- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Инвалидна кола,пълномощно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Инвалидна кола,пълномощно
Колата ми се води на инвалид , продадена ми бе с генерално пълномощно пред нотариус. Сега мога ли да си я "купя" - в пълномощното има и такава точка"....да я продава на когото намери за добре, включително и на себе си...". Сменя ли се талоните нещо, трябва ли да търся инвалида, или и аз мога си свърша тая работа с пълномощното.Благодаря.
- Петко
Re: Инвалидна кола,пълномощно
можете да я продадете на себе си ,но имате ли подписана от инвалида декларация по чл.226 от ДПК
- donna
- Старши потребител
ПРИ прехвърляне на собственоста на МПС СОБСТВЕНИКА ПОПЪЛВА ЕДА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.226 от ДПК тя е задължителна , вие сте платили на инвалида и той ви е дал пълномощно да я продадете на когото си щете дори и на вас , но тая кола още не е ваша защото договора за продажба на МПС е писмен с нот. заверка на подписите ,така че можете да я продадете на себе си ,но нотариуса ще изиска тая декларация подписана от инвалида /само тогава ще завери договора /, ако колата е внесена от чужбина ще трябва да сте платили и митото преди да я прехвърлили
- donna
- Старши потребител
A iztekal li e 3 godi6nia srok sled vnasianeto i v stranata na imeto na invalida. V protiven slu4ai 6te se vazstanoviava DDS i mito v saotvetnata proporcia.
- hiks
- Нов потребител
Благодаря, порових се и аз и поразбрах това-онова.Става дума за ДПК чл 226.Ще измисля някаква декларация. Колата верно, че е внасяна и мито не е плащано сега ако реша да я прехвърля на мое име трябва ли да плащам мито? Май имаше нещо след три години от внасянето имам право да я прехвърлям?
- Петко
Имаш право да я прехвърлиш и преди да са изтекли 3 години от внасянето, но ако го направиш, да, ще трябва да й платиш митото.
- @ flash
"Ще измисля някаква декларация" !!??
Наказателен кодекс
Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.
Умната ей!
Наказателен кодекс
Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.
Умната ей!
- clavdivs
- Младши потребител
И дано инвалида, който е дал пълномощното да е жив.И за да си сигурен - намери го, да ти подпише пред нотариус (ако е на село - пред кмета) декларация по 226, за да не се окаже, че наследниците му после могат да си вземат колата.
- jiji22
горкия човек може вече да е стал 100 пъти пишман ,че се е наредил така
ама тъй като не пита предварително , а ако инвалида е починал , няма да може да си прехвърли колата тя ще е на наследниците и върви се разбери тогава с тях
не се знае как ще протече една такава среща
ама тъй като не пита предварително , а ако инвалида е починал , няма да може да си прехвърли колата тя ще е на наследниците и върви се разбери тогава с тях
не се знае как ще протече една такава среща
- donna2
- Потребител
oswen deklaraziata po 226 ste ti triabwa i deklarazia po 4len 25 ot zakona za notariusite, s koiato sobstwenika deklarira dali e zenen, ako e pridobita po wreme na braka, ste triabwa i zena mu! tezi deklarazii triabwa da sa ot tazi godina i da sa notarialno zawereni
- gasko
Zdr Rado!Iskam da te popitam kak varvi ima li razvitie s kolata?
Za6toto i az iskam da si kupia kola no e na invalid i poneje sam mnogo bos s pravata koito mi se davat s tova glavno palnomo6tno i re6ih da pitam poznati i kakvo stana:
edinia mi kazav niama problem vzemai kolata ne ti pre4i ima6 mn pravomo6tia
vtoria mi kazva ne ia vzemai za6toto invalida moje po vsiako vreme da ti vzeme kolata
treti mi kazva ti lud li si ne ia vzemai tozi 6te te precaka!
I taka mnogo spe6no mi triabva pomo6t kajete kakvo da pravia!
Imali na4in da ne stane taka 4e invalida da ima prava nad kolata t.e. da ne moja da mi ia vzeme!
POMOGNETE!!!
p.s.
Predvaritelno VI Blagodaria!!!!
Za6toto i az iskam da si kupia kola no e na invalid i poneje sam mnogo bos s pravata koito mi se davat s tova glavno palnomo6tno i re6ih da pitam poznati i kakvo stana:
edinia mi kazav niama problem vzemai kolata ne ti pre4i ima6 mn pravomo6tia
vtoria mi kazva ne ia vzemai za6toto invalida moje po vsiako vreme da ti vzeme kolata
treti mi kazva ti lud li si ne ia vzemai tozi 6te te precaka!
I taka mnogo spe6no mi triabva pomo6t kajete kakvo da pravia!
Imali na4in da ne stane taka 4e invalida da ima prava nad kolata t.e. da ne moja da mi ia vzeme!
POMOGNETE!!!
p.s.
Predvaritelno VI Blagodaria!!!!
- r3m1x
Има начин. Обърнете се към адвокат или нотариус-те ще ви го кажат и реализират. Освен пълномощното направете документ за плащане, а също и един предварителен договор за покупко продажба с падеж изтичането на трите години, в който има клауза че ви се предава владението и ползването на колата до падежа, а също и че колата е платена предварително. Тогава собствеността не е прехвърлена, но ако инвалида поиска да си вземе колата, ще трябва да ви върне сумата.
- Иван
Да и мен така ме посъветва адвокат да направя и нямах никакви проблеми.
- сони
Моля да споделите, как може да се установи легално дали инвалида е жив и има ли задължения към държавата след 10 години от оформянето на пълномощното? Разполагам само с ЕГН и адрес отпреди 10г.
- danaiq13
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|