е станала по пощата, и така ще може да се проследи дали е спазен срокът за подаване на жалба. Ако е имало валидно обявление, наистина влакът за оспорване по законосъобразност ще е изтърван, и подадената жалба ще е за нищожност.
Май и Вие уважаема girl_bg не можете да минете само с кристалната сфера!
-
julyanvonemona, вярно е, че понякога запитванията са такива, че се налага да поизбършем прашасалата кристалната топка и пред отворения прозорец на комп. да гадаем. За питащите в тези случаи е добре с всички документи при адвоката, че такъв студен дъжд с пророчества можем да им докараме...
Последна промяна girl_bg на 09 Авг 2012, 13:59, променена общо 1 път
- girl_bg
- Младши потребител
Руните показват, че общинарите просто са забравили, че имотът им е съсобствен. Предвид скоростта на съдебното производство и неясният му изход, отново препоръчвам нов ПУП (на поправителен) адвокат
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
А пък моята топка показа суперфиция в съседния общински имот.
- girl_bg
- Младши потребител
Melly ти наистина ме накара да се оцъкля още повече вътре в кристалната сфера. Май ще излезе че ПУП-а не е обявен на суперфициара върху общинския имот, и вярно - това не прави ПУП-а нищожен, а просто не влязъл в сила спрямо него. Продължавам да избистрям гаданията, така че в залога сме една страна!
-
julyanvonemona написа:Melly ти наистина ме накара да се оцъкля още повече вътре в кристалната сфера. Май ще излезе че ПУП-а не е обявен на суперфициара върху общинския имот, и вярно - това не прави ПУП-а нищожен, а просто не влязъл в сила спрямо него. Продължавам да избистрям гаданията, така че в залога сме една страна!
Топло, топло, julyanvonemona
-
venev1 - включете си личните съобщения от потребителския панел
- girl_bg
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|