начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

неразбирателство със съсед

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неразбирателство със съсед

Мнениеот jordanova7 » 05 Авг 2012, 17:32

Възрастна и болна жена живее в стая в сутеренен етаж, трудноподвижна е. По нейни думи цялата стая е във вода, стените са мокри и мирише на влага. Това се отразява върху здравето и, но не може да се премести на горен етаж поради липса на тоалетна в близост, тоалетната е само една в къщата и то на приземния етаж. Съседът, с който имат пререкания е от дясната страна на имота и, на по-високо ниво се намира неговия имот. До самата ограда той е наредил строителни материали, които възпрепятстват достъпа на светлина до нейния имот. Освен това има една стара череша, която също прави сянка върху нейния имот. Тя не е на нужното отстояние от 3 м. Засадили са и млади дръвчета също без да спазват нужното отстояние. Те правят каквото си решат без нужното съгласие, нямат и достатъчно място и с това се оправдават, че няма къде да ги преместят. Купчината от строителни материали не е един ред, а заема площ и обем колкото една малка барака. А освен това са си построили незаконно и без разрешение от съседката барака също до самата ограда. Тези съседи не съчувстваха на тази жена при многократните и молби да си преместят всички материали от оградата и и тя пусна молба до общината. Но резултатът от изпълнение на нареждането на общинските служители е нулев. Тя иска да пусне нова молба и ме моли да я напиша. Аз не искам да се включвам в това, винаги търся разрешение на проблемите по друг начин, а не чрез институции. Но тук не става въпрос за мен, а тя много ме моли да и напиша тази молба въпреки ,че аз се опитах да я убедя да изчака и тогава да помислим какво да направи. Аз се обръщам към вас за съвет, как ще е най-добре да се помогне на тази жена и да не се оптегнат отношенията със съседите и още повече. Те трябва да бъдат принудени да свършат това, което тя иска, защото в противен случай няма да направят нищо. Какви са законовите основания и има ли такива , които да посоча в молбата до общината, за да се разпоредат и принудят съседите да изпълнят тези нареждания. Тя иска само да стига светлина до стаята и, за да не се задържа влага и да не страда здравословно от това. Тези купчини са от години, но досега не е била настоятелна в исканията си, защото живееше на горен етаж и не страдаше от непосредствения контакт с влагата. А тази постоянна влага не засяга ли и нейната сигурност, като живее в къща, която е под нейното въздействие? Благодаря на всички, които ще отговорят и дадат съвет!
jordanova7
Нов потребител

Re: неразбирателство със съсед

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2012, 22:47

Има два начина за решаване проблема на тази възрастна клетница. Чрез война с помощта на или против институциите и чрез широко скроени преговори. Под широко "скроени преговори" разбирам частни междуличностни споразумения включително и с чиновници от институциите.
За първият начин мога да се опитам да напиша нещо, докато за втория помолете emilgrigorov . Твърди че се е доказал в тази област.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jordanova7 » 06 Авг 2012, 16:04

Вторият начин ще е най-добър, но най-невъзможен познавайки въпросните хора. Дайте съвет чрез институциите как да и се помогне. Тя е много чувствителна жена и всичко си го взема навътре и сега много страда, но има право и тя на живот, който не е застрашен от вечни притеснения и несгоди. Страда, защото не се реши проблема и, а техните отношения се влошиха повече. Не иска да е така, но на кого да разчита? От общината само са замазали проблема, нищо не е променено. Казали и да пише нова молба. Тя написа, но ми я донесе на мен , за да я редактирам. Жената е изляла в нея болката си, но човек който не разбира за какво става на въпрос няма да я разбере. Казах и да не бърза и да изчака няколко дни, за да се запозная със законовите основания на нейните искания и тогава да напиша новата молба. Затова се обърнах и тук за съвет. Дайте ми информация какво да изчета и аз да си направя преценка за себе си с какво да и помогна и да го напиша в молбата. Освен ЗУТ и ЗС, друго има ли? Ако се наложи ще ви задам конкретни въпроси, поне ме насочете в някаква посока.
jordanova7
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Авг 2012, 17:02

Тя е много чувствителна жена и всичко си го взема навътре и сега много страда

Филипо Нери и Игнаций Лойола казват "Страданието възвисява", но ако погледнем по-практично, от значение е дали страданието което и предстои ако се заеме с "военни действия" няма да я превърне в навеки нестрадаща. Това не се наемам да го гадая. Тя трябва сама да си реши!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Авг 2012, 21:30

Разкажете малко повече за тази влага.
Възможно е да е прекъснат повърхностния отток и да са увеличени подпочвените води. Кореновата система на стари дървета също вкарва води в основите. Според мен не е само от ослънчаването.
Тази стая едва ли винаги е била влажна и мухлясала.

А иначе Кмета трябва да разпореди, както за дърветата, така и за строителните материали. Но пишете и за увеличени подпочвени води.

Възможни са и нескъпи технически решения - да се почистят пътеките около къщата, недълбока канафка за отвеждане на повърхностните и от водостоците води, проветрения (да си отвори комина и да готви на дърва), да варосва на една-две години стените и тавана.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Авг 2012, 05:02

Сградата на възрастната дама на самата регулацианна граница ли е разположена? Ако е така и ако препоръчаното от emilgrigorov aименно
... - да се почистят пътеките около къщата, недълбока канафка за отвеждане на повърхностните и от водостоците води, проветрения (да си отвори комина и да готви на дърва), да варосва на една-две години стените и тавана.
съседите не желаят да направят доброволно, а варосването и готвенето на печка не помогне, изходът е иск за не позволени увреждания опрян на чл.чл. 50 и 52 ЗС.
Излишно е де Ви казвам че това е съпроводено с наемане на адвокат, съдебно технически експертизи, които могат да открият съвсем други, не изхождащи от съседите причини. Въобще, дълга, тягостна и несигурна от към позитивно решение история, при която леталният изход за възрастната дама е по-вероятен от спечелването на такова дело.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jordanova7 » 07 Авг 2012, 17:04

Сградата е къща близнак със съседите от другата страна. Между сградата и оградата с проблемните съседи има отстояние вероятно от 3 метра, не съм го мерила. Нейният двор е на по-ниско ниво и има подпорна стена, върху нея телена ограда. До самата ограда натрупаните купчини с материали надхвърлят височината от 2.2 м. До тях е една огромна череша, чиито клони влизат и в нейния двор. Разбрах се с нея да напиша молба, по-точно жалба до общината във връзка с чл. 52 от ЗС и чл. 48 от ЗУТ. На първата и молба са отговорили позовавайки се на чл. 48, ал. 5 и 6 като са наредили да се премахнат част от дървата с оглед редуциране на височината до 2.2 м. Т.к това не е свършено от съседите, тя ще подаде нова жалба, като се позове в нея на посочените от мен закони. Обясних и как стоят нещата, и че ако от общината не принудят съседите да изпълнят предписанието им, ще ги глобят, но с това няма да се решат нейните проблеми и да си помисли дали наистина иска да пуска нова жалба. Защото с тях не е възможно да се разбере по друг начин, при опит, от тяхна страна се изливат едни псувни и закани по нея ,и не и дават дори да каже нещо. А най-вероятно проблемът с влагата е другаде, но аз не мога да разбера. Запознах я с всички предположения и възможности за справяне с него. Оказва се, че тази влага съществува и през зимата при непрекъснатото използване на печка за отопление. Имало е влага и преди това, преди ремонтирането на стаята и нанасянето и в нея. Другата стая, в която не се живее също е била цялата във влага, но сега от топлината се е поизсушила, тя е превърната в склад. Определено с решаването на този спор няма да се реши проблема с влагата. Видях, че е така, защото при най-силното обедно и продължително слънцегреене сянката от съседските дърво и натрупани материали не пада върху нейния имот. Тяхната сянка пада само сутрин, но не съм видяла, за да преценя дали тази сянка не е от самата къща и да няма нищо общо с тези споменати обстоятелства. Но тя си решава, аз ще напиша каквото иска, а дали ще пусне жалбата е в нейните ръце. Но при разговорът ми с нея възникна един друг казус. Тя спомена нещо, което аз не мога да знам дали е така и кой и как ще го установи, дали е в компетенциите на общината при оглед да го разбере. Според нея водата от водостоците не е вкарана в шахта, а влиза в нейния двор и то още от 70 -та година. Самите улуци са свързани с тръба, която е под земята , но къде отива тя, защото някога са я отвели с изход подпорната стена и да се излива в нейния двор. Естествено без знанието и, тя е била сама жена и не е разбирала, но при един пороен дъжд са установили това и нейната възрастна майка, отдавна покойница, взела и замазала дупката, но къде отива тази вода и дали са правили нещо по въпроса аз незнам и затова питам към кого да се обърне и да се разбере? На кой закон да се позове? Ако има такава правна възможност? Интересното е, че в съседите, с които са близнак къща, няма влага, така твърдят, а нейната стена, която е обща с тях е цялата потърпевша от влагата.Сега е боядисана с латекс, но преди това е била с варов разтвор, била е също във влага, но защото не е живеела в нея не е обръщала толкова внимание. Аз съм добронамерена и искам да и помогна, затова толкова подробно поставям нейните проблеми и търся и други мнения , които са и извън законите, просто от личен опит, ако някой се е сблъсквал и знае как да се оправят нещата.Благодаря!
jordanova7
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация